COVERmagazin.com

Trudnoća u četrdesetim » 40 – 44 godine

Trudnoća u četrdesetim » 40 – 44 godine

Budući da većina žena čeka da se neke stvari u životu poslože prije prvog djeteta, trudnoća u četrdesetim postaje nova normala. U razvijenijim zemljama, primjerice u Kanadi, broj žena starijih od 40 koje su rodile, premašio je broj tinejdžerica  koje su rodile. Demografi već desetljećima predviđaju ovaj trend, a broj se povećava iz godine u godinu.

Prvo dobre vijesti: Nedavna istraživanja otkrila su kako žene koje zatrudne prirodnim putem, a imaju više od 40 godina žive duže od prosjeka. Zbog čega? Prema jednoj teoriji utjecaja na to ima estrogen, koji utječe na zdravlje srca, kostiju i drugih organa. A možda se i samo Majka Priroda pobrinula da duže budete tu za svoju djecu ukoliko rodite kasnije. Šanse za trudnoću  kod nezaštićenog seksa smanjuju se na  5 posto (usporedbe radi  žene u ranim dvadesetim imaju šanse 20 posto).

Kako ćete podnijeti trudnoću i porođaj ovisi o mnogim faktorima, uključujući životni stil, tjelesnu kondiciju,  druge zdrave navike,  te je li to vaše prvo dijete. Žene u ovoj dobi najviše se žele na umor. Hormonalne promjene u trudnoći dovode do umora i iscrpljenosti sve žene, ali kod starijih su nešto izraženije.

Ako ste već ranije rodili dijete, veći su rizici nastanka hemeroida, visokog krvnog tlaka i opuštanja grudi i mišića vagine, jednostavno iz razloga što su već jednom bili rastegnuti.

Ove učinke možete minimalizirati ako pazite na težinu tijekom trudnoće i ne udebljate se previše, budete umjereno aktivni i radite Kegelove vježbe za očuvanje čvrstih vaginalnih mišića.

Ako ste trudni s preko četrdeset nemojte se iznenaditi liječničkim pitanjima i komentarima. Na to se unaprijed priviknite. Svaki liječnik će vam nuditi prenatalne testove kojima se određuje rizik za kromosomske poremećaje, amniocentezu, različite kombinirane testove… Nemojte se tome iščuđavati ili da vas to vrijeđa. Liječnici to rade za vaše dobro i dobro bebe. Informirajte se o testovima, procijenite rizike i sami donesite odluku koje želite raditi, a koje ne, kako biste mogli kada vam ih ponude pristojno zahvaliti i odbiti, ili ih napraviti.

Ovdje je bitno naglasiti da nije isto imate i 41, 43 ili 44 godine.

Nakon četrdesete godine i kod planiranja trudnoće svaka godina je jako važna. U Hrvatskoj nije moguće ući u program potpomognute oplodnje ako imate preko 42 godine, osim uz iznimnu preporuku liječnika, koja se gotovo ne daje. U većini drugih država gornja granica je 44, dok naravno u nekim državama je moguće ući u program bez obzira na dob, npr. Makedoniji. 

EMOTIVNO STANJE

U dobi od četrdeset godina, imate životno iskustvo i bogatstvo koje možete iskoristiti za odgoj djeteta. Velike su šanse da ćete s njim biti strpljiviji nego biste bili s dvadeset. Ali vjerojatno i vi imate briga. Najčešće su “Hoću li biti već prestara kada dijete krene na fakultet”.  Stariji parovi također imaju izraženiji osjećaj gubitka slobode i spontanosti, ali to balansiraju sa zadovoljstvom i srećom koje im pruža odgoj djeteta.

Koji su rizici za majku:

-1- Spontani pobačaj

Starije žene imaju veće rizike pobačaja u ranoj trudnoći.

