16. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

19. tjedan trudnoće

Veličina bebe je oko 22 cm, a težina oko 200 grama...

19. tjedan trudnoće

19. tjedan trudnoće

 

Beba

19. tjedan trudnoće

Noge su u proporciji s ostalim dijelom tijela, a počinje se formirati i masno tkivo. Mišići i mozak su povezani pa beba ima mogućnost kontrolirati svoje pokrete.

Vaša beba provodi mnogo vremena u snu. Na taj način stvara energetske pričuve za prirodni razvoj. Neke žene već u ovom tjednu će moći razlikovati po micanju kada je beba budna, a kada spava.

Vaše tijelo

Vi bi se u ovom tromjesečju trebali zaista dobro osjećati, jer su mučnine iza vas, a stomak još nije toliki da vam otežava svakodnevne aktivnosti.

U idealnoj situaciji udebljali ste se između 3,5 i 6,5 kg.

U ljudskoj je prirodi uspoređivanje, pa je sasvim normalno da ćete uspoređivati veličinu svog trbuha s drugim trudnicama, ali nemojte to shvaćati previše ozbiljno. Sasvim je normalno i ako imate tek mali trbuščić, ali i ako se vaša trudnoća već na veliko primjećuje. Tijelo svake žene je drugačije i trbuh raste različitom brzinom. Sada je vaša maternica oko centimetar ispod pupka.

Zbog povećanja možete na trbuhu primijetiti vene, a pupak izgleda potpuno drugačije.

Kod naglih pokreta – ustajanja, nakon dugotrajnog sjedenja, možete osjećati vrtoglavicu pa pripazite.

Vjerojatno ćete biti vrlo usredotočeni na svoju trudnoću i dijete koje nosite, pa se nemojte čuditi što vam druge teme više nisu tako zanimljive. To je način na koji su žene kreirane, kako bi usmjerile svoju pažnju na ono što je u ovom trenutku najvažnije. Nemojte misliti kako više nikad nećete moći razgovarati o ničemu osim djetetu, jer sve će se riješiti samo od sebe, a nove teme aktualizirati kada za njih dođe vrijeme.

Zdravlje i stil

Nemojte si priređivati tople kupke jer napetost zbog vrućine može naškoditi razvoju djeteta.

Jedite, iako za vrijeme trudnoće ne biste trebali dobiti više od 15 kilograma, dijete mogu naškoditi djetetu, jer tako propuštate važne nutrijente, pa je rješenje u zdravoj prehrani. Voće, povrće, cjelovite žitarice i kuhanje s manje masnoće mogu biti rješenje.

Što kupiti

Umjesto o shoppingu razmislite o posuđivanju. Nemojte odbijati ukoliko vam netko nešto nudi. Budući da bebe brzo rastu stvari su uglavnom dobro očuvane, a vama će ostati više novaca za pelene, mlijeko, sokiće, kašice i sve ostalo što je potrebno bebi.

Ipak, razmislite o nekim stvarima, poput sjedalice za auto i sl., čak i ako vam još neko vrijeme neće trebati, možda naletite na njih na sniženju.

Odnos s partnerom

Sada je pravo vrijeme za izlete, zajedničke odmore i ugodne romantične večere.