23. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Unutarmaternični sustav

Unutarmaternični sustav

Ova metoda zaštite je u stvari unutarmaternični uložak (spirala) s dodatkom hormona progestagena.

Što je i kako djeluje?

Plastični i/ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu žene s dodatkom progestagena. Ovisno o vrsti pružaju zaštitu od jedne do deset godina i prikladan je samo za žene koje su već rodile. Sustav predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije. Umeće ga liječnik ili medicinska sestra.

Djeluje:
– zaustavlja spermij da doprije do jajašca
– sprječavaju eventualno oplođeno jajašce da se smjesti u maternici
– sprječava ovulaciju.
Potrebno ga je umetnuti tijekom prvih sedam dana menstrualnog ciklusa. Njegovo zaštitno djelovanje započinje onog trena kada se postavi. Ako se postavlja neki drugi dan u mjesecu potrebno je koristiti dodatnu metodu zaštite prvih sedam dana.

Učinkovitost

Unutarmaternični sustav ima učinkovitost veću od 99% ovisno o tipu. To znači da će od 100 žena koje koriste ovu metodu zaštite manje od 1 godišnje ostati trudna.
Prednosti
– Vrlo je učinkovit
– Ne utječe na seksualni odnos
– Djeluje do pet godina
– Mjesečnice postaju kraće, manje obilne i manje bolne
– Plodnost se vraća čim se izvadi

Nedostaci

– Kod većine žena se javlja neredovito blago krvarenje koje prestaje do tri mjeseca nakon postavljanja sustava.
– Privremeno se mogu javiti promjene na koži (nečistoće), glavobolje, bolne grudi. Sve bi se trebalo vratiti u normalu nakon nekoliko mjeseci korištenja.
– Kod nekih žena (vrlo rijetko) se može pojaviti cista na jajnicima. Ona nije opasna, često nema simptoma i nestaje nakon nekoliko mjeseci.

Može li svatko koristiti unutarmaternični sustav?

Ovaj sustav nije prikladan za svakoga. Neki od razloga za nekorištenje su:
– Ako mislite da ste trudni
– Ako ste imali upale u području zdjelice
– Ako se pojave neočekivana izvanmenstrualna krvarenja
– Ako imate problema s maternicom ili kralježnicom
– Kod teških oštećenja jetre
– Bolesti krvnih žila mozga ili očiju.

Općenite informacije

Prije postavljanja sustava potreban je ginekološki pregled i papa test, a svakih šest mjeseci kontrola. Preporučuje se ženama koje su već rodile i u dugoj su i stabilnoj vezi s jednim partnerom (obostrana monogamija), te žele pričekati još nekoliko godina do sljedećeg djeteta.

Kod nas se koristi unutarmaternični sustav pod trgovački nazivom Mirena, koju proizvodi Bayer. Sadrži hormon levonorgestrel, hormon koji sprječava trudnoću. Osim pouzdane zaštite jedna od prednosti je za žene s bolnim i obilnim mjesečnicama to što mogu očekivati kako će mjesečnice postati manje bolne i manje količinski. Cijelo vrijeme dok se nalazi u maternici Mirena otpušta levonorgestrel. Hormon stanjuje sluznicu maternice i zgušnjava sluz, što trudnoću čini nemogućom. S jedne strane sperma ne može preživjeti u takvom okruženju, a eventualno oplođeno jajašce se ne može pričvrstiti za zid maternice. Budući da se sluznica maternice smanjuje i postaje tanja, nije neobično da menstruacija skroz izostane.

Nakon uklanjanja unutarmaterničnog sustava plodnost se vraća vrlo brzo, a istraživanja pokazuju začeti unutar jedne godine.

Unutarmaternični sustav, spirala s hormonima najdjelotvorniji je sustav kontracepcije, nakon sterilizacije, a učinkovitost se procjenjuje gotovo jednaka kao kod sterilizacije. Zbog toga su mnogobrojne koristi od ovakvoga tipa kontracepcije, uključujući učinkovitost, lakoću korištenja, dugoročno djelovanje, zadovoljstvo korisnica, te revirsibilnost, što znači da se plodnost vrlo brzo nakon uklanjanja vraća. Obzirom da postoje dva tipa spirala, uključujući hormonalne i bakrene, važno je razumjeti koje su razlike. Ipak, i jedan i drugi tip jednako su učinkoviti kod zaštite od trudnoće.

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav