COVERmagazin.com

36. tjedan trudnoće

36. tjedan trudnoće

Beba:

36. tjedan trudnoće

Beba se nastavlja debljati što će joj pomoći regulirati tjelesnu temperaturu nakon rođenja. Beba se deblja brzinom od oko 25 do 30 grama dnevno.

Pozicija vaše bebe je vjerojatno već glavom prema dolje.

Vaše tijelo:

Napokon ste stigli do 36. tjedna na kraju kojeg se porod smatra kasnim preuranjenim porodom. S punih 37. tjedana porod se smatra porodom u terminu. Ulazite točno u 9. mjesec u odnosu na datum vaše zadnje mjesečnice. Većina beba se rađa između 37. i 40. tjedna, pa možete očekivati porod bilo kada u sljedećih mjesec dana.

Posteljica je ostarjela, pa ona više ne funkcionira kao u ranijim stadijima trudnoće.

Sada već možete očekivati kako će se beba spustiti, tj. da će se glava namjestiti u karlični dio spreman za porođaj. Kada se beba spusti lakše ćete disati, jer će se smanjiti i pritisak koji je činila na pluća, ali su mogući novi problemi s plinovima i probadanjima. Međutim, ona se ne mora spustiti sve do pred sam porođaj.

Braxton Hicksove kontrakcije se pojavljuju vjerojatno sve češće i češće. Važno je da mjerite njihovu učestalost, jer ako se pojavljuju češće od svakih 5 minuta duže od sat vremena možda ste u prijevremenom porođaju, pa je važno da se javite liječniku ili u rodilište.

Zdravlje i stil:

Ako se beba nije spustila vjerojatno ćete imati poteškoća i s konzumiranjem najmanjih obroka, pa je bitno da imate što manje obroke, ali što češće, kako bebi ne bi nedostajalo nutritivnih tvari.

Vježbajte disanje koje ste naučili na trudničkom tečaju i ne zaboravite i dalje provoditi Kegelove vježbe.

Čak i ako vaša trudnoća nije komplicirana i nemate nikakvih poteškoća, trebali biste izbjegavati putovanja jer u posljednjem mjesecu trudnoće porod može krenuti u bilo kojem trenutku.

Ne zaboravite na zdravu prehranu. Bez obzira na promjene u teku jako je bitno da i dalje pazite što jedete.

Iako će biti teško hodati trebali biste hodati svaki dan jer to će smanjiti napetost i pritisak. Izbjegavajte sve teže aktivnosti.

Što kupiti:

Kupite unaprijed zahvalnicu i za liječnika ili primalju koji vas porode. Zahvalite na pomoć pri porođaju, a uz zahvalnicu kasnije pri uručenju priložite i sliku djeteta.

Odnos s partnerom:

Vjerojatno ćete najviše vremena provoditi u pripremama za veliki dan. Zamolite partnera da jednom u autu prođe rutu do bolnice i procijeni koliko će vam trebati vremena od doma do bolnice, a ukoliko ćete se taksijem voziti prema rodilištu uračunajte i vrijeme potrebno da taksi vozilo pristigne do vašeg doma.


Komentari

Odgovori

*