28. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

25. tjedan trudnoće

Beba je teška oko 700 grama, a dugačka 22 cm, mjereno od...

25. tjedan trudnoće

25. tjedan trudnoće

Beba:

25. tjedan trudnoće

Oči bi se trebale ubrzo otvoriti. Masnoće u tijelu bebe se počinju formirati, te koža bebe postaje glađa, a vaša nerođena beba sve više počinje sličiti novorođenčetu.  Nakon 24. tjedna beba svakodnevno povećava šanse za preživljavanje ukoliko se prijevremeno rodi, pa se ovaj tjedan smatra vrlo važnim tjednom u tom smislu.

Vaše tijelo:

Vaša maternica je vjerojatno veličine nogometne lopte.

Povećanje maternice može uzrokovati grčeve u predjelu stomaka ili nogu, pa povećajte unos namirnica bogatih kalcijem poput banana, grejpfruta, naranče i sušeno voće.

25. tjedan trudnoće povećava rizike razvoja nesanice, jer je sve teže pronaći položaj u kojem se možete potpuno opustiti. Koristite više jastuka kako biste se što udobnije smjestili.

Kretanje vam postaje sve teže. Izbjegavajte umaranje, te bilo kakvu tjelovježbu onda kada se osjećate iscrpljeno. Neugodnosti mogu varirati od vrtoglavice, do boli.

Zdravlje i stil:

Trebali biste krenuti na tečaj pripreme za porođaj. Tamo će vas stručnjaci naučiti kako disati i što treba raditi za vrijeme porođaja.

Uvijek imajte u blizini bočicu vode i pijte vodu učestalo. Važno je da ne dehidrirate, ali i s vodom morate imati mjeru. Poštujte pravilo unosa oko dvije litre tekućine dnevno.

Sunčeva svjetlost je primarni izvor potrebnog vitamina D. Svaki dan boravite na otvorenom najmanje pola sata, ali izbjegavajte ljeti izlazak na sunce između 10h i 17h.

Ako planirate putovanje neka to bude prije 36 tjedna trudnoće, što je i rok većine zrakoplovnih kompanija. Dugotrajno sjedenje u bilo kojem tjednu trudnoće može biti potencijalno rizično i uzrokovati stvaranje ugrušaka pa povremeno ustanite i protegnite noge.

Što kupiti:

Udobnost je najvažnije kada je trudnička odjeća u pitanju. Izbjegavajte odjeću od najlona ili poliestera.

Odnos s partnerom:

Ako vam zgusnuti raspored uopće ostavlja vremena za intimna druženja, nemojte ih provoditi isključivo razgovarajući o djetetu.

Ali to ne znači da trebate izbjegavati razgovor o bebi. Razgovarajte s partnerom o imenima. Stavljajte na papir ona koja vam se sviđaju kako biste kasnije mogli lakše odlučiti.