24. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Trudnoća u tridesetim » 30 – 34 godina

Vaš fertilitet počinje opadati, ali ta se promjena događa postupno. Ako vam trebaju tretmani liječenja neplodnosti, vaše šanse za uspjeh su veće nego za starije žene...

Trudnoća u tridesetim » 30 – 34 godina

Vaš fertilitet počinje opadati, ali ta se promjena događa postupno. Ako vam trebaju tretmani liječenja neplodnosti, vaše šanse za uspjeh su veće nego za starije žene.

Žene ispod 35 godina imaju u prosjeku uspješnost umjetne oplodnje 35 posto, one starije od 35, 25 do 28 posto, dok iznad četrdesete godine postotak pada na 6 do 8 posto.

Jedno istraživanje je pokazalo da je kod žena 30 do 34 godine postotak porođaja carskim rezom dva puta veći nego kod žena u dvadesetim iako još uvijek nije jasno zbog čega.

EMOTIVNO STANJE

Žene u ranim tridesetim obično se osjećaju emotivno potpuno spremnima za osnivanje obitelji. Također, još uvijek imaju dovoljno energije i resursa za to. No, budući da im je karijera u razvoju, često se brinu hoće li se uspjeti nositi sa svime, te hoće li se moći vratiti svome poslu nakon porodiljnog, ali i hoće li se željeti vratiti.

Hormonalne promjene koje se događaj uza vrijeme trudnoće utjecat će na cijelo tijelo, ali i emocije. Ovo je istina neovisno o vašoj dobi, ali nekako se mlađe žene s tim lakše nose, pa ćete vi više pažnje trebati posvetiti svome emotivnom zdravlju nego one. Ukoliko se pojavi osjećaj osamljenosti, depresije ili bilo kojih emocija koje ne možete kontrolirati ključno je potražiti pomoć. Podijelite ono što osjećate s prijateljicama koje su u vašoj situaciji, koje su trudne ili su nedavno rodile. Možda ste čekali da nađete pravog, možda ste odgađali trudnoću radi karijere, ali istina je da je život putovanje koje nikad ne dođe do točke da je baš sve na svome mjestu, pa nemojte da vas iznenadi da je svejedno teško balansirati karijeru i roditeljstvo, roditeljstvo i brak, roditeljstvo i financije bez obzira na dob i na vaš subjektivni osjećaj koji ste imali prije trudnoće kako ćete u ovo dobi biti spremniji.

RIZICI ZA DIJETE

Postotak pobačaja je 11.7 posto. U tridesetim su rizici rađanja djeteta s Downovim sindromom 1 naprema 952, a s kromosomskom abnormalnosti  1 naprema 385.

Rizici za dijete se uvećavaju s dobi, pa nemojte preskakati preglede i testiranja koja vam sugerira vaš liječnik. Porod kod rodilja starijih od trideset nosi svoje komplikacije, ali ako ste općenito dobrog zdravlja, komplikacija ne bi trebalo biti. Samo zbog toga što je povećan rizik, to ne znači da ćete imati ikakve komplikacije. Većina trudnica u ranim tridesetim nosi svoju trudnoću bez komplikacija, te im porod prođe uredno.

Trudnoća u ranim tridesetim – OPĆENITO –

Prema istraživanjima postoji znatno povećanje postotka majki koje rađaju prvo dijete s preko trideset godina. Za sada razlozi nisu potpuno jasni koji je razlog toma, a neka moguća objašnjenja su da školovanje traje duže, da se parovi kasnije odlučuju vjenčati ili skrasiti, ali i dostupnost i raširenost kontracepcije. Ipak, što se s trudnoćom duže čeka to rizici komplikacija sve veći.

Ako ste trudnica u ranim tridesetim trudnoća i porod mogu predstavljati pravi izazov za vas i vaše tijelo. Na sreću, današnje žene s trideset i nešto godina su fizički aktivne, pa se u pravilu s trudnoćom mogu nositi jednako kao i mlađe od trideset. Ako niste prije trudnoće vježbali vjerojatno ćete se morati okrenuti nekim oblicima tjelovježbe, za početak laganijim poput joge i pilatesa nakon poroda kako biste bili sposobni pratiti dijete i nasititi se sa izazovima koje roditeljstvo nosi. Dobra forma je svakako jedan od ključnih faktora.

Trudnoća u ranim tridesetim nosi izazove, posebno ako ste oko 35 godina, zbog toga je jako bitno osvijestiti ih kako se ne biste osjećali zatečeno kada se pojave. Vrlo je važno znati se nositi s emocijama, zdravljem, imati plan kako se oporaviti nakon poroda, tražiti potporu i pomoć nakon rođenja bebe… Sve ovo povećava vaše šanse za zdravu trudnoću, porod i sretno roditeljstvo.