Harmony test – što je, koliko je točan i koja je cijena

Oglas

Harmony test – što je, koliko je točan i koja je cijena

Što je Harmony test?

Harmony test analizira slobodni DNA iz krvi majke i dajte jake indikacije ima li fetus visoke ili male rizike za trisomiju 21, 18 i 13 (Down, ,Edwards i Patau sindrom).

Test može identificirati 99% trudnoća s Downovim sindromom, 97 posto fetusa s Edwardsovim sindromom i 92 posto fetusa s Patau sindromom.

Test nije invazivan, vadi se krv iz vene trudnice standardnim postupkom.

U pet posto slučajeva test uopće ne daje rezultate, zbog tehničkih problema tijekom analize ili uzorkom uzete krvi, te to ne indicira probleme s djetetom. Jednostavno se desi pogreška prilikom vađenja, spremanja, transporta ili analize krvi. Može se desiti i kod trudnice sa zdravim fetusom, kao i s fetusom koji ima neke nepravilnosti.

Koliko je test točan?

Dakle, test može pogriješiti kod 8 na svakih 100 trudnica koje nose fetus s nekom trisomijom, s tim da se još kod 5 trudnica, ukupno koje su napravile test, na svakih 100, može desiti nepravilno obavljen test.

Kada se test može napraviti?

Test je moguće napraviti s  navršenih 10 tjedna trudnoće (10+1) pa do 18. tjedna.

Koliko košta Harmony test?

Cijena pretrage je 3.000, 00 do 3.900,00 kn, ovisno što je u pretragu uključeno (trisonije, spol djeteta…)   a nalaz se  može dobiti kroz 3 do 7 radnih dana.

Koje dobi trudnica može raditi Harmony test?

Kontrolne grupe rađene su i za trudnice s manje od 35 godina i trudnice s više od 35 godina. Testovi su uključivali trudnice dobi 18 do 48.