COVERmagazin.com

35. tjedan trudnoće

35. tjedan trudnoće

Beba:

35. tjedan trudnoće

Beba se popunjava i postaje sve teža. To znači da će se sve teže kretati u vašoj maternici, ali micanje i udarci ne bi smjeli prestati.

Nokti su izrasli do vrha prstiju, a beba može stisnuti šaku.

Većina fizičkog razvoja bebe je gotova. Sljedeći tjedni se najviše svode na dobivanje ne težini bebe. Ako se vaša beba sada rodi, vjerojatno neće imati nikakve komplikacije.

Vaše tijelo:

Maternica je sada najveća. Sve češće ćete urinirati, a problemi s probavom će postati izraženiji.

Budući da ste samo nekoliko tjedana od poroda većina žena je nervozna i zabrinuta. Javljaju se mnogobrojni strahovi.

Stres je uobičajen u ovom razdoblju trudnoće pa razgovarajte s iskusnijim osobama.

Pupčana vrpca dugačka je oko 50 cm a široka 1 do 2 cm. Budući da je sluzava rijetko se dešava da se zaplete u čvor ili da se omota oko bebe iako ste to u filmovima ili serijama sigurno često vidjeli. Kroz pupčanu vrpcu prolazi jedna vena preko koje beba dobiva kisik i dvije arterije.

Ako ste bili normalne težine vjerojatno ste se udebljali 10 do 12,5 kg i vjerojatno nećete dobivati još puno.

Zdravlje i stil:

Bol u leđima i grčevi su uobičajeni u trećem tromjesečju. Maternica je teška i vrši snažan pritisak na noge. Jedite hranu bogatu kalcijem kako biste ublažili grčeve, a može vam pomoć i dobra masaža.

Ako ste depresivni, ne možete spavati i zabrinuti ste podijelite taj osjećaj s liječnikom.

Otprilike oko 10 posto trudnica pati od depresije što povećava rizike postporođajne depresije. Dobra vijest je da su neki antidepresivi sigurni za korištenje za vrijeme trudnoće, ali i opuštajuće tehnike mogu pomoći da se riješite potištenosti.

Jako je bitno da jedete raznovrsne namirnice. Proteini su vam potrebni za razvoj stanica i krvi, ugljikohidrati vas opskrbljuju energijom, a masnoće pohranjuju energiju. Uključite u prehranu jaja, ribu, orašaste plodove, mlijeko, mliječne proizvode, voće, povrće, cjelovite žitarice…

I dalje je bitno da izbjegavate alkohol, konzultirate liječnika prije nego što započnete koristiti neki vitamin ili biljni proizvod.

Aktivnost je jako bitna za vaše tijelo, pa ako niste po preporuci liječnika na mirovanju, svaki dan prošećite. Dnevno biste trebali šetati pola sata do sat vremena.

Pokušajte se dobro naspavati jer je adekvatan san jako bitan u trudnoći iako je nesanica sve češće prisutna kako se vaš termin približava. Djelomično i zbog toga se preporučuju šetnje i aktivnosti jer će vas izmoriti i pomoći da lakše zaspite.

Što kupiti:

Vjerojatno ste već odavno obavili kupovinu odjeće za bebu, ali evo otprilike što vam treba od odjeće i opreme.

Što je potrebno za novorođenče:

– Autosjedalica – Sjedalica za dojenčad treba biti u suprotnom smjeru od smjera vožnje..

– Kolica –  Kolica su vjerojatno najveća investicija. Ali nemojte robovati trendovima. Ona s prošlogodišnjim dizajnom možete kupiti upola cijene, a sa istim performansama kao ovosezonska.

– Krevetić

– Krevetić na ljuljanje (njihaljka, viper, kolijevka, zipka ili bešika)

– Madrac i plahte, 1 ili 2 dekice

– Vreća za spavanje

– Zvečke i rotirajuće viseće igračke

– Torba sa stvarima za presvlačenje

– Prsna nosiljka (klokanica) ili marama

–  4-6 potkošulja, odnosno dječjih bodija (benkica) koje se kopčaju između nogu,

–  4-6 kombinezona (gegica) ili parova hlača i majica,

–  Nekoliko kapica

–  Nekoliko podbradaka (siperčića, baverina, babarina…)

–  Tri para čarapa i štrampli

– I skijaško odijelo ako je zima.

Ostalo (kadicu, dude, bočice, toplomjer, kozmetiku, pelene, češljić za bebe, podlogu za previjanje…) ćete kupovati usput kako se čega sjetite ili vam zatreba, jer vrijedi pravilo da je bolje kupiti samo osnovno, jer možda vam dosta toga neće ni trebati budući da se potrebe razlikuju od djeteta do djeteta i roditelja do roditelja.

Odnos s partnerom

Napravite popis prijatelja i rođaka kojima ćete javiti dobru vijest čim prije telefonski ili sms-om. Na taj način manja je vjerojatnost da ćete nekoga preskočiti.


Komentari

Odgovori

*