8. svibnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Trudnoća u pedesetim » Preko 50 godina

Prosječna dob menopauze žena je 51, ali se obično događa između 45. i 55. Međutim, kvaliteta jajašca obično...

Trudnoća u pedesetim » Preko 50 godina

Prosječna dob menopauze žena je 51, ali se obično događa između 45. i 55. Međutim, kvaliteta jajašca obično nije dovoljno kvalitetna za oplodnju zadnjih 5 godina prije menopauze, pa je jako teško zatrudnjeti i 5 godina prije nego žena uđe u menopauzu.

Gotovo sve trudnoće iza 50. godine zahtijevaju asistenciju, bilo lijekovima za povećanje plodnosti ili češće, donore jajašca. Žene koje ovuliraju obično uzimaju hormone bar prva dva mjeseca trudnoće kako bi je očuvale.

U Hrvatskoj nije moguće ući u redoviti program umjetne oplodnje u dobi starijoj od 42 godine, pa ćete svoju želju za majčinstvom u ovoj dobi morati ostvariti negdje drugdje gdje su pravila liberalnija.

U ovoj dobi i ako uspijete ostvariti trudnoću komplikacije su učestale.

Također, problemi postoje i jednom kada je dijete rođeno. Svi smo vidjeli energičnije žene u pedesetoj godini nego dvadesetogodišnjakinje, koje uz to imaju i više iskustva i zrelosti, ali žene iznad 50. trebaju ekstra energiju i poticaj kako bi se nosile s novorođenčetom.

Statistike pokazuju da jednom kada je žene zatrudnjela u ovoj dobi, te ako se dobro brine za sebe i ako su prenatalni testovi negativni, ima veće šanse da rodi zdravo nego dijete s poteškoćama.

Trudnoća nakon pedesetih rastući je trend u Americi. Broj žena koje su zatrudnjele iza pedesetog rođendana povećao se za više od 150 posto u odnosu na 2000.  Samo u Velikoj Britaniji svaki tjedan rodi se 15 djece čije su mame 50 ili starije.

Moderna tehnologija i razvoj zdravstvenih tehnologija podupiru trudnoću u kasnijim godinama, ali podupire li ju i društvo? Više nismo šokirani trudnoćama u četrdesetim. Gwen Stefani rodila je trećeg sina s 44. Susan Sarandon je rodila s 45, a  Gina Davis blizance u  48.  Prava istina je da se žene sve kasnije odlučuju na trudnoću, ali ipak, čak 75 posto anketiranih  (u SAD-u) ljudi smatra kako je trudnoća s preko pedeset potpuno neprihvatljiva.

Čini se kako će trebati još mnogo vremena i slobode da bi se i trudnoća s preko 50 u društvu prihvaćala dobronamjerno.

Žene se odlučuju na trudnoću nakon pedesete iz mnogih razloga. Neke žele djecu i u drugim braku, neke jednostavno nisu uspjele iz ovog ili onog razloga zatrudnjeti ranije.

Za razliku od žena koje rađaju u četrdesetim rizik rađanja djeteta s Downovim syndromom kod žena koje rađaju u pedesetim je manji, budući da su prenatalni testovi sveobuhvatniji kod žena koje su prirodno zatrudnjele, a s druge strane koriste se donirana jajašca žena mlađe populacije, obično dvadesetogodišnjakinja, što smanjuje rizike rađanja djece s poteškoćama.

Poznate osobe koje su rodile s preko 50 godina:

U 2015. Sophie B. Hawkins rodila je djevojčicu, drugo svoje dijete. Prema nekim stranim medijima iako to nikad nije potvrđeno djvojčica je začeta prije dvadeset godina kada je pjevačica navodno dala zamrznuti 15 embrija.

Elizabeth Edwards rodila je drugo dijete s 50 godina. O načinu oplodnje nikad se nije pisalo.

Helen Morris je rodila djevojčicu sa svoje 52 godine.

Janet Jackson je rodila dječaka s 50 godina.

Trudnoća s preko 50 – OPĆENITO –

Ženama koje imaju preko pedeset, a žele ostati trudne trebat će pomoć u smislu tretmana. Trudnoća prirodnim putem gotovo je nemoguća. Žene su rođene s određenim brojem jajašca, a taj broj s vremenom opada, da bi se kada žena uđe u menopauzu izjednačio s nulom. S druge strane i ona jajašca koja su preostala u starijoj dobi (u predmenopauzi) nose abnormalnosti, što onemogućava trudnoću. Zbog toga kada se žene s preko 50 godina odlučuju na trudnoću u pravilu koriste jajašca mlađih donatorica. Također moguće je koristiti jajašca koja su smrznuta u mlađoj dobi. Žene koje s preko 50 ostanu trudne s doniranim jajašcima nemaju značajno veće rizike komplikacija od na primjer žena s 40 godina.