22. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Muški (prezervativi) i ženski kondomi (femidom)

Muški (prezervativi) i ženski kondomi

(femidom) 

Prezervativ (kondom) je zasad jedino kontracepcijsko sredstvo za muškarce (muška pilula još se ispituje) i najdjelotvorniji je način sprječavanja od bolesti koje se prenose spolnim putem.

Što je i kako djeluje?

Ženski i muški kondomi zaustavljaju prodiranje sperme do jajašca mehaničkim putem i spadaju u mehaničke metode kontracepcije. Rade se od vrlo tankog lateksa ili silikona.

Učinkovitost

Učinkovitost kondoma ovisi o tome kako se pažljivo upotrebljavaju.
Muški kondomi imaju učinkovitost 98 % ako su ispravno korišteni i odgovarajućoj širini i dužini. Što znači da će koristeći ovu metodu od sto žena dvije ostati trudne. Trebali bi se stavljati prije svakog bliskog genitalnog kontakta, sve do ejakulacije. Kondom se tada skida i pažljivo odlaže.
Ženski kondomi imaju učinkovitost 95 % ako se pravilno upotrebljavaju. Što znači da će koristeći ovu metodu zaštite od 100 žena 5 njih zatrudnjeti godišnje.

Prednosti

– Vrlo su sigurni i učinkoviti
– Samo ih koristite za vrijeme spolnog odnosa
– Štite od spolno prenosivih
– Ženski kondomi se mogu staviti u bilo koje vrijeme prije seksualnog odnosa
– Prezervativi su jeftini i ne ugrožavaju zdravlje.

Nedostaci

– Korištenje kondoma prekida spolni odnos
– Muški kondomi mogu skliznuti ako se ne koriste ispravno
– Lako ih je oštetiti noktima ili nakitom
– Ženski kondomi nisu lako dostupni.

Pravilna upotreba prezervativa

– Prezervativ se stavlja tek kad je spolovilo u erekciji i to prije bilo kakvog kontakta muškog spolovila i vaginalnog područja.
– Kod otvaranja i stavljanja prezervativa pazite da ga ne poderete noktom ili nakitom.
– Višak zraka zadržanog u prezervativu može uzrokovati njegovo pucanje pa prilikom stavljanja nastojte istisnuti što više zraka iz krajnjeg dijela prezervativa. Krajnji dio prezervativa stisnite palcem i kažiprstom te stavite prezervativ na penis u erekciji pazeći da je namotan na vanjsku stranu. Drugom rukom odmotajte prezervativ duž čitave dužine penisa. Ako ste slučajno pokušali staviti kondom na pogrešan način (odmotati na pogrešnu stranu) – nemojte ga okrenuti i nastaviti. Bacite ga jer možda ima spermu ili tekućinu koja prenosi infekciju.
– Pazite da prezervativ ostane na svom mjestu tijekom odnosa, a ako spadne morate upotrijebiti novi prezervativ.
– Nakon ejakulacije izvucite penis dok je još u erekciji i pri tome pridržavajte prezervativ da ne sklizne. Nakon toga ga možete skinuti pazeći da ne dođe u dodir s tijelom vaše partnerice, zamotati i baciti u otpad.
– Pri svakom spolnom odnosu koristi se novi prezervativ.
– Treba paziti na rok uporabe i kvalitetu prezervativa.
– Kvalitetan prezervativ je od lateksa, navlažen, premazan nonoxynolom-9 i elektronski testiran.
– Prezervative čuvajte na hladnom suhom mjestu, izvan direktnog sunčevog svjetla (vaš džep nije pravo mjesto za držanje kondoma).
– Ne koristite premaze na bazi ulja uz prezervativ jer ako se nanose na penis ili vaginu mogu uništiti prezervativ.

Općenite informacije

Svaki put prije upotrebe treba provjeriti da li je prezervativ neoštećen. Prije stavljanja treba ga stisnuti na kraju, kako bi izišao zrak, pa za vrijeme odnosa neće puknuti.

Ženski kondomi napravljeni su nježnog tankog i nježnog lateksa. Stavljaju se unutar vagine kako bi se spriječilo prodiranje sperme u maternicu. Za vrijeme odnosa može se desiti da upadnu dublje u vaginu, ali lako ih je izvaditi. To ih čini neprikladnima za žene kojima nije ugodno dirati vlastite genitalije. Ženski kondomi su kao i muški jednokratna zaštita. Svaki put treba otvoriti novi kod svakog spolnog odnosa.
Odluka da se upotrebljava kondom ne znači nedostatak povjerenja već ukazuje na vašu brigu za partnera/icu i poštovanje prema vlastitom tijelu. Muški kondomi su eksperimentalno rastezani do 95 cm u duljinu i 45 cm u širinu. Kvaliteta svakog kondoma dva puta je testirana. Za manji broj muškaraca kojima su prezervativi uobičajene veličine premali, postoje i veći. Dakle, usprkos mitovima, kondomi pristaju svim veličinama i dobra su zaštita ako ih se pravilno koristi.

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav