18. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

20. tjedan trudnoće

Vaša beba duga je oko 26 cm i teška oko 250 g. Genitalije su...

20. tjedan trudnoće

20. tjedan trudnoće

 

Beba

20. tjedan trudnoće

Genitalije su formirane. U ovom tjednu su otprilike genitalije formirane, ali spol bebe se znao od samog začeća jer je definiran u kromosomima. Ukoliko nosite djevojčicu u ovom tjednu će se početi razvijati njena maternica. Koža je pokrivena masnom supstancom, koja štiti bebu, a koja bi trebala omogućiti lakši porod, te prolaz kroz porođajni kanal  bez nadražaja.

Vaše tijelo

Na pola puta ste.  Vaša maternica će se od ovog trenutka otprilike uvećavati za oko 1 cm tjedno. Maternica se podigla na razinu otprilike oko pupka ovaj tjedan. Ako već niste, započnite s redovitim mazanjem kremama i uljima protiv nastanka strija, jer od ovog tjedna vaša će se maternica otprilike povećavati za 1 cm tjedno, a posljedično i rastezati koža na trbuhu.

Sada već možete osjetiti povremeno bebu koja se kreće u vašem tijelu.

Trudnoća može ubrzati rast noktiju pa pripazite na manikuru. Birajte svjetlije nijanse laka kako bi urednije izgledali vaši nokti.

Prihvatite svoje obline. Trudnoća vam ih daje pa ih ponosno pokazujte.

Pazite na leđa. Izbjegavajte dizanje teških predmetna, posebno ako niste u dobroj fizičkoj spremi.

Pazite na lice i nosite kreme s visokim zaštitnim faktorom ili kreme koje sprječavaju pigmentaciju, jer kod oko 50 do 75 posto žena se na licu razvijaju za vrijeme trudnoće tamne pigmentacijske mrlje.

Zdravlje i stil

Ako imate kućnog ljubimca razgovarajte s liječnikom, jer pojedine bolesti životinja mogu naštetiti djetetu.

Obično se u ovom tjednu radi drugi ultrazvučni pregled.

Ako ne konzumirate dovoljno kalorija osjećat ćete se letargično i slabo, pa nemojte preskakati obroke i zdravo se hranite.

Kako trbuh rase mijenja se centar gravitacije, ali se potrudite ne pogrbljivati, nego hodajte uspravno, to ostavlja mnogo više prostora za pretrpani trbuh. Ako radite u sjedećem položaju, jako je bitno da sjedite blago izvaljeni u fotelju, s kutom većim od 90 stupnjeva, bar 120, a ako je moguće stavite stolčić pod noge kako bi one bile u podignutom položaju i ispružene. Na radnom stolu i u uredu organizirajte stvari tako da su prilagođene vama, a ne da se vi prilagođavate njima.

Kada hodate nosite udobne cipele. Najbolje ravne, jer tako smanjujete rizike bolova u leđima i padova.

U 20. tjednu se događa neka mentalna smjena i mnoge žene počinju razmišljati o porodu. Kod nekih žena postoji strah od poroda, ako je tako i kod vas, pokušajte se što više informirati i čitati o porodu. Da biste umanjili anksioznost važno je da naučite razlikovati faze poroda, posebno fazu kontrakcija i fazu (tiskanja) istiskivanja. Kada netko kaže da je rađao 12 ili 24 sata, to ne znači da je toliko trajalo tiskanje, nego da je toliko prošlo od prve kontrakcije. Faza tiskanja je obično samo 15 min do pola sata. Porod ne mora biti bolan, a dokazano najmanje boli žene koje su najspremnije i najviše znaju o njemu. Ako već niste prijavite se za trudnički tečaj i obvezno pročitajte jednu staru, ali vrijednu knjigu „Bezbolni porođaj“, B.Milošević, R. Prica.

Što kupiti

U tajicama i rastezljivoj trudničkoj odjeći ćete se dobro osjećati, ali si priuštite i nekoliko satenskih spavaćica kako biste se lijepo osjećali i kada liježete u krevet.