COVERmagazin.com

18. tjedan trudnoće

18. tjedan trudnoće

Beba

18. tjedan trudnoće

Oči su se smjestile na svoje anatomsko mjesto, te lice poprima potpuno ljudski izraz. Oči percipiraju svjetlost, pa ako se npr. majka smjesti na plažu, na sunce, beba će percipirati crvenu svjetlost.

Razvija se imunološki sustav i beba počinje stvarati antitijela.

Beba je već svjesna i buke iz izvanjskog svijeta.

Razvija i druge vještine koje već pokazuje: zijeva, guta, siše prst i pravi različite izraze lica.

Vaše tijelo

Kako maternica raste možda ćete primijetiti manji osjećaj neravnoteže. Trudnoća također može dovesti do lošijeg držanja i boli u donjim leđima.

18. tjedan trudnoće posebno je uzbudljiv za mnoge majke, jer ovo je tjedan u kojem mnoge trudnice po prvi put postaju svjesne djetetovih pokreta. Iako će neke žene osjetiti pokrete ranije, a neke koji tjedan nakon.

Sve do sada amionska tekućina djelovala je kao ublaživač pokreta vaše bebe i živčani završetci u maternici nisu mogli registrirati bebine pokrete. Međutim, sada kada je beba narasla može izravno stimulirati osjete u maternici, te ćete vi primijetiti da se nešto događa. Teško je opisati kako ćete osjetiti pokrete bebe, ali mnoge žene to opisuju kao male mjehuriće u maternici, osjećaj škakljanja iznutra i sl.

Zdravlje i stil

Možda ćete osjetiti oštru bol između vrha maternice i pubičnih kostiju. Ligamenti se rastežu kako bi poduprli težinu maternice koja raste. Osjećaj će proći ako legnete na stranu s jastukom koji će poduprijeti vaš trbuh.

Ne zaboravite na oralnu higijenu.

Pripazite na svoje poslovne navike. Svako malo prošećite kako biste poboljšali cirkulaciju. Nemojte boraviti u zadimljenim prostorijama i potrudite se kreirati ugodno okruženje i na poslu.

Kako trudnoća bude odmicala, to će vam obuća postajati neudobnija, pa ćete moći sve rjeđe nositi visoke potpetice. Sada vam je više od mode potrebna stabilnost i udobnost.

Ne zaboravite se zdravo hraniti. Dijete naravno ne dolaze u obzir, ali pravilnom i zdravom prehranom možete ograničiti unos kalorija kako ne biste nakupili kilograme koje ćete teško skinuti nakon rođenja.

Držite se podalje od sirove ribe, poput sushia ili oštriga, a meso morskog psa, sabljana i još nekih riba ne dolaze u obzir budući da je otkriveno kako sadrži metale koji mogu naštetiti razvoju mozga bebe.

Što kupiti

Možete uštedjeti noseći suprugovu odjeću umjesto trudničke dok ste po kući.

Njegove velike pamučne majice, šorcevi i džemperi mogu vam pružiti više udobnosti od bilo čega iz vašeg ormara.

Odnos s partnerom

Ne smijete dopustiti da vas financijski strahovi udalje ili unesu razmirice u vaš odnos. Dijete može malo uzurpirati vaš budžet, ali uz dobru strategiju i planove sigurno to možete podnijeti.


Komentari

Odgovori

*