25. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

6 slavnih žena koje su postale mame nakon pedesete

Dugo vremena se svaka prvorotkinja s preko trideset smatrala starijom trudnicom, zatim je taj prag pomaknut na 35 godina...

6 slavnih žena koje su postale mame nakon pedesete

Dugo vremena se svaka prvorotkinja s preko trideset smatrala starijom trudnicom, zatim je taj prag pomaknut na 35 godina. Tada smo počeli čitati članke o rijetkim trudnoćama s preko 40 godina. Danas su trudnice s preko 40 postale sasvim uobičajene, međutim tehnološki napredak ide sve dalje, pa tako zadnjih par godina već čitamo o ženama koje su postale majke nakon što su prešle pedesetu godinu.

Gotovo sve koje su rodile nakon 50. godine prošle su umjetnu oplodnju, najčešće doniranom jajnom stanicom, a neke  slavne dame ispod su posvojile djecu te tako postale majke.

Sophia B. Hawkings – Pjevačica je rodila s 50 godina.
Katy Sagal je postala majka s 52, kada je za nju surogat majka rodila kćerku.
Brigitte Nielsen rodila je djevojčicu s 54 godine.
S 58 godina Madonna je posvojila još dvije djevojčice i tako svoju obitelj učinila još većom.
Diane Keaton (sad 73 god) posvojila je dok je bila solo s pedeset i nešto dvoje djece.
Rachel Weisz je rodila sina na pragu pedesete.

Naomi Campbell postala je majka u pedesetoj godini, svoje fanove je iznenadila objavom kako je postala majka po prvi put, netom prije proslave svog 51. rođendana, u svibnju prošle godine.

Podijelila je fotografije sebe s djevojčicom na društvenim mrežama. Otada, iako vrlo rijetko, zna napisati ponešto o svojoj bebi ili dati izjavu u medijima.

Prije 20 godina ovakva priča bi bila senzacionalna, ravna biblijskim pričama o ženama koje su čudotvorno zanijele u odmakloj dobi, međutim u današnje vrijeme ovakve priče prođu gotovo nezamijećeno, osim ako ste obožavatelj ili pratitelj na društvenim mrežama pojedinih osoba jer su sve uobičajenije i češće. Prilikom objave kako je postala majka nije objavila da li se radi o posvajanju, surogatstvu, IVF tretmanima ili prirodnom začeću. I bez obzira na metodu, Naomi se pridružila stotinama žena koje su postale majke u pedesetim. Samo u Velikoj Britaniji, posljednje tri godine oko tisuću majki s preko 50 godina rodilo je dijete. Nije poznato koliko od toga su djeca začeta prirodnim putem, jer podaci nisu javni, ali žene 45-49 godina imaju vrlo male šanse za prirodnu trudnoću. Njihove šanse procjenjuju se na ispod 1 posto.

Mnoge javne osobe koje su postale roditelji s preko 50 kažu kako je roditeljstvo s preko 50 vrlo zahtjevno, te da se morate naviknuti na pitanje „jeste li vi baka”. Cyma Shapiro, osnivačica udruge u Velikoj Britaniji „Mothering in the Middle” kaže kako se nada da će se predrasude sve više smanjivati, a žene moći otvorenije razgovarati o majčinstvu u srednjoj dobi. Kaže kako se kao starija majaka suočava s nevjerojatnim izazovima kakve nije mogla ni zamisliti, ali s 50 osoba bi već trebala biti izgrađena i ne bi joj trebalo smetati ono što drugi misle. Postati majka s pedeset svakako nije lagana odluka, ali da misli da joj ni jedna žena ne pristupa bez promišljanja.

Biti starija majka svakako ima i svojih prednosti kada su djeca u pitanju. Istraživanja provedeno u Danskoj, objavljeno u The European Journal of Developmental Psychology , otkrilo je kako starije majke manje verbalno i fizički kažnjavaju djecu, a kroz 15-godišnje promatrano razdoblje, djeca starijih majki imala su manje problema u ponašanju, društvenih i emotivnih problema.

Starije majčinstvo svakako nosi određene rizike, i kako izjavljuje Cyma Shapiro, svjesna je da će biti već starica kada djeca postanu mladi ljudi, te da unuke vjerojatno neće vidjeti, te da njeni unuci neće imati baku i djeda, ali što se tiče pitanja je li možda starije roditeljstvo štetno po djecu, tu opasnost nije realna. Istraživanje Motherhood after age 50: an evaluation of parenting stress and physical functioning, pokazalo je kako je razina energije i fizičkih funkcionalnosti majki koje su dobile djecu u pedesetim, gotovo jednaka razini energije i fizičkih sposobnosti majki u tridesetim i četrdesetim.

Vezano : Trudnoća u pedesetim » Preko 50 godina

Trudnoća u četrdesetim: