COVERmagazin.com

31. tjedan trudnoće

31. tjedan trudnoće

Beba:

31. tjedan trudnoće

Beba sada ubrzano raste i postaje sve bucmastija.  U posljednjim tjednima beba će izlučivati oko pola litre urina u plodovu vodu i progutati malo manje od toga svaki dan. Možda vam ovo ne zvuči lijepo, ali plodova voda indikator je bebinog zdravlja. Ukoliko je ne guta dovoljno mogu nastati komplikacije.

Lagano nestaju lanugo dlačice, a popunjavaju se obrve i trepavice.

Iako udarci bebe mogu biti neugodni, a ponekad i bolni, svaki udarac bi vam trebao biti umirujući, jer kretanje bebe u trbuhu indikator je njenog zdravlja.

Vaše tijelo:

Vi ćete osjećati kontrakcije koje će postajati iz tjedna u tjedan sve jače. To je normalna pojava i sve dok ne traju duže od minut i ne ponavljaju se svakih pet ili malo više minuta u tijeku sat vremena porođaj nije počeo.

Ipak ukoliko ste zabrinuti javite se liječniku. Bolje je napraviti par lažnih uzbuna nego prekasno reagirati.

Ligamenti pomalo popuštaju pa ćete možda osjećati bol u zglobovima. Mogli biste osjećati i bol u leđima jer je trbuh već sada poprilično velik. Važno je da ne dižete ništa teško jer to dodaje pritisak na već omekšale ligamente. Ako je bol jača, možda ćete morati nositi pojas za trudnice, razgovarajte o tome s liječnikom.

Neke žene će primijetiti da im iz grudi curi tekućina, to je sasvim normalno jer se grudi pripremaju za dojenje, ali nemojte misliti da nešto nije u redu ako vam ništa ne curi, jer tek nakon porođaja vaše grudi će dobiti pravi poticaj za proizvodnju mlijeka.

Zdravlje i stil:

Dok jedete vrlo brzo ćete se osjetiti sito jer maternica pritišće vaš želudac.

Dok ste trudni vaše oči su osjetljivije i lakše nastaju iritacije. Pitajte oftalmologa za kapi za oči, ali ih ne koristite po vlastitom nahođenju jer kod mnogih nisu ispitani učinci na trudnice. Ako nosite kontaktne leće nosite ih nekoliko sati manje nego što ih obično nosite.
Ne zaboravite na Kegelove vježbe. One sprječavaju inkontinenciju za vrijeme trudnoće i poslije porođaja. Stežite mišiće između vagine i anusa, kao da želite zaustaviti uriniranje i ponovno početi.

Vrlo je bitno da se ne opustite i ne zaboravite na zdravu prehranu.  I dalje je važno da jedete uravnoteženo i raznoliko. Ipak, nemojte pretjerivati s hranom. Sasvim je dovoljno da u prehranu dodate 200 do 300 kalorija.

Zbog ubrzanog metabolizma vjerojatno ćete teže podnositi vrućinu ako su ljetni mjeseci. Važno je da pijete što više vode, ali izbjegavajte zaslađene sokove, jer oni dodaju nepotrebne kalorije u vašu prehranu.

Što kupiti:

Ovih tjedana najpotrebnija vam je literatura o odgoju djeteta. Počnite se informirati o dojenju i o hranjenju na bočicu. Bitno je da znate oba načina u slučaju potrebe.

Uz popis za bolnicu koji ste već proučili započnite pisati i vlastiti dodatni popis ktvari za koje mislite da vama individualno treba.

Vaše cipele nisu vam udobne jer pritisak teške maternice na tijelo rezultira natečenim stopalima. Kad god imate priliku pridignite noge, a kupite što udobniju obuću.

Odnos s partnerom:

Napišite plan porođaja i odnosa nakon porođaja. Kada uđete u porodiljnu salu nećete moći najjasnije razmišljati pa će popis i plan biti pisani dokument vaših želja.

Istražite sve opcije i mogućnosti. Možda želite da je za vrijeme porođaja ogledalo točno iznad vas kako biste vidjeli u svakom trenutku točno što se događa? Razmislite o svim sitnicama.
Prema običaju, zahvalnicu za čestitku na rođenju djeteta trebali biste poslati tjedan, po porođaju. Kako nakon porođaja ne bi o tome trebali razmišljati, sastavite primjere pismenog odgovora na čestitku, maila zahvale, i sms odgovor.  Nikad ne znate kada će vas beba iznenaditi. Možda kasnije ne ostane dovoljno vremena.


Komentari

Odgovori

*