Category Archives: Ginekološke teme

Ovulacija

Ovulacija   U menstruacijskom ciklusu estrogeni se izlučuju u prvoj polovici ciklusa, dok se progesteron izlučuje nakon ovulacije, u drugoj polovici ciklusa. Oni zajednički potiču rast sluznice maternice, a progesteron… Read more »

Oskudna menstruacija

Oskudna menstruacija   Kod oskudne menstruacije krvarenja većinom traju samo jedan ili dva dana i vrlo su oskudna. Ponekad se pojavi samo tamni iscjedak. Najčešći je uzrok upala sluznice maternice… Read more »

Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus   Od prve menstruacije svakog mjeseca u jajniku sazrije i oslobodi se jajašce spremno za oplodnju, a žensko tijelo se priprema na trudnoću. Kako bi prihvatila oplođeno jajašce… Read more »

Menstruacija

Menstruacija   Menstruacija ili mjesečnica je cikličko mjesečno krvarenje iz maternice nastalo odljuštenjem sluznice maternice, a javlja se nakon prethodne ovulacije. Takvo krvarenje kojemu je prethodila ovulacija zovemo menstruacijom. Nakon… Read more »

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije   U žena u kojih je odmah nakon menarhe uspostavljen uredan ciklus, izostanak menstruacije od 3 mjeseca naziva se sekundarna amenoreja. Tada se isključuje mogućnost trudnoće. Žene koje… Read more »

Bolna menstruacija

Bolna menstruacija   Prije ili tijekom menstruacije se kod nekih žena pojavljuju bolovi u donjem dijelu trbuha uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje. Bolovi su najjači iznad stidne kosti, a često… Read more »