Sterilizacija muškaraca i žene

Sterilizacija muškaraca i žene


Kirurške metode kontracepcije (sterilizacija) podrazumijevaju sterilizaciju muškarca (vazektomija) ili sterilizaciju žene (podvezivanje jajovoda). Ove metode se ubrajaju u najdjelotvornije, trajne, ali ireverzibilne metode, te se ne preporučuju mlađim osobama, a osim toga postoji i zakonska regulativa u svezi ovih metoda.


Što je i kako djeluje?


Sterilizacija je jedina trajna metoda kontracepcije i uključuje kirurški zahvat na reproduktivnim organima muškarca ili žene.


Učinkovitost


Učinkovitost je veća od 99% (kod vazektomije neučinkovitost je moguća u 0,002% slučajeva) Trudnoća je zaista rijetka, ali se može dogoditi.


Sterilizacija muškarca


Sterilizacija muškarca se vrši presijecanjem sjemenovoda čime se sprečava da spermiji budu izbačeni sa sjemenom tekućinom. Sterilizacija muškarca nakon izvršene vazektomije je postignuta tek nakon nekoliko mjeseci jer je potrebno određeno vrijeme da se iz kanala eliminiraju svi preostali spermiji. Operacija je rutinska, a traje 10 do 15 minuta. Pacijent se brzo oporavlja. Vazektomija ne utječe na seksualnu potenciju muškarca.


Sterilizacija žene


Sterilizacija žene se izvodi presijecanjem ili “podvezivanjem” jajovoda čime se sprečava da jajna stanica iz jajovoda stigne u maternicu (i prolaz spermija do jajne stanice).
Osjetljivost i seksualna želja ostaju nepromijenjeni. Oslobađanje jajašca se i dalje događa svakog mjeseca, ali ga tijelo prirodno apsorbira.


Prednosti


– Sterilizacija je trajna i nikad više ne trebate razmišljati o kontracepciji.
– Ne utječe na seksualni odnos.
– Vazektomija je učinkovitija i s manje rizika od ženske sterilizacije.


Nedostaci


– Jajovodi se mogu spontano obnoviti (rekanalizirati) i plodnost se može vratiti (istina u vrlo rijetkim slučajevima).
– Sterilizaciju je gotovo nemoguće vratiti. Obrnuta operacija (vraćanje plodnosti) je komplicirana, skupa i često neučinkovita.
– Kod muškaraca treba nekoliko mjeseci da postane djelotvorna i do tada je potrebno koristiti druge metode kontracepcije.
– Sve kirurške metode su ujedno i invazivne, te nose sa sobom određene rizike (kao i u ostalom svaki operativni zahvat).


Može li se svatko podvrgnuti sterilizaciji?


Sterilizacija je jedino za ljude koji nikad više ne žele imati djecu. S partnerom je potrebno razgovarati o ne tako dugoročnim i trajnim metodama kontracepcije. Neke druge metode su učinkovitije od ženske sterilizacije.
Nikad se sterilizaciji ne biste smjeli podvrgnuti ukoliko ste u stresnom razdoblju ili ukoliko ste nedavno doživjeli traumatično iskustvo (npr. rođenje djeteta, spontani pobačaj, abortus ili kriza u braku ili vezi).


Općenite informacije


Jednom kada je operacija izvedena ukoliko ne nastanu komplikacije nisu potrebni dodatni pregledi.