COVERmagazin.com

5. (peti) tjedan trudnoće

5. (peti) tjedan trudnoće

5. (peti) tjedan trudnoće

 

Beba

5. tjedan trudnoće

Beba je nešto veća od jednog milimetra, ali već se stanice dijele u tri sloja iz kojih će se formirati tijelo djeteta.

Vaše tijelo

Većina žena u ovom tjednu već zna za trudnoću. Ona se može dokazati testovima za trudnoću, zbog promjene u razini hormona u urinu dosta su pouzdani i kućni testovi. Umor je sasvim uobičajen u ovom razdoblju, jer beba crpi jako puno vaše energije. San će postati vaš najbolji prijatelj.

Nemojte se bojati da ćete ozlijediti bebu nekim pokretima ili spavanjem na trbuhu jer beba je smještena mnogo niže u trbuhu nego što mislite i zaštićena zdjeličnim kostima.

Hormonalne promjene mogu uzrokovati glavobolje. Nemojte uzimati nikakve lijekove na svoju ruku. Prije nego što popijete bilo kakvu tabletu ili upotrijebite prirodni pripravak konzultirajte se s liječnikom.

Zdravlje i stil

Iznimno je se važno hraniti se kvalitetno. Obratite pažnju na vodu koju pijete, jer olovo koje se može naći u vodi za piće nepovoljno utječe na razvoj bebe.

Iako neki znanstvenici tvrde kako vam povremeno piće neće škoditi, čemu riskirati. Odrecite se alkohola. Ipak, ako niste znali za trudnoću do sada, a pili ste u međuvremenu nema razloga za paniku, posebno ako ste pili prije nego što se embrio smjestio u maternici.

Mnoge trudnice se brže umaraju, pa se konzultirajte s liječnikom koliko vam je tjelovježbe potrebno.

Što kupiti

Proći će još nekoliko mjeseci prije nego što vam odjeća za trudnice postane potrebna, ali ako je kraj sezone i po gradu su sniženja, može biti vrlo uzbudljivo birati je.

Što nositi u prvom tromjesečju?

U prvoj fazi trudnoće trbuh se ne vidi, ali vi je osjećate stoga nosite udobne hlače, koje vam dobro stoje, ali ostavljaju prostora za disanje kože. Nosite hlače niskog struka ili elastične u tom području. Gornji dio odjeće neka vam uvijek pokriva struk. Bolera super stoje u ovom razdoblju. Haljine su dobar izbor, jer su prozračne, a ne otkrivaju toliko obline stražnjice i bokova koliko hlače. Isti učinak imat će dugi džemperi ukoliko su zimski mjeseci. Ipak, izbjegavajte preširoke stvari, jer na vama se trudnoća vjerojatno još neko vrijeme neće ni vidjeti, pa nema potrebe da naglašavate nešto što se ne može ni pažljivim promatranjem uočiti.

Odnos s partnerom

Vjerojatno biste svima već razglasili kako ste trudni, ali obično budući roditelji pričekaju kraj prvog tromjesečja prije nego što s drugima podijele vijest, međutim, liječnici kažu da već nakon što čujete prvi otkucaj djetetovog srca novost slobodno možete priopćiti.


Komentari

Odgovori

*