23. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Spermicidna sredstva

Spermicidna sredstva

U spermicidna sredstva ubrajaju se krema, gel, pjena, supozitoriji, vaginalne tablete, spužvice…

Što je i kako djeluje spermicid?

Spermicidi su kemijska sredstva koja inaktiviraju ili ubijaju spermije, ali stvaraju i fizičku membranu kako spriječili spermije da prodru u maternicu.

Učinkovitost

S obzirom na to da im je kontracepcijska djelotvornost vrlo niska, uvijek se upotrebljavaju u kombinaciji s drugim kontracepcijskim sredstvima, npr. s dijafragmom ili kondomom. Smatra se da im je učinkovitost od 75 do 85 posto. U jednoj godini na svakih 100 žena koje redovito koriste spermicid, procjenjuje se kako će njih 26 ostati trudno.
Spermicid se stavlja u rodnicu aplikatorom prije spolnog odnosa. Glavna kemijska sredstva koja djeluju spermicidno su octoxynol, menfegol, benzalkonium chlorid, nonoxynol-9.

Prednosti

– zaštita od nekih spolno prenosivih bolesti
– rabe se samo za vrijeme odnosa
– ne treba ih propisati liječnik
– jednostavna uporaba pomoću aplikatora
– spermicidi se mogu staviti u rodnicu i do 1 sat prije spolnog odnosa
– mogu pojačati vlaženje rodnice.

Nedostaci

– mogu izazvati lokalnu iritaciju zbog alergije ili osjetljivosti
– češće urinarne infekcije

Nuspojave

Alergijske reakcije i osjetljivost na spermicidna kemijska sredstva, iritacija sluznice rodnice.

Općenite informacije

Najčešće korišteni spermicid kod nas je krema Delfen jer je ona nekoć bila registrirana u RH. Trenutno nijedan spermicid nije registriran na našem tržištu tako da bi ga morali nabavljati izvana preko privatne ljekarne.

Spermicidi blokiraju cervikalni otvor (otvor maternice) i otežavaju prodor sperme u unutrašnjost maternice, kako ne bi plivala i oplodila jajašce. Da bi funkcionirao spermicid se mora utisnuti duboko u vaginu, blizu cervikalnog otvora. Kreme gelovi i pjene se utisnu u vaginu koristeći replikator.

Spermicidi se moraju utisnuti u vaginu prije spolnog odnosa. Na uputama svakog sredstva piše konkretno koliko se prije spolnmog odnosa mora primijeniti. U većini slučajeva je to 10 do 15 minuta prije spolnog odnosa. Većina spermicida učinkovita je oko jednog sata nakon primjene. Ako prođe više od sat vremena tada treba primijeniti novu dozu. U svakom slučaju trebaju se pažljivo pročitati upute, jer postoji mogućnost da neki spermicid ima drugačiji princip djelovanja. Spermicidi se mogu koristiti s kondomima i ne bi ga trebali oštetiti. Na taj način stvara se sigurnija zaštita u sprječavanju trudnoće, ali i spolnih bolesti jer spermicidi ne štite od spolno prenosivih bolesti, nego tek smanjuju mogućnost začeća.

Kako bi spermicid djelovao potrebno je koristiti svaki put kada imate spolni odnos, te ga koristiti pravilno.

Spermicide obično koriste ljudi koji ne žele hormonalnu kontracepciju ili ne mogu koristiti hormonalnu kontracepciju zbog nekih zdravstvenih stanja.

Spermicidi su općenito relativno jeftina zaštita od neželjene trudnoće, ali cijena ovisi o proizvođaču. Međutim, kod nas postoje tehnički problemi prilikom kupovni, jer ih treba naručivati izvana. Osim što ne štite od spolno prenosivih bolesti, što je njihova velika mana, spermicidi imaju relativno malo nuspojava. Može se javiti iritacija rodnice ili neka manja alergijska reakcija.

Spermicidi su sredstva koja rade na principu barijere. Njihov glavni sastojak imobilizira spermu, on je oštećuje i čini nesposobnom za kretanje, ali stvara i fizičku barijeru na sličan način kao kondom ili dijafragma na ulazu u maternicu. Ipak, sigurnost je na nešto nižoj razini. Kada se koriste kao jednino sredstvo kontracepcije, spermicidi su učinkoviti oko 80 posto.

Neka istraživanja dala su naslutiti kako korištenje spermicida u godini prije trudnoće i za vrijeme trudnoće se povezuje s rizičnijom trudnoćom, ali i nekim malformacijama i poteškoćama kod djece, uključujući Down sindrom. Međutim, takva istraživanja su provedena davno, a nisu potvrđena pa ostaje nejasno može li korištenje spermicida izazvati probleme u trudnoći i urođene poteškoće kod djece. Izvor ; Izvor 2

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav