Unutarmaternični sustav

Plastični i/ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu žene s dodatkom progestagena. Ovisno o vrsti pružaju zaštitu od jedne do deset godina i prikladan je samo za žene koje su već rodile. Sustav predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije. Umeće ga liječnik ili medicinska sestra.

Unutarmaterični umetak (spirala)

Ovisno o vrsti pruža zaštitu od jedne do deset godina i prikladan je samo za žene koje su već rodile. Spirala predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije. Umeće je liječnik ili medicinska sestra. Ipak, komplikacije su vrlo rijetke i rješive, a pouzdanost zaštite je vrlo visoka.

Sterilizacija muškaraca i žene

Kirurške metode kontracepcije (sterilizacija) podrazumijevaju sterilizaciju muškarca (vazektomija) ili sterilizaciju žene (podvezivanje jajovoda). Ove metode se ubrajaju u najdjelotvornije, trajne, ali ireverzibilne metode, te se ne preporučuju mlađim osobama, a osim toga postoji i zakonska regulativa u svezi ovih metoda.

Prirodne metode kontracepcije

Prirodne kontracepcijske metode zasnivaju se na praćenju vremena ovulacije i plodnog razdoblja, te na suzdržavanju od spolnih odnosa u to vrijeme. Potrebna je poduka od strane stručnjaka i samokontrola oba partnera, te dobro poznavanje i redovitost menstrualnog ciklusa. Metode karakterizira niska djelotvornost i ne preporučuju se adolescenticama.

Kontracepcijskii flasteri

Ovo je metoda kontracepcije koja djeluje jednako kao kombinirana kontracepcijska pilula, samo što ima prednost jer se ne mora uzimati svaki dan.

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijski implantat je mala, fleksibilna cjevčica (veličine manje žičane ukosnice) koja se mora umetnuti u kožu na predjelu nadlaktice. Ona polako oslobađa hormon progestagen i učinkovita je zaštita od neželjene trudnoće kroz tri godine. Implantat uvijek mora umetnuti liječnik ili medicinska sestra i to pod lokalnom anestezijom.

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijska injekcija sadrži hormon progestagen i dugoročna je metoda kontracepcije. Injekcija se daje u mišić stražnjice, a hormon se vrlo sporo (postepeno) otpušta u tijelu. Postoje dva tipa injekcija, one koje pružaju zaštitu tri mjeseca i one dva mjeseca. Obično se daje u prvih pet dana mjesečnice i zaštita započinje od trenutka primanja injekcije. Ako se daje neki drugi dan u mjesecu, potrebno je koristiti sedam dana dodatnu zaštitu.

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Ako ste imali seks bez zaštite ili je kontracepcijsko sredstvo zakazalo postoje dvije zaštite, hitne kontracepcije koje mogu spriječiti neželjenu trudnoću.
Važno je napomenuti da se ona primjenjuje samo kao “hitna pomoć” i da nije redovna metoda kontrole rađanja.

Dijafragme i cervikalne kapice

To su vaginalna barijerna sredstva, odnosno tanke gumene kapice s pojačanim elastičnim rubom. Stavljaju se u rodnicu zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa i pokrivaju vrat maternice. Djeluju tako da sprečavaju ulaz spermija u maternicu, a spermicidno sredstvo inaktivira spermije. Zajedno djeluju mehanički i kemijski.

Spermicidna sredstva

S obzirom na to da im je kontracepcijska djelotvornost vrlo niska, uvijek se upotrebljavaju u kombinaciji s drugim kontracepcijskim sredstvima, npr. s dijafragmom ili kondomom. Smatra se da im je učinkovitost od 75 do 85 posto. U jednoj godini na svakih 100 žena koje redovito koriste spermicid, procjenjuje se kako će njih 26 ostati trudno.

Oplodnja i trudnoća

Oplodnja i trudnoća Ukoliko u vrijeme ovulacije dođe do spolnog odnosa, spermiji izlučeni ejakulacijom u rodnicu putuju kroz vrat i trup maternice u jajovod i tako dolaze do jajne stanice. Jajna stanica je sposobna za oplodnju unutar 24 – 48 sati nakon ovulacije, a zatim propada. U jednom ejakulatu izbaci se između 300 i 500… Nastavi čitati Oplodnja i trudnoća

Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus Od prve menstruacije svakog mjeseca u jajniku sazrije i oslobodi se jajašce spremno za oplodnju, a žensko tijelo se priprema na trudnoću. Kako bi prihvatila oplođeno jajašce sluznica maternice je odebljala i dobro prokrvljena kako bi prihvatila oplođeno jajašce. Ukoliko ne dođe do oplodnje, sluznica maternice se oljušti i izlazi u obliku menstruacije.… Nastavi čitati Menstruacijski ciklus

Ovulacija

Ovulacija   U menstruacijskom ciklusu estrogeni se izlučuju u prvoj polovici ciklusa, dok se progesteron izlučuje nakon ovulacije, u drugoj polovici ciklusa. Oni zajednički potiču rast sluznice maternice, a progesteron dodatno štiti trudnoću, naravno ukoliko je ona ostvarena. Zajedničkim djelovanjem hormona omogućuje se da se u jajniku razvija mnogo folikula koji luče hormone estrogene. Od… Nastavi čitati Ovulacija

Oskudna menstruacija

Oskudna menstruacija   Kod oskudne menstruacije krvarenja većinom traju samo jedan ili dva dana i vrlo su oskudna. Ponekad se pojavi samo tamni iscjedak. Najčešći je uzrok upala sluznice maternice i svakako je potrebno javiti se liječniku kako bi se napravio pregled.

Menstruacija

Menstruacija   Menstruacija ili mjesečnica je cikličko mjesečno krvarenje iz maternice nastalo odljuštenjem sluznice maternice, a javlja se nakon prethodne ovulacije. Takvo krvarenje kojemu je prethodila ovulacija zovemo menstruacijom. Nakon menstruacije ponovno rastu folikuli, dolazi do ovulacije te se maternica ponovno priprema da primi oplođeno jajašce. Ukoliko ne dođe do oplodnje tada nastupa menstruacija. Menstrualno… Nastavi čitati Menstruacija

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije   U žena u kojih je odmah nakon menarhe uspostavljen uredan ciklus, izostanak menstruacije od 3 mjeseca naziva se sekundarna amenoreja. Tada se isključuje mogućnost trudnoće. Žene koje nemaju uredan ciklus od početka te menstruacije izostanu 6 mjeseci ili godinu dana svakako trebaju na pregled kod ginekologa. U mlađoj dobi izostanak menstruacije je… Nastavi čitati Izostanak menstruacije

Bolna menstruacija

Bolna menstruacija   Prije ili tijekom menstruacije se kod nekih žena pojavljuju bolovi u donjem dijelu trbuha uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje. Bolovi su najjači iznad stidne kosti, a često se šire straga prema križima te prema unutrašnjoj strani bedara, uz jaku mučninu povraćanje, glavobolju, proljev ili zatvor. Ukoliko su ovi bolovi jako izraženi i… Nastavi čitati Bolna menstruacija

Bazalna temperatura

Bazalna temperatura se mjeri kako bi se upoznalo vlastito tijelo te dobile spoznaje o karakteristikama menstruacijskog ciklusa.