23. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijski implantati

Ako želite učinkovitu kontracepcijsku metodu, a ne želite razmišljati svakodnevno jeste li popili pilulu ili niste, za vas je nova generacija kontracepcijskih sredstava.

Što je i kako djeluje implantat?

Kontracepcijski implantat je mala, fleksibilna cjevčica (veličine manje žičane ukosnice) koja se mora umetnuti u kožu na predjelu nadlaktice. Ona polako oslobađa hormon progestagen i učinkovita je zaštita od neželjene trudnoće kroz tri godine. Implantat uvijek mora umetnuti liječnik ili medicinska sestra i to pod lokalnom anestezijom.
Implantat se obično treba umetnuti u prva dva dana menstrualnog ciklusa i njegovo djelovanje započinje odmah. Ako je umetnut neki drugi dan potrebno je koristiti dodatnu zaštitu slijedećih sedam dana.
Djeluje na način da:
1 – Sprečava ovulaciju (sazrijevanje i oslobađanje jajne stanice iz jajnika)
2 – Mijenjaju viskozitet sluzi koju luče žlijezde sluznice maternice, otežavajući tako prolaz spermija
3 – Mijenja samu sluznicu maternice, što otežava implantaciju eventualno oplođene jajne stanice.

Učinkovitost

Implantat je učinkovitiji od 99 %. To znači da će od 100 žena koje koriste ovu metodu kontracepcije manje od 1 godišnje zatrudnjeti.

Prednosti

– vrlo je učinkovita zaštita
– ne utječe na spolni odnos
– kada se ukloni plodnost se brzo vraća
– mogu ga koristiti dojilje
– ne trebate razmišljati o kontracepciji
– ako se predomislite implantat se lako može ukloniti.

Nedostaci

– Privremeno mjesečnice mogu biti neredovite i učestalije, ali sve se to smanjuje nakon određenog vremena i nije štetno.
– Privremeno se mogu javiti promjene na koži (nečistoće), glavobolje, bolne grudi ili promjene u težini. Sve bi se trebalo vratiti u normalu nakon nekoliko mjeseci.
– Kod nekih žena se mogu razviti ciste na jajnicima, koje nisu opasne, često nemaju simptoma i obično nestaju bez liječničkog tretiranja.
– Rijetko, ali implantat može uzrokovati infekciju u ruci i ponekad ga je teško ukloniti.

Može li svatko koristiti kontracepcijski implantat?

Kontracepcijski implantati ne odgovaraju svakome. Razlozi za njegovo ne korištenje uključuju:
– ako sumnjate u trudnoću
– ako ne želite promjene u svome menstrualnom ciklusu.
Također, implantat ne biste smjeli koristiti ako imate ili ste imali u prošlosti:
– rak reproduktivnih organa
– teška oštećenja jetre
– iznenadna krvarenja
– bolesti krvožilnog sustava (tromboza, embolija), osobito moždani ili srčani udar.

Kako implantati utječu na kasniju plodnost?

Implantati nemaju nikakvog utjecaja na kasniju plodnost, trudnoću niti na dijete.

Općenite informacije

Tri mjeseca nakon što vam je implantat umetnut trebate otići na kontrolni pregled kod liječnika i nakon toga jednom godišnje. Neki lijekovi mogu utjecati na učinkovitost implantata, a implantati mogu utjecati na učinkovitost nekih lijekova.

Kontracepcijski implantati mogu se koristiti i u pretilih žena, ali kod žena koje imaju indeks tjelesne mase preko 30 učinkovitost će biti oslabljena.

Postavljanje kontracepcijskom implantata je vrlo jednostavan proces. Za vrijeme procedure vjerojatno ćete ležati na leđima s podlakticom svinutom prema glavi. Implantat će se umetnuti negdje između bicepsa i tricepsa. Nakon zahvata, ultrazvukom će se provjeriti je li implantat dobro namješten. Sasvim je uobičajeno osjetiti blagu bol, češkanje ili manje krvarenje, ali ako je i jedan simptom nešto jači potrebno se javiti liječniku ili obratiti hitnoj pomoći.

Kontraceptivni implantati sprječavaju neželjenu trudnoću tri godine, a nakon toga ih treba zamijeniti. Ipak, ponekad ih treba izvaditi i ranija ako se pojavi visok krvni tlak, učestale migrene, značajna depresija, te kod još nekih medicinskih stanja. Vađenje implantata ili njegova zamjena se obavlja ponovno pod lokalnom anestezijom.

Mjesečnice bi trebale postati lakše i bezbolne. Ponekad skroz izostanu. Izostanak mjesečnica vas ne bi trebao brinuti jer su implantati zaista dobra metoda kontracepcije, s velikom učinkovitošću, a izostanak mjesečnice se smatra uobičajenom nuspojavom. Ipak, kao želite biti sigurni kod izostanka mjesečnice da niste trudni možete napraviti test za trudnoću.

Nakon što se implantat izvadi trajno, vašem tijelu će trebati neko vrijeme da se vrati u normalu, odnosno da spolni sustav i hormoni funkcioniraju na način kako su funkcionirali nekad. Ukoliko su mjesečnice prestale dok ste imali implantat trebat će proći neko vrijeme prije nego se mjesečni ciklusi ne reguliraju. Tijelo svake žene je različito i različito reagira na promjene, pa ne može se definirati točno razdoblje kroz koje će se plodnost vratiti. Neke žene mogu ostati trudne već nekoliko dana nakon što je implantat izvađen, dok će drugim ženama trebati više vremena.

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav