28. svibnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Trudnoća u tridesetim » 35 – 39 godina

Plodnost nastavlja opadati nakon 35. To se događa zbog toga što i jajne stanice stare, te ih postaje sve teže oploditi.

Trudnoća u tridesetim » 35 – 39 godina

Plodnost nastavlja opadati nakon 35. To se događa zbog toga što i jajne stanice stare, te ih postaje sve teže oploditi.

Do 35. godine većina liječnika preporuča prije umjetne oplodnje da žena pokušava zatrudnjeti godinu dana. Nakon 35 godine to razdoblje se smanjuje na šest mjeseci. Najveći problem za neplodne parove je to što odgađaju liječenje, međutim postoji razlika u uspjehu umjetne oplodnje žena u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama.

Rizik visokog krvnog tlaka za žene iznad 35. se udvostručuje u usporedbi s mlađima. Povišeni krvni tlak pogađa 10 do 20 posto trudnica ove dobne skupine.

Učestalost rađanja carskim rezom je dvaput viša nego za žene u dvadesetim, vjerojatno zbog toga što porođaj kod starijih žena traje duže.

VAŠE EMOTIVNO STANJE

U ovoj dobi liječnik vam može predložiti amniocentezu ili neki drugi oblik prenatalnog skeniranja, što kod mnogih žena izaziva anksioznost, posebno dok čekaju rezultate. Informirajte se o prenatalnim neinvazivnim testovima koje možete napraviti.

Ono što je neočekivano kod trudnica i majki starijih od 35 godina su emotivni izazovi s kojima ćete se morati nositi. Mnoge žene su uvjerene da su posložile karijeru i život općenito, te da će im majčinstvo biti lagodno u ovoj dobi, te se iznenade izazovima koje ono nosi. Nije neobično da žene ove dobi i s dobrim pozicijama izgube radno mjesto ili poziciju nakon povratka na posao. Možda ćete i sami morati dati otkaz, jer nećete imati kome ostaviti bebu nakon isteka roditeljskog. Postoje i problemi s čuvanjem djece koja su rođena u „krivom” dijelu godine te ne spadaju u generaciju za vrtić. Ovo su teme koje ne zanimaju nikoga osim žena koje se nađu u ovoj poziciji, pa vjerojatno o njima niste puno znali i bili informirani, te će vas šokirati. Možda ste mislili kako je ovo pravi trenutak za trudnoću jer sve ide kako treba i sve je na svom mjestu u vašem životu pa vas ovakve stvari mogu šokirati. Jako je bitno da razgovarate sa stručnim osobama i potražite grupu potpore među ženama koje su vaše dobi i u sličnoj su situaciji kao vi kako vas ovakve stvari ne bi emotivno izbacile iz takta.

RIZICI ZA DIJETE

Šanse za blizance, pa čak i trojčeke se znatno povećavaju u kasnim tridesetim godinama. To je vjerojatno zbog činjenice da se s godinama zbog hormonalnog utjecaja povećavaju šanse oslobađanja više od jedne jajne stanice. Majka Priroda time povećava šanse za rađanje više djece u toj dobi.

Žene koje uzimaju lijekove za povećanje plodnosti također povećavaju šanse za rađanje više od jednog djeteta budući da takvi lijekovi stimuliraju ovulaciju. Ipak, iako je veći nego u mlađim godinama šanse za trojčeke ili veći broj djece su relativno vrlo male.

Postotak pobačaja žena starijih od 35 godina je 18 posto.

Rizici komplikacija i pobačaja su u ovoj dobi veći, pa je bitno da radite redovite preglede i pratite upute liječnika. Komplikacije u trudnoći i za bebu mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ipak, trudnoća koja počinje u dobi trudnice s preko 35 klasificira se kao visoko rizična trudnoća zbog toga što su rizici veći, ali nisu nužni. Većina trudnoća kod žena dobi preko 35 godina proći će bez komplikacija za mamu i bebu. Važno je da pratite trudnoću i obavljate redovite preglede.

Mnoge žene zabrinute su vezano uz genetske rizike koji se povećavaju u trudnoćama gdje je majka starija od 35 godina. U stvarnosti rizik rađanja djeteta s genetski abnormalnostima i dalje je vrlo nizak, bez obzira što je značajno veći nego kod mlađih trudnica. Ako ste zabrinuti informirajte se o prenatalnim (neinvazivnim) testovima koji vas mogu umiriti.

Trudnoća s preko 35 godina – OPĆENITO –

Biološki sat nije nikakav marketinški trik, nego životna činjenica, ali nema ništa ključno u 35 godini, da bi baš nakon nje pala plodnost kako mnogi vjeruju. To je jednostavno dob u kojoj se pojavljuje više rizika i više o njima priča. Vjerojatno sve znate o rizicima i komplikacijama, jer kada pređete tridesetu svi vas time zasipaju, ali postoji jednostavna činjenica da ako se dobro brinete za sebe i svoju bebu sve to možete neutralizirati.

Ako ste prešli 35 i prije nego što zatrudnite razgovarajte s liječnikom, te napravite pregled. On vam može savjetovati koje promjene možete i prije trudnoće možete uvesti u svoj životni stil, a što vam može olakšati trudnoću i roditeljstvo.

Trudnoća u svakoj dobi je zahtjevna kao i roditeljstvo, te je potrebno osvijestiti kako ćete se morati više truditi oko majčinstva. Jedna od najvažnijih stvari je da budete aktivni i fit prije trudnoće, ali i vratite se u dobru formu nakon trudnoće. Djeca iziskuju mnogo energije koju s godinama gubimo. Ukoliko želite da vaše dijete ima jednako aktivnu mamu kao i njegovi vršnjaci s mlađim mamama, trebat će vam ekstra energije i snaga volje.

Odluke koje donese prije trudnoće i u trudnoći imat će dalekosežne posljedice. Nastavite se kretati ukoliko vam je liječnik dozvolio. Zdravo se hranite i pazite da ne dobijete previše kilograma u trudnoći, jer vama će biti mnogo teže vratiti se na predporođajnu težinu nego mlađim trudnicama. Gledajte na trudnoću kao na priliku da već započnete s njegom djeteta i sebe, te se pripremite i mentalno i fizički na uzbudljive promjene koje su pred vama.