COVERmagazin.com

Trudnoća u dvadesetim » 25 do 29 godina

Trudnoća u dvadesetim » 25 do 29 godina

Ako vježbate i hranite se zdravo, te nastavite sa zdravim životnim stilom i za vrijeme trudnoće, trebali biste imati lakši porod i lako vratiti tijelo u stanje kakvo je bilo prije poroda.

Iako žene koje vole fitnes i u dobroj su formu,  lako se oporavljaju nakon poroda u bilo kojoj dobi, dok ste još uvijek u dvadesetim, porod i postporođajni oporavak su lakši. Dugoročno gledano na zdravlje, prema nekim studijama, ako zatrudnite u dvadesetim smanjujete rizike raka dojke i raka maternice. Stručnjaci misle da hormonalna promjena koja se pojavljuje za vrijeme ovulacije, može povećati rizike razvoja ovih dviju bolesti, a poveznica je da što ste više trudni manje ovulacija imate.

VAŠE EMOTIVNO STANJE

U kasnim dvadesetim vjerojatno ste već započeli s razvojem karijere i postigli određenu poslovnu sigurnost. Iako ovisi i o tome kada ste se udale, ali vjerojatno je vaš odnos sa suprugom zreo i lakše ćete se nositi s promjenama koje nosi roditeljstvo.

RIZICI ZA DIJETE

Postotak pobačaja u ovoj dobi je 10 posto.  Tek zanemarivo veći u odnosu na pet godina mlađe žene. Rizici rađanja djeteta s Downovim sindromom su 1 naprema 1.250, a 1 naprema 476 rađanja djeteta s nekom kromosomskom deformacijom. Ovo su općenito sigurne godine. Naravno rizici komplikacija su mogući, ali su oni jako mali i za komplikacije u trudnoći i za bebu. Ipak, nemojte preskakati preglede, jer to što su jako niski ne znači da uopće ne postoje.

Trudnoća u kasnim dvadesetim – OPĆENITO –

Jedna od najvećih prednosti trudnoće u dvadesetim je najmanji rizik komplikacija. Kada pređete tridesetu rizici i za komplikacije u trudnoći i za dijete se naglo povećavaju. Ako se traži neka idealna dob za trudnoću tada su to ove godine. Financijski ste stabilniji zdravi i još uvijek mladi. Vjerojatno još uvijek imate visoku razinu energije koja vam je jako potrebna kada postajete roditelji. Ono što predstavlja izazov starijim roditeljima, vama je sasvim prirodno. Iako žene sve češće odgađaju roditeljstvo, trudnoća u dvadesetim znači da ćete imati više vremena za svoju djecu. Naravno, nitko unaprijed ne zna svoj životni vijek, ali statistički gledano moći ćete pratiti svoju djecu u više životnih faza, za razliku od onih koji se kasnije odluče za roditeljstvo. Također, vjerojatno ćete pokazati i više razumijevanja za dječje i teenagerske nedaće, jer vam se lakše prisjetiti dobi i kad ste i sami bili djeca. Nepisano je pravilo da se starije majke više oslanjaju na knjige u roditeljstvu, a mlađe na vlastita sjećanja iskustvo. S jedne strane dovoljno ste mladi da imate više razumijevanja, ali niste previše mladi i spremni ste na izazove koje majčinstvo nosi. Mnoge izvrsne majke teenagerke imaju jako puno poteškoća pokušavajući završiti školovanje i usavršavati sebe, a istovremeno i nositi se s onim što majčinstvo nosi. Vi ste već sve to prošli. Vjerojatno ste se skrasili, imate posao i možete se posvetiti brizi o djetetu.

Ako bi se tražila idealna dob za trudnoću tada su to ove godine. Postoje razna istraživanja koja govore o dobrobitima trudnoće u ovoj dobi. U novije vrijeme postoji trend odgađanja majčinstva kako bi se žene mogle usredotočiti na karijeru, ali nerijetko liječnici upozoravaju da žene ne bi trebale previše odgađati majčinstvo. Starije majke osim većih rizika za komplikacije u trudnoći i za plod, također se teže oporavljaju nakon poroda. Često se dešava kod starijih trudnica da se mišići nikada ne vrate u stanje kakvo su bili prije poroda. S druge strane rast u karijeri nikad ne stagnira, pa nema točke u kojoj ćete reći više ne trebam napredovati. Zbog toga se sarije majke teže nose sa izazovima poput održavanje tjelesne forme, dobrog zdravlja i balansiranje između karijere i djeteta.