COVERmagazin.com

Trudnoća u dvadesetim » 20 – 24 godine

Trudnoća u dvadesetim » 20 – 24 godine

Ovo su vaše najplodnije godine. Vaše mjesečnice su vjerojatno redovite, i većina ih je, ako ne i sve s ovulacijom. Žene između 20 i 24  u prosjeku imaju šanse za zatrudnjeti svaki mjesec oko 20 posto ukoliko dođe do nezaštićenog odnosa.

Jednom kada dođe do oplodnje vaš krvni tlak će se provjeravati na svakom kontrolnom pregledu, iako samo maleni postotak žena u ovoj dobi ima rizik povišenog krvnog tlaka.

Novija istraživanja pokazuju kako žene vaše dobi imaju samo za oko 50 posto rizika koji imaju žene u četrdesetim po pitanju razvoja dijabetesa u trudnoći.

Trudnoća u ranim dvadesetim smatra se najzdravijom dobi za trudnoću i imati dijete. Poklapa se i s dobi kada se mnogi odlučuju za brak, dugotrajne veze i na neki način kada se odlučuju skrasiti. Ako ste trudnica u ovoj dobi to nije rijetkost. Vjerojatno ćete imati svojih vršnjaka među roditeljima kada vaše dijete krene u vrtić ili školu.

VAŠE EMOTIVNO STANJE

Kako se osjećate u velikoj mjeri može ovisiti o tome kako su posložene druge stvari u vašem životu. Neke žene koje su morale odgoditi zaposlenje zbog trudnoće imaju otpor na početku trudnoće. Druga stvar koja muči trudnice u ovoj dobi je doživljaj tijela što je uvijek veći problem za mlađe žene nego starije. Također, žene u ovoj dobi više su vezane uz muževe i ulazak treće osobe u njihov odnos može im stvoriti osjećaj ugroženosti.

Emocije nisu značajan faktor kod trudnoće u dvadesetim, ali ih trebate uzeti u obzir. Možda se pojavi osjećaj straha i nestabilnosti, jer vam se sve u životu mijenja, vaš život, vaš posao, vaše domaćinstvo, a onda i trudnoća i beba, ali svaka žena i obitelj nosi se s ovim promjenama na drugačiji način, dok nekim predstavlja izazov, drugima može biti izrazito stresno razdoblje.

Ako sete trudni u dvadesetim jako je bitno pronaći društvo osoba koje su nedavno rodila ili su trudne, a vaše su dobi. Možda ste prva osoba iz vašeg kruga prijatelja koja je ostala trudna pa vam je sve nepoznanica, pa će nova prijateljstva jako dobro doći.

RIZICI ZA DIJETE

Postotak pobačaja u ovoj dobi je 9.5 posto. Najniži  koji će ikako biti uzimajući u obzir dob. Budući da su vaše jajne stanice relativno mlade, vaše dijete ima vrlo malene šanse da će se roditi s nekim defektom poput (Downov sindrom, 1 na 1.667 rizici su kod žena dobi 20 do 24 godine) ili nekih kromosomskih abnormalnosti (1 na 526 žena 20 do 24 godine).  Ipak, više žena u ovoj dobi će roditi dijete s poteškoćom nego starijih od 35 budući da rađaju više djece i rjeđe rade testove kojima se mogu dijagnosticirati defekti na fetusu.

Svaka trudnoća može biti komplicirana, ali ako ste u ranim dvadesetim rizici komplikacija su najmanji, što znači da se možete poprilično opustiti i uživati u trudnoći. Ipak, nemojte izostavljati i preskakati redovite preglede.

OPĆENITO – trudnoća u ranim dvadesetim –

Mnoge su prednosti trudnoće u ranim dvadesetim, a među njima najvažniji su vaše zdravstveno stanje i najmanji rizici za dijete. Jedan od faktora zbog kojih žene odgađaju majčinstvo u ovoj dobi svakako su financije, jer su one manje stabilne u ovoj dobi. Međutim, u različitim dobnim skupinama se različito i definira financijska stabilnost. Svakako postoji razlika između života u siromaštvu i života na početku karijere dok se snalazite u svemu. Ipak, mlađe obitelji imaju i mlađu djecu, pa je zapravo veličina stana i slične okolnosti i manje bitna dok su djeca manja, a kako djeca rastu i imaju veće potrebe tako će se i vaše financije i karijera stabilizirati stabilizirati.

Mnogi su razlozi koji govore u prilog trudnoći u ranim dvadesetim. Vi ste zdraviji. Najveće su šanse da ćete roditi i zdravo dijete, a najmanji rizici komplikacija. Naravno, financijska stabilnost je možda pitanje koje se poteže, ali gledajte na to da će s odmakom godina financijska nestabilnost proći kako napredujete na poslu i karijeri, ali vaše zdravlje i sposobnosti će opadati, a rizici komplikacija u trudnoći će se povećavati. Ako želite dijete u ovoj dobi, tada je to svakako najbolji odabir za vas i vašu obitelj.