COVERmagazin.com

17. tjedan trudnoće

17. tjedan trudnoće

Beba

17. tjedan trudnoće

Vaša je beba i dalje mršava bez čvrste koštane strukture, pa iako će neke trudnice osjetiti pokrete bebe, većina trudnica ih ne može još uvijek razaznati. Zbog razvoja kostiju bebe, ne zaboravite na mlijeko i mliječne proizvode u svojoj prehrani.  Na ultrazvuku ćete moći jasno vidjeti kojeg je spola vaša beba, ako vam liječnik već do sada to nije uspio razaznati.

Lanugo dlačice se uvećavaju, a nestat će pred sam porođaj. Mozak bebe se razvija, a broj stanica u mozgu se povećava za oko 250.000 u minuti.

Vaše tijelo

Vaša maternica se proširila i zauzela veći dio trbuha. Vi se svakim danom vraćate na staro raspoloženje. Vraća vam se živost i energija.

Iako su mučnina, umor i promjene raspoloženja iza vas, već sada se mogu pojaviti druge trudničke tegobe poput bolova u donjim leđima i išijasa. Ove bolove možete osjećati kao vrlo oštre bolove. Pokušajte što češće mijenjati položaj dok ležite, te stavite jastuka koliko god vam je potrebno.

Nekim ženama će se u 17. tjednu trudnoće trbuh tek primijetiti dok će druge već osjetiti potrebu za nošenjem trudničkog pojasa kako bi dodatno podržale težinu abdomena.

Možda ćete primijetiti i proširene vene na nogama. Pokušajte što češće dignuti noge dok sjedite kako biste nadmudrili gravitaciju i olakšali povratak krvi iz nogu.

Zdravlje i stil

Ne zaboravite unositi dovoljno tekućine.

Jedite manje, a češće obroke. Stručnjaci preporučuju  šest malih obroka umjesto tri velika. Na ovaj način također izbjegavate prejedanje, jer će se rjeđe pojavljivati napadi gladi.

Neke žene patit će po prvi put od migrena za vrijeme trudnoće. Nažalost nećete se moći osloniti na medikamente u ublažavanju boli. Pa izbjegavajte čokoladu i kofein za koje se tvrdi da potiču glavobolje. Minimalizirajte stres i dovoljno spavajte.

Što kupiti

Klasične tajice, samo broj veće uštedjet će vam novac, jer su jeftinije od odjeće za trudnice.

Odnos s partnerom

Dogovorite s partnerom na koji način ćete ostatku obitelji saopćiti radosnu vijest ako već niste.


Komentari

Odgovori

*