22. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Sterilizacija muškaraca i žene

Sterilizacija muškaraca i žene

Kirurške metode kontracepcije (sterilizacija) podrazumijevaju sterilizaciju muškarca (vazektomija) ili sterilizaciju žene (podvezivanje jajovoda). Ove metode se ubrajaju u najdjelotvornije, trajne, ali ireverzibilne metode, te se ne preporučuju mlađim osobama, a osim toga postoji i zakonska regulativa u svezi ovih metoda.

Što je i kako djeluje?

Sterilizacija je jedina trajna metoda kontracepcije i uključuje kirurški zahvat na reproduktivnim organima muškarca ili žene.

Učinkovitost

Učinkovitost je veća od 99% (kod vazektomije neučinkovitost je moguća u 0,002% slučajeva) Trudnoća je zaista rijetka, ali se može dogoditi.

Sterilizacija muškarca

Sterilizacija muškarca se vrši presijecanjem sjemenovoda čime se sprečava da spermiji budu izbačeni sa sjemenom tekućinom. Sterilizacija muškarca nakon izvršene vazektomije je postignuta tek nakon nekoliko mjeseci jer je potrebno određeno vrijeme da se iz kanala eliminiraju svi preostali spermiji. Operacija je rutinska, a traje 10 do 15 minuta. Pacijent se brzo oporavlja. Vazektomija ne utječe na seksualnu potenciju muškarca.

Sterilizacija žene

Sterilizacija žene se izvodi presijecanjem ili “podvezivanjem” jajovoda čime se sprečava da jajna stanica iz jajovoda stigne u maternicu (i prolaz spermija do jajne stanice).
Osjetljivost i seksualna želja ostaju nepromijenjeni. Oslobađanje jajašca se i dalje događa svakog mjeseca, ali ga tijelo prirodno apsorbira.

Prednosti

– Sterilizacija je trajna i nikad više ne trebate razmišljati o kontracepciji.
– Ne utječe na seksualni odnos.
– Vazektomija je učinkovitija i s manje rizika od ženske sterilizacije.

Nedostaci

– Jajovodi se mogu spontano obnoviti (rekanalizirati) i plodnost se može vratiti (istina u vrlo rijetkim slučajevima).
– Sterilizaciju je gotovo nemoguće vratiti. Obrnuta operacija (vraćanje plodnosti) je komplicirana, skupa i često neučinkovita.
– Kod muškaraca treba nekoliko mjeseci da postane djelotvorna i do tada je potrebno koristiti druge metode kontracepcije.
– Sve kirurške metode su ujedno i invazivne, te nose sa sobom određene rizike (kao i u ostalom svaki operativni zahvat).

Može li se svatko podvrgnuti sterilizaciji?

Možda će vas iznenaditi ali sterilizacija je vrlo uobičajena metoda kontracepcije. Na primjer u SAD-u čak 23 posto parova se oslanja na nju. Ipak, sterilizacija je jedino za ljude koji nikad više ne žele imati djecu. S partnerom je potrebno razgovarati o ne tako dugoročnim i trajnim metodama kontracepcije. Neke druge metode su učinkovitije od ženske sterilizacije.
Nikad se sterilizaciji ne biste smjeli podvrgnuti ukoliko ste u stresnom razdoblju ili ukoliko ste nedavno doživjeli traumatično iskustvo (npr. rođenje djeteta, spontani pobačaj, abortus ili kriza u braku ili vezi).

Općenite informacije

Jednom kada je operacija izvedena ukoliko ne nastanu komplikacije nisu potrebni dodatni pregledi. Kada se radi o učinkovitosti i nuspojavama nema razlike između sterilizacije muškarca ili žene. Obje metode su jednako učinkovite.

Sterilizacija nema utjecaja na seksualnost i seksualni poriv. I ženski i muški hormoni se normalno luče. U slučaju vazektomije, muške sterilizacije, produkcija testosterona, hormona koji je odgovoran za seksualni poriv, bradu, duboki glas i druge muške osobine ostaje nepromijenjena. Operacija nema utjecaja na seksualnost. Erekcija i količina ejakulata ostaje nepromijenjena. Jedino što izostaju spermiji.

I dok su većina žena i muškaraca zadovoljni rezultatima sterilizacije i time što je to trajna metoda, ponekad će se desiti neki slučaj gdje će osoba zažaliti radi učinjenog. Zbog toga je potrebno napraviti i stručno savjetovanje prije odluke kako bi se smanjio broj osoba koji su zažalili.

Sterilizacija mogu napraviti samo muškarci i žene koji su spremni prihvatiti činjenicu da nikad više ni u kojim okolnostima neće moći biti očevi ili majke. Zbog toga je ovo metoda kontracepcije o kojoj treba najviše razmišljati i uzeti u obzir najviše faktora.

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav