28. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

32. tjedan trudnoće

Nabori na bebinoj koži nestaju, a ruke i noge postaju bucmastije. Lanugo dlačice opadaju iako će se neke zadržati i nakon porođaja.

32. tjedan trudnoće

32. tjedan trudnoće

Beba:

32. tjedan trudnoće

Nabori na bebinoj koži nestaju, a ruke i noge postaju bucmastije. Lanugo dlačice opadaju iako će se neke zadržati i nakon porođaja.

Energična beba će se malo primiriti. Hiperaktivne boksačke seanse će završiti, a vi ćete bebu osjetiti više kao blage pokrete i rolanje. To je zbog toga što beba ima sve manje mjesta.

Skeniranjem je utvrđeno da bebe u ovom stadiju razvoja već i sanjaju.

U ovoj fazi beba intenzivno dobiva na težini, jer se priprema na život izvan maternice.

Vaše tijelo:

Vjerojatno ćete se debljati oko 200 grama tjedno, a pola od toga odlazit će na bebu.

Maternica se podigla iznad pupka i zauzima najveći dio trbušne šupljine. Možda vam je i disanje otežano jer beba zauzima sve više prostora.

Oticanje ruku i nogu je normalna pojava, ali ukoliko primijetite da vam je natekao gornji dio tijela i lice obratite se liječniku.

Hemeroidi su normalni u trećem tromjesečju trudnoće. Pitajte liječnika što vam može preporučiti za ublažavanje neugodnosti.

Zdravlje i stil:

Vrlo je bitno da se dovoljno odmarate, ali i da imate dovoljno tjelesne aktivnosti.

Nemojte preskakati liječničke preglede, jer će oni potvrditi kako razvoj bebe teče normalno, a vi ćete se moći opustiti.

Ako ste i planirali raditi do samog porođaja isplanirajte kako i na koga ćete prebaciti posao. Kada ćete se nakon porođaja vratiti na posao? I hoćete li za vrijeme porodiljnog biti u kontaktu sa svojim uredom. Najbolje je sve isplanirati unaprijed kako biste opušteni otišli na porodiljni.

Jako je važno zdravo se hraniti. Što je vaša prehrana zdravija, to ćete vi biti zdraviji, a smami time i vaše dijete.

Tijekom trudnoće treba vam oko 60 grama proteina svakodnevno kako biste omogućili bebin rast. Potrudite se unositi dovoljno namirnica bogatih proteinima.

Izbjegavajte slušanje horor priča o porođaju u kojim se agonizira bol i sam porođaj. Provest ćete tjedne zabrinuti, a ne znate kako će biti jer je svaki porođaj različit, kao i tijelo svake žene.

Što kupiti:

Budući da vam se porođaj približava nemojte više trošiti na trudničku odjeću. Ali slobodno se nagradite udobnim cipelama i torbicom bez obzira što vam neće biti od koristi već za nekoliko tjedana. Zaslužili ste.

Odnos s partnerom:

Dopustite partneru da se brine za vas. Nemojte dokazivati koliko ste samostalni i sposobni. Potrebna vam je pažnja.

Primijetit ćete kako sve teže spavate, a dodatni stres može stvarati strah da uznemirujete i partnera. Ako ste u mogućnosti ne bi bilo loše razdvojiti krevete ili bar posteljinu u ovoj fazi, kako biste se mogli koliko puta želite noći namještati bez straha da ćete uznemiravati partnera i kvariti mu san.