COVERmagazin.com

Trudnoća u četrdesetim » 45 – 49 godina

Trudnoća u četrdesetim » 45 – 49 godina

Sama činjenica da ste zatrudnjeli u ovoj dobi je veliki kompliment za vaše zdravlje. Vjerojatno ćete  proći kroz rigoroznija testiranja nego da ste mlađa trudnica. Češće ćete mjeriti krvni tlak i sve druge signale narušavanja zdravstvenog stanja.

Čak i ako ste u najboljoj formi, trudnoća i porod će biti teži nego da ste u istoj formi i da imate dvadeset.

Šanse za trudnoću u ovoj dobi su vrlo male. Nitko ne kaaže da je trudnoća u ovoj dobi nemoguća, ali su šanse minimalne. Napredak reproduktivne tehnologije povećava te šanse.

Ipak, želite li trudnoću u Hrvatskoj u ovoj dobi, trebate znati da ne možete ući u program potpomognute oplodnje, te da ćete svoju želju morati ostvariti negdje u inozemstvu.

Nije nemoguće zanijeti ni prirodnim putem u ovoj dobi, ali je vrlo, vrlo mala šansa, čak i ako imate još uvijek uredne menstruacijske cikluse. Osim što imaju sve manje i manje jajašca s dobi opada kvaliteta jajašca, te mnoga jajašca imaju neku abnormalnost, koja onemogućava trudnoću.

Nakon puberteta broj jajašca se smanjuje sa svakom godinom za oko 1.000. Pretpostavlja se da žena s trideset godina ima još oko 12% broja jajašca s kojima je rođena. S 37 godina pretpostavlja se da ima tek oko 3%. Točan broj jajašca koji vam je ostao nakon četrdesete ovisit će o brojnim faktorima poput genetike i životnog stila koji ste vodili. Nakon ulaska u menopauzu (da nemate menstruaciju više od godinu dana) više nije moguće zanijeti prirodnim putem. Međutim, i prije toga dok još imate uredne cikluse vjerojatno više niste plodni. U razdoblju predmenopauze imate cikluse i jajašca, ali ta jajašca nisu plodna. Zbog toga postoji teoretska mogućnost da žena ostane trudna ako je kojim slučajem ostalo neko plodno jajašce, ali uglavnom nije.

VAŠE EMOTIVNO STANJE

Većina žena u ovoj dobi zabrinuta je za zdravlje ploda kao i za svoje zdravlje, s dobrim razlogom jer se rizici povećavaju. Ali većina trudnoća, pa čak i kod žena u kasnim četrdesetim ima pozitivan rezultat. Što se bolje brinete za sebe, što ste vodili zdraviji životni stil prije trudnoće, to će uspješnija vaša trudnoća biti.

RIZICI ZA DIJETE

Više od polovice trudnoća kod žena starijih od 45 završava pobačajem. Rizici kromosomskog poremećaja povećavaju se oštro. S 45 godina rizici rađanja djeteta s Downovim sindromom su 1 naprema 30, a s kromosomskim poremećajem 1 naprema 21, a kod 49-godišnjakinje rizici se povećavaju 1 naprema 11 i 1 naprema 8.

Bitno je biti informiran o opcijama testiranja kromosomskih rizika i poremećaja, kako biste informirano o njima unaprijed odlučili, te kako vas ne bi zatekli liječnici svojim prijedlozima. Neka vas njihovi prijedlozi ne vrijeđaju i ne uznemiravaju. Ovo što vam nude i savjetuju je za vaše dobro i dobro vaše bebe, a na vama je da donesete informiranu odluku, te se zahvalite i dobijete neki test ili zahvalite i napravite ga.

Trudnoća s preko 45 – OPĆENITO –

Neka vas ne zavaraju natpisi u novinama poznatih trudnica s preko 45 godina i pomislite kako je mogućnost trudnoće s dobi preko 45 godina uobičajena pojava koju nam iz nekog razloga liječnici kriju. Uglavnom se radi o doniranim jajašcima, usvojenoj djeci ili surogat majkama. Naravno, svako majčinstvo je majčinstvo i ne treba ga dijeliti na ovakvo ili onakvo, pa se stoga o detaljima ne piše niti ih netko treba znati ili dijeliti s javnosti. Svaka žena koja želi postati majka u ovoj dobi treba se informirati na stručnim mjestima o opcijama, kako bi mogla donijeti informiranu odluku koja će biti najbolja za njenu situaciju. Zaključke svakako ne treba donositi na temelju polovičnih informacija koje se pročitaju u medijima.