22. veljače 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Prirodne metode kontracepcije

Prirodne metode kontracepcije

Prirodne metode kontracepcije zasnivaju se na suzdržavanju (apstinenciji) od spolnih odnosa u vrijeme plodnih dana ciklusa.

Parovi koji odaberu tu vrstu zaštite moraju poznavati i pomno pratiti menstruacijski ciklus žene.
Što je i kako djeluje?

Prirodne kontracepcijske metode zasnivaju se na praćenju vremena ovulacije i plodnog razdoblja, te na suzdržavanju od spolnih odnosa u to vrijeme. Potrebna je poduka od strane stručnjaka i samokontrola oba partnera, te dobro poznavanje i redovitost menstrualnog ciklusa. Metode karakterizira niska djelotvornost i ne preporučuju se adolescenticama.

Učinkovitost

Ukoliko se pravilno mjere i kombiniraju ove metode učinkovitost je 92 – 94%.

Indikatori

Prirodna kontracepcijska metoda najučinkovitija je kada se koriste i kombiniraju svi indikatori:
– bazalna temperatura
– praćenja cervikalne sluzi (Billingsova metoda)
– kalendarska ili ritmička metoda (Ogino-Knausova metoda)

Plodni dani

Plodno razdoblje obuhvaća 4 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije.

Bazalne temperatura

Temperatura vašeg tijela raste nakon ovulacije. Ako mjerite bazalnu temperaturu (temperaturu neposredno nakon buđenja) svako jutro prije ustajanja, uvijek u isto vrijeme, običnim i uvijek istim toplomjerom (najbolje u ustima) znat ćete kada se ovulacija dogodila.

Prije mjerenja žena mora spavati najmanje šest sati i ne smije uzimati sredstva za spavanje.
U urednom menstruacijskom ciklusu razlikujemo dvije faze. U prvoj fazi bazalna tjelesna temperatura je niža (ispod 36,6°C). U drugoj fazi, nakon ovulacije, bazalna tjelesna temperatura je viša za 0,2-0,4° C (36,6-37,2° C).

Skok u razini progesterona neposredno nakon ovulacije povisiti će tjelesnu temperaturu za 0.5 do 1.0 °C nakon ovulacije i ona će ostati tako povišena tijekom cijele druge polovice ovulacijskog ciklusa. Ovulacija se događa 1-2 dana prije skoka temperature, pa se određuje retrogradno. Promjene temperature ukazuju na plodne dane. Neplodno sigurno razdoblje počinje tek kad je povišena temperatura ustaljena tri dana.

Pri ovoj metodi preporučuje se apstinencija ili korištenje barijerne metode od 1. dana menstruacije do 3. uzastopnog dana povišene temperature.

Praćenja cervikalne sluzi

Za vrijeme menstrualnog ciklusa pojavljuju se promjene u količini cervikalne sluzi. Takve promjene uzrokuju osjećaj suhoće ili vlažnosti u vagini.

Na početku i na kraju ciklusa, prije i poslije menstruacije, sluzi nema ili je oskudna. Sluz je gusta, ljepljiva i mutna. Nekoliko dana prije ovulacije stvara se više sluzi, obilnija je, postaje bistrija. Pri ovulaciji sluz sliči bjelancu jajeta i vrlo je elastična, rastezljiva. Nakon ovulacije, u nekoliko dana, sluz postaje gušća, ljepljiva i mutna, pa nestaje.

Plodni dani traju cijelo vrijeme dok je sluz obilna, bistra i elastična, pet dana prije i tri dana nakon ovulacije. Preporučuje se apstinencija od pojave prvih znakova sluzi nakon menstruacije do 4. dana nakon dana najveće elastičnosti sluzi.

Kalendarska ili ritmička metoda

Ogino je zaključio da je druga faza ciklusa, znači faza nakon ovulacije, stabilna te da ovulacija prethodi sljedećoj menstruaciji uvijek 12 -16 dana. Da bi metoda bila pouzdana, potrebno je pratiti duljinu ciklusa tijekom 12 mjeseci i odrediti najkraći i najdulji ciklus. Ne preporučuje se ženama s neredovitim ciklusima

Prema Knausu, prvi plodni dan izračunava se po formuli najkraći menstrualni ciklus u danima – (minus) 17. Zadnji plodni dan izračunava se po formuli najdulji menstrualni ciklus u danima – (minus) 13.

Ovulacijske trakice

Koriste se testiranjem urina i pokazuju kada se približava ovulacija jer mjere LH hormon u urinu. Može se preko interneta naručiti relativno jeftino pakiranje trakica za predviđanje ovulacije dovoljnih za oko godinu dana za 50 do 100 kn.

Persona

U svrhu kontracepcije u novije vrijeme se za određivanje termina ovulacije koristi i minikompjutor zvani Persona. Tijekom ciklusa upoznavanja, Persona će od vas zahtijevati mjerenje bazalne temperature i unošenje podataka o BT, a onda će tražiti da napravite test u mokraći s priloženim trakicama (određivanje hormona LH) i predkazati će vam ovulaciju s točnošću od 94%. Kao i za ostale prirodne metode kontracepcije potrebno je imati redovite menstruacijske cikluse.

Prednosti
– Nema fizičkih nuspojava
– Učinkovita je ako se slijede instrukcije
– Ne koriste se hormoni ni mehanički uređaji
– Pomaže razumijevanju plodnosti i funkcioniranja tijela
– Koristi se ili za planiranje ili izbjegavanje trudnoće

Nedostaci

– Treba proći najmanje 6 menstrualnih ciklusa da bi se upoznalo tijelo
– Zahtijeva svakodnevno praćenje i bilježenje
– Seks se treba izbjegavati ili koristiti druga sredstva zaštite nekoliko dana u mjesecu
– Bolest, stres ili putovanja mogu poremetiti ciklus i otežati praćenje znakova plodnosti.

Može li je svatko koristiti?

I oni s čvrstim vjerskim uvjerenjima koja zabranjuju korištenje drugih sredstava kontracepcije mogu koristiti ovu metodu. Prihvaćena je u svim kulturama i vjerama.

Općenite informacije

Praćenje plodnosti postalo je mnogo učinkovitije otkada u ljekarnama postoje uređaji i ovulacijske trakice koji u tome pomažu.

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST