28. svibnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijska injekcija

Trudnoću možete spriječiti injekcijom svakih 8 do 12 tjedana.

Što je i kako djeluje?

Kontracepcijska injekcija sadrži hormon progestagen i dugoročna je metoda kontracepcije. Injekcija se daje u mišić stražnjice, a hormon se vrlo sporo (postepeno) otpušta u tijelu.
Postoje dva tipa injekcija, one koje pružaju zaštitu tri mjeseca i one dva mjeseca.
Obično se daje u prvih pet dana mjesečnice i zaštita započinje od trenutka primanja injekcije. Ako se daje neki drugi dan u mjesecu, potrebno je koristiti sedam dana dodatnu zaštitu.
Injekcija djeluje tako što:
– Sprječava ovulaciju
– Mijenja viskozitet sluzi koju luče žlijezde sluznice maternice, otežavajući tako prolaz spermija
– Mijenja samu sluznicu maternice, što otežava implantaciju eventualno oplođene jajne stanice.

Učinkovitost

Kontracepcijska injekcija ima učinkovitost veću od 99 %. Što znači da će od 100 žena koje koriste ovu metodu, manje od 1 godišnje zatrudnjeti.

Prednosti

– Vrlo je učinkovita
– Ne utječe na spolni odnos
– Mogu je koristiti dojilje
– Ne trebate razmišljati o kontracepciji osim par puta godišnje.

Nedostaci

– Injekcija zna uzrokovati neredovita krvarenja ili produžiti trajanje mjesečnice. Kod nekih žena zna potpuno zaustaviti krvarenja, dok kod drugih uzrokuje učestalije krvarenje. Neredovita krvarenja mogu se nastaviti i do nekoliko mjeseci nakon prestanka djelovanja injekcija.
– Privremeno se mogu javiti promjene na koži (nečistoće, glavobolje, bolne grudi.
– Injekcija se ne može maknuti iz tijela. Ako se pojave negativni efekti oni će trajati sve dok ne prestane djelovanje injekcije za dva ili tri mjeseca.

Može li svatko dobiti kontracepcijsku injekciju?

Kontracepcijska injekcija ne odgovara svima. Razlozi za njeno ne dobivanje uključuju:
– ako mislite da biste mogli biti trudni
– ako ne želite promjene u svom menstrualnom ciklusu.
Također, ne biste trebali dobiti injekciju ukoliko imate ili ste imali u prošlosti:
– rak reproduktivnih organa
– iznenadno krvarenje
– srčani napad
– depresiju
– bolesti krvnih žila mozga ili očiju
– teška oštećenja jetre.

Općenite informacije

Kontracepcijska injekcija je manje učinkovita ako ste napravili pauzu između prethodne i nje. Sumnja se da kontracepcijska injekcija potiče osteoropozu zbog toga bi posebno mlađe žene prije primanje injekcije trebale se upoznati s drugim metodama kontracepcije.

Kontracepcijska injekcija djeluje tako da se injektira sintetička vrsta progestagena koj se naziva Depot, pa se ponekad kontracepcijska injekcija naziva i DEPO injekcija. Depo sprječava organizam da producira svoje hormone i sprječava se ovulacija, otpuštanje jajašca. Djeluje na sličnom principu kao kontracepcijska pilula.

Velika mana je što kada ih prestanete koristiti treba jako puno vremena kod nekih žena da se vrati plodnost. Ponekad su žene neplodne čak i 18 mjeseci nakon primjene. Ako u skorije vrijeme planirate trudnoću tada kontracepcijska injekcija nije najbolji odabir za vas. Također, mijenja obrazac menstrualni ciklusa. Kod nekih žena se kod prve primjene javlja sukrvica i neredovito krvarenje kod prvih nekoliko promjena, međutim, nakon tri injekcije zaredom kod većine žena će potpuno prestati menstrualna krvarenja jer uopće ne dolazi do zadebljanja maternice, pa se nema što „ljuštiti” u maternici.

Neke žene vole injekcije jer ne moraju puno misliti o kontracepciji, drugima se taj princip ne sviđa. Ženama koje inače imaju obilne i bolne mjesečnice vjerojatno će se svidjeti ideja kontracepcije koja čini mjesečnice mnogo laganijima, bez bolova i grčeva, a često i potpuno zaustavlja mjesečna krvarenja. Kod primjene injekcija ne treba raditi pauzu. Sve što trebate je novi sistematski kod liječnika i ginekologa svake dvije godine kako bi se provjerilo je li injekcija još uvijek za vas najbolji odabir kontracepcije. U teoriji ako ne želite djecu, možete primjenjivati kontracepcijsku injekciju sve od prve primjene do 50 godina.

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav