Plodni dani – kalkulator i test koji će otkriti kada ste u plodnim danima –

Ispod ćete pronaći:

  1. Kalkulator plodnih dana po kalendarskoj metodi računanja
  2. Brzi test prema simptomima po kojem ćete identificirati jeste li u plodnim danima.
  3. Objašnjenje što su plodni dani i čem usluže.

Plodni dani kalkulator

Unesite podatke u kalkulator plodnih dana iznad i on će za vas izračunati plodne dane po kalendarskoj metodologiji. Izračun plodnih dana kalendarskom metodom izračunava se tako da se od najkraćeg menstrualnog ciklusa oduzme 17 i od najduljeg menstrualnog ciklusa oduzme 13 dana. Plodno razdoblje obuhvaća 4 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije. Nakon toga ispod riješite brzi test plodnih dana po simptomima ovulacije.

VAŽNO: Ovu metodologiju koristiti za planiranje trudnoće, a ne kao metodu sigurne kontracepcije, budući da je nepouzdana jer je svaki ciklus zaseban i može se u potpunosti razlikovati od svih prethodnih. Da biste preciznije definirali plodne dane, potrebno je pratiti i druge simptome.

Test  plodnih dana  po ostalim simptomima –

-1- Jeste li osjetili bol u jajniku u posljednja 24 sata?

a) DA
b) NE

Ako je vaš odgovor DA, to je signal plodnih dana. Blaga, ali probadajuća bol u jednom jajniku (desnoj ili lijevoj strani abdomena) kod mnogih žena je signal ovulacije. Bol se pojavljuje iz više razloga, može biti uzrokovana opuštanjem jajne stanice ili probijanjem jajne stanice kroz jajovod, pa će kod nekih žena se pojaviti netom prije ovulacije, a kod drugih netom nakon ovulacije. U svakom slučaju bol u jednom ili drugom jajniku oko sredine ciklusa signalizira plodne dane.

Položaj jajnika

-2- Je li vaša plodna sluz rastezljiva?

a) DA
b) NE

Ako je vaš odgovor DA, u plodnim ste danima. Plodna sluz bi se trebala rastezati i razvlačiti poput žvakaće gume u plodnim danima, te moći razvući između kažiprsta i palca gotovo 5 cm.

-3- Je li vaša plodna sluz prozirna?

a) DA
b) NE

Ako je vaš odgovor DA to sugerira da ste u plodnim danima. Boja plodne sluzi se mijenja tijekom ciklusa od bijele prema gotovo prozirnoj, a u plodnim danima je prozirna. U plodnim danima plodna sluz izgleda poput bjelanjka tek razbijenog jajeta.

Izgled plodne sluzi

-4- Imate li pojačano osjetljive grudi?

a) DA
b) NE

Vaš odgovor DA sugerira da biste mogli biti u plodnim danima. Osjetljivost grudi je još jedan signal ovulacije, zahvaljujući promjeni hormona koja se događa netom prije ovulacije.

-5- Osjetite li pojačan libido?

a) DA
b) NE

Kod nekih žena za vrijeme plodnih dana je pojačan libido. Ako osjetite pojačan libido uz veću vlažnost, vjerojatno ste u plodnim danima.

-6- Jesu li vaša osjetila izoštrena?

a) DA
b) NE

Ako je vaš dogovor DA moguće je da ste u plodnim danima, jer mnoge žene u razdoblju oko ovulacije imaju izoštrenije osjete, uključujući miris, okus i vizualne podražaje. Imaju istančaniji osjećaj za lijepo i privlačno.

REZULTATI TESTA:

Sve žene ne moraju imati sve simptome, ali što ste više pitanja odgovorili s DA, to je veća vjerojatnost da ste u plodnom razdoblju menstrualnog ciklusa i veće su vaše šanse da ćete o ovom razdoblju ostati trudni.

Što su plodni dani i kako se računaju

Jeste li znali da je žena u mogućnosti zanijeti samo šest dana tijekom cijelog ciklusa?! Poznati kao plodni dani, računaju se na temelju ovulacije.

Plodni dani su samo, pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije. Zbog toga predviđanje plodnih dana može biti jako varljivo, budući da su ciklusi kod mnogih žena neredoviti, te je teško utvrditi točan dan ovulacije. Ipak, promatrajući svoje tijelo i promjene koje nastaju tijekom mjesečnog ciklusa svaka žena može dovoljno upoznati svoj ciklus i biti sposobna predvidjeti ovulaciju.

Ovulacija i plodni dani

Ovulacija je najbitniji faktor kod određivanja plodnih dana, budući da žena može zanijeti samo na dan ovulacije, međutim plodni dani su i oni dani prije ovulacije, jer muška sperma može preživjeti u ženinom tijelu i do 6 dana. Ipak, što je spolni odnos bliže ovulaciji, to su veće šanse za začeće, pa se najplodnijim danima smatraju tri dana prije ovulacije i dan ovulacije.

Kako odrediti ovulaciju

Staro pravilo kaže da se ovulacija u redovitim 28-dnevnim ciklusima pojavljuje 14 dan ciklusa. Ako imate duže cikluse na tih 14 dana dodajte broj dana koliko su ciklusi duži. Primjerice ako vam ciklusi traju 30 dana ovulacija će obično biti 16 dan (14+2), a ako vam ciklusi traju 35 dana, ovulacija bi trebala biti 21 dan ciklusa (14+7). Ako su vam cilusi kraći od 28 dana, tada oduzmite broj dana. Tako će u ciklusu koji traje 26 dana, ovulacija biti 12 dan (14-2).

Postoje još mnogobrojni drugi znakovi utvrđivanja ovulacije koji vam mogu preciznije odrediti plodne dane.

Bazalna tjelesna temperatura i plodni dani

U urednom menstrualnom ciklusu bazalna temperatura će prije ovulacije biti nešto niža, nego u drugom dijelu ciklusa nakon ovulacija, a dan prije same ovulacije ona će još malo pasti, a zatim, nakon što se desila ovulacija porasti.

Više o mjerenju bazalne temperature pročitajte ovdje: Prvi rani signal trudnoće

Praćenje iscjetka i plodni dani

Za vrijeme plodnih dana iscjedak će sličiti bjelanjku jajeta, bit će proziran ili bijel, vrlo ljepljiv i rastezljiv, te će se sluz među dva prsta moći rastegnuti i do 5 cm.

Tjelesne promjene i plodni dani

Kod mnogih žena se stanje kože popravlja, pristići nestaju i izgledaju najbolje u plodnim danima.

LH trakice i plodni dani

U novije vrijeme koriste se i trakice za predviđanje ovulacije. Ove trakice ne funkcioniraju na principu pozitivno / negativno kao testovi trudnoće, nego je potrebno pratiti boju testne trake. Ukoliko je boja malo svjetlija ili jednaka kao boja kontrolne trake ovulacija će se dogoditi u sljedećih 48 sati. Ukoliko je boja testne trake tamnija od boje kontrolne trake ovulacija će se dogoditi u sljedećih 12 sati.

Izračunajte svoje plodne dane

Iznad ste pročitali kako ćete odrediti svoju ovulaciju. Kada ste definirali kada bi trebala biti ovulacija, plodni dani će biti 6 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije. Iako jajašce obično živi samo do 24 sata, tri dana se uzimaju radi moguće pogreške u određivanju ovulacije i osobnih variranja kod žena. Tako ako imate ciklus od 28 dana, ovulacija je 14 dan, a plodni dani su 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 dan ciklusa. Ako imate ciklus od 30 dana plodni dani su 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 dani ciklusa.

Plodni dani i tempiranje odnosa

Ako želite ostati trudni tempiranje spolnog odnosa je krucijalno. Prema nekim statistikama 80 posto žena zanese kroz tri dana prije ovulacije, dok tek 20 posto ako su imali spolni odnos na dan ovulacije ili četiri – pet dana prije ovulacije, tako da se može reći da su najveće šanse za začeče, ili najplodniji dani tri dana prije ovulacije iako se samo začeće događa nakon ovulacije. Najveće šanse ćete imati ako sperma dočeka jajašce u jajovodu. Nakon što se formira embrio oplodnjom jajne stanice, embrio će plutati po jajovodima i sluznici maternice četiri do 6 dana prije nego što se ugnijezdi u zid maternice (proces poznat kao implantacija). Da biste provjerili trudnoću potrebno je pričekati s testom bar tri dana nakon implantacije ili oko 10 dana nakon ovulacije.

Računanje plodnih dana kao zaštita od trudnoće

Ukoliko je vaš cilj izbjeći trudnoću, važno je napomenuti da ova metoda nije potpuno pouzdana, budući da kao što je svaka žena zasebna, tako je i svaki ciklus od 400 ciklusa koliko ih u prosjeku žena ima tijekom života zaseban. Raznorazni faktori mogu utjecati na promjene unutar pojedinog ciklusa, tako se može dogoditi da se ovulacija pomjeri, a ciklus neočekivano produži ili skrati, bez obzira na to što su prethodno svi ciklusi bili uredni.

Računanje plodnih dana ako želite trudnoću

Mnogi stručnjaci kažu da jednake šanse u godini dana za trudnoću imaju parovi koji imaju spolne odnose svaki drugi dan tijekom cijelog ciklusa osim u vrijeme mjesečnice, kao i parovi koji tempiraju spolne odnose u plodnim danima. Pa ako ste mladi i zdravi, možda se ne trebate opterećivati kalkuliranjem plodnih dana, nego se opustiti i uživati u odnosima svaki drugi dan.

Opširnije o temama vezanim uz utvrđivanje plodnih dana:

Do koje dobi su žene stvarno plodne

 

Plodni dani

» Što su to plodni dani 

 Plodni dani su oni dani u kojima žena može zatrudnjeti.Ako računate od prvog dana menstruacije, pod pretpostavkom da imate uredan ciklus koji traje 28 dana, plodni dani su 11, 12,13,14,15,16 i 17. S tim da su 13, 14 i 15 najplodniji.

VIŠE

Plodni dani

» Plodni dani i šanse za začeće 

 Istraživanja su pokazala da čak 50 posto žena misli da zna kada su joj plodni dani i kada ovulira, ipak koliko je teško prepoznati ovulaciju…

VIŠE

Plodni dani

» Simptomi ovulacije i određivanje plodnih dana 

 Postoje mnogi simptomi pomoću kojih se mogu pratiti plodni dani i ovulacija…

VIŠE

Plodni dani

   » Plodni dani i spol djeteta 

 Broj 11 označava 11. dan menstrualnog ciklusa i početak plodnih dana, a broj 17 označava 17…

VIŠE

15 zanimljivih činjenica o plodnosti i plodnim danima

1. Jajašce je živo i moguća je oplodnja samo 12 do 24 sata nakon ovulacije.

2. Prosječan menstrualni ciklus traje 28 do 32 dana, A ovulacija se događa između 11. i 21. dana.

3. Oplođeno jajašce ostaje u jajovodima oko tri dana i tek tada ulazi u maternicu gdje se ugnježđuje.

4. Mršavost nije prednost u trudnoći. Potrebno je imati minimalno 22 posto masnoća za normalnu ovulaciju i začeće.

5. Iako visoke temperature štete spermi, znanstveno nema razlike u plodnosti nosi li muškarac sliperice ili bokserice.

6. Žena je najplodnija u dvadesetim godinama, plodnost počinje opadati s 27, a drastično opada nakon 37. godine.

7. Jedan od deset parova u reproduktivnoj dobi suočit će se s nekim problemima u plodnosti.

8. Kod parova koji se suočavaju s problemima s plodnosti 1/3 je muški faktor, 1/3 je ženski faktor, a kod 1/3 nije moguće definirati uzroke neplodnosti.

9. Najveće šanse za začeće ima par koji ima spolne odnose 1 do 2 dana prije ovulacije.

10. Zdrava ženska osoba s 30 godina ima u svakom ciklusu šanse da će zanijeti 20 posto, s 40 godina te šanse spadaju na 5 posto.

Plodni dani – kalkulator i test koji će otkriti kada ste u plodnim danima –
3.9 (78.52%) 27 put glasano