-2- Gestacijski dijabetes

Žene starije od 40 su 3 do 6 puta sklonije razvoju trudničkog gestacijskog dijabetesa u odnosu na trudnice s 20 i nešto godina. Gestacijski dijabetes predstavlja određene rizike u trudnoći, ali se pravilnom prehranom i redovitom kontrolom šećera u krvi može držati pod kontrolom.

-3- Visoki krvni tlak u trudnoći

Poznato nam je da starije žene imaju veće rizike razvoja povišenog krvnog tlaka općenito, ali u trudnoći ti se rizici dodatno povećavaju.  Uzmite to u obzir prilikom odluke o trudnoći, te se zdravim životnim stilom unaprijed pripremite da biste smanjili rizike razvoja povišenog tlaka.

-4- Rizici pogoršanja zdravstvenog stanja

Postoje rizici da će se u trudnoći pogoršati neko zdravstveno stanje koje postoji prije trudnoće, te da se određeni lijekovi neće smjeti nastaviti uzimati u trudnoći ili će potencijalno negativno djelovati na bebu.

RIZICI ZA DIJETE

Oko trećine (30posto) trudnoća kod žena dobi između 40. i  44. godine završava pobačajem. Također, djeca koju rađaju majke ove dobi obično se rađaju s manjom tjelesnom težinom.

Rizici rađanja djeteta s Downovim sindromom je 1 naprema 106, a 1 naprema 66 rizici rađanja djeteta s nekom kromosomskom abnormalnošću.  S tim da se rizici od četrdesete iz godine u godinu povećavaju

Rizici za dijete

-1- Kromosomski poremećaji

Rizici rađanja djeteta s Downovim sindromom po dobi su:

S 30 godina: 1 na 950.
S  35 godina: 1 na 350.
S 40 godina: 1 na 100.
S 45 godina: 1na 30.

-2- Nekromosomski poremećaji

Postoje određeni rizici, primjerice rađanja djeteta sa srčanom manom kod žena preko 40 se povećavaju gotovo 4 puta, u odnosu na žene 20-24 godine.

-3- Rađanje prije termina

Rizici da će se dijete ranije roditi kod žena dobi 40 do 144 godine povećavaju se tri puta u odnosu na žene 20 do 30 godina.

Ako planirate trudnoću s preko 40 godina što možete učiniti?

Odvojite nekoliko mjeseci pripreme kako biste pripremili sebe i svoje tijelo za trudnoću, započnite s apsolutno zdravim životnim stilom, bez ijednog kompromisa.

Navodimo neke poznate osobe koje su rodile s 40 i nešto:

Nakon što je rodila s 41 godinu, navodno uz razne tretmane koji bi potpomogli trudnoću, Halle Berry, je ponovno ostala trudna s 46 godina, kak okaže prirodnim putem i potpuno neočekivano.

Salma Hayek također je rodila s preko 40 godina.

Nakon što se ponovno udala s 45, Laura Linney,  postala je majka u 49. godini.

Mariah Carey je rodila blizance 42 godine. Svoju trudnoću detaljno je opisivala i gotovo ništa nije ostalo tajnom.

Beverly D’Angelo je s 49 godina rodila djecu. Otac je Al Pacino koji je tad ima 65 godina.

Nicole Kidman je rodila kćer s 41 godinu, ali kada je odlučila da želi drugo dijete s Keith Urbanom navodno su koristili surogat majku.

Holly Hunter je rodila blizance s 47 godina. Nikad nije pričala o svojoj trudnoći pa se ne znaju detalji.

Geena Davis je dvaput rodila s više od 45 godina. Prvi put sina u dobi od 46, a zatim blizance u 48. godini.

Susan Sarandon je kćer rodila s 38, a zatim dva sina. Jednog s 43 godine, a drugog  s 46. Nedavno je postala baka u dobi od 67.

Brooke Shields je prvo dijete začela nakon 6 pokušaja umjetne oplodnje u 37. godini. Nakon toga začela je prirodnim putem i rodila sina s 40 godina.