COVERmagazin.com

3. (treći) tjedan trudnoće

3. (treći) tjedan trudnoće

3. (treći) tjedan trudnoće

3. tjedan trudnoće

Beba

Ako je vaš ciklus redovit tada ćete u ovom tjednu vjerojatno zatrudnjeti. Oplođena jajna stanica lagano će se početi kretati prema maternici, gdje bi trebala stići kroz tri dana. Još nekoliko dana će kružiti po maternici, da bi se na kraju zakačila za zid maternice.
U ovom tjednu već su određene neke stvari poput spola, boje očiju, pa čak i teksture djetetove kose.

Vaše tijelo

Tijelo tada započinje s promjenama, zid maternice se deblja, a grlić maternice se produžuje kako bi se spriječio dalji ulazak sperme ili bakterija.

Simptomi trudnoće u ovom tjednu su vrlo rijetki, jer se jajašce još nije ugnijezdilo na zid maternice, ali neke žene kažu da jednostavno osjećaju ili znaju kako su trudne. Prve prave simptome trudnoće ćete primijetiti tek krajem  četvrtog i početkom petog tjedna.
Da ste trudni možete primijetiti po promjenama raspoloženja, umoru i razdražljivosti, ali svi simptomi mogu biti i samo signal dolaska menstruacije. Jedini pouzdaniji znak trudnoće u ovom tjednu je implantacijsko krvarenje – lagana sukrvica koja se pojavljuje 6 do 12 dana nakon ovulacije, a signal je usađivanja jajašca u tijelo maternice. Međutm, ono se ne događa kod većine žena, pa možete biti trudni iako nije bilo implantacijskog krvarenja.

Vaše tijelo zaista prelazi u drugo stanje, pa ćete vjerojatno primijetiti kako se nešto čudno s vašim tijelom događa i prije nego što primijetite izostanak mjesečnice.

Treći i četvrti tjedan nazivaju se 2 tjedna čekanja, te mogu biti jako teški za žene koje iz mjeseca u mjesec pokušavaju ostati trudne. I ovom i sljedećem tjednu sve što možete napraviti je zaokupiti se poslom i  drugim mislima osim o trudnoći, kako biste izbjegli napetost iz mjeseca u mjesec i eventualno razočarenje ako se menstruacija pojavi. Većina stručnjaka se slaže kako ništa što napravite u ovom tjednu ne može utjecati na trudnoći, jer implantacija se još nije dogodila, a beba nije počela primati hranjive tvari preko vaše krvi, pa joj nikakve namirnice u ovom tjednu ne mogu naškoditi.

Zdravlje i stil

Šišanje i friziranje se općenito smatra sigurnim tijekom trudnoće, ali bojenje kose se ne preporuča tijekom prva tri mjeseca. Pitajte svog frizera što vam preporučuje kako biste sljedeća tri mjeseca izrast i sjede učinili manje vidljivim.

Bolovi u leđima uobičajeni su za vrijeme trudnoće, pa ako ojačate abdominalne i leđne mišiće tada možda možete umanjiti opterećenje. Liječnik ili stručnjak će vam savjetovati pravilno izvođenje vježbi, te držanje, sjedenje i ležanje za vrijeme trudnoće. Nikako nemojte vježbe izvoditi na svoju ruku bez savjeta stručne osobe. To vrijedi za cijelu trudnoću.

Što kupiti

Rani testovi za trudnoću mogu otkriti trudnoću najranije sedam dana nakon ovulacije, ali oni su pouzdani tek prvi dan izostanka menstruacije. Njihova cijena se kreće od 20 do 150 kuna. Ako pokušavate ostati trudni već duže vrijeme razmislite o

online kupovini testova za dokazivanje trudnoće jer se mogu kupiti pakiranja od oko 50 testova za oko 50 kn. Samo je bitno da kupujete sa sigurnih i provjerenijih web shopova.

Odnos s partnerom

Ako pokušavate zatrudnjeti, tada je ovo vaš sretni tjedan.  Ako je vaš menstrualni ciklus redovit tada se početkom ovog tjedan događa ovulacija. Pripremite romantični maraton. Pravi trenutak je sve. Najveće šanse za trudnoću su ako imate spolne odnose 72 sata prije ovulacije i 24 sata nakon očekivane ovulacije.


Komentari

Odgovori

*