Plodni dani KALKULATOR + kako znati kad su plodni dani

Plodni dani kalkulator + kako prepoznati plodne dane:

Ispod ćete pronaći:

-1- Kalkulator plodnih dana

Kalkulator plodnih dana po kalendarskoj metodi računanja…

-2- Što su plodni dani

Objašnjenje što su plodni dani i zbog čega trebamo znati kada su naši plodni dani.

-3- Kako prepoznati plodne dane po signalima koje nam tijelo šalje

Kako identificirati koji su plodni dani po signalima koje nam tijelo šalje.

Plodni dani kalkulator

Unesite podatke u kalkulator plodnih dana iznad i on će za vas izračunati plodne dane po kalendarskoj metodologiji. Izračun plodnih dana kalendarskom metodom izračunava se tako da se od najkraćeg menstrualnog ciklusa oduzme 17 i od najduljeg menstrualnog ciklusa oduzme 13 dana. Plodno razdoblje obuhvaća 4 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije. Nakon toga ispod riješite brzi test plodnih dana po simptomima ovulacije.

VAŽNO: Ovu metodologiju koristiti za planiranje trudnoće, a ne kao metodu sigurne kontracepcije,  jer je svaki ciklus zaseban i može se u potpunosti razlikovati od svih prethodnih. Da biste preciznije definirali plodne dane, potrebno je pratiti i druge simptome.

Što su plodni dani

Jeste li znali da je žena u mogućnosti zanijeti samo šest dana tijekom cijelog ciklusa?!

Poznati kao plodni dani, računaju se na temelju ovulacije.

Plodni dani su samo, pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije. Zbog toga predviđanje plodnih dana može biti jako varljivo, budući da su ciklusi kod mnogih žena neredoviti, te je teško utvrditi točan dan ovulacije. Ipak, promatrajući svoje tijelo i promjene koje nastaju tijekom mjesečnog ciklusa svaka žena može dovoljno upoznati svoj ciklus i biti sposobna predvidjeti ovulaciju.

Ovulacija i plodni dani

Ovulacija je najbitniji faktor kod određivanja plodnih dana, budući da žena može zanijeti samo na dan ovulacije, međutim plodni dani su i oni dani prije ovulacije, jer muška sperma može preživjeti u ženinom tijelu i do 6 dana. Ipak, što je spolni odnos bliže ovulaciji, to su veće šanse za začeće, pa se najplodnijim danima smatraju tri dana prije ovulacije i dan ovulacije.

Kako odrediti ovulaciju

Staro pravilo kaže da se ovulacija u redovitim 28-dnevnim ciklusima pojavljuje 14 dan ciklusa. Ako imate duže cikluse na tih 14 dana dodajte broj dana koliko su ciklusi duži. Primjerice ako vam ciklusi traju 30 dana ovulacija će obično biti 16 dan (14+2), a ako vam ciklusi traju 35 dana, ovulacija bi trebala biti 21 dan ciklusa (14+7). Ako su vam cilusi kraći od 28 dana, tada oduzmite broj dana koliko su kraći. Tako će u ciklusu koji traje 26 dana, ovulacija biti 12 dan (14-2).

Postoje još mnogobrojni drugi znakovi utvrđivanja ovulacije koji vam mogu preciznije odrediti plodne dane.

Bazalna tjelesna temperatura i plodni dani

U urednom menstrualnom ciklusu bazalna temperatura će prije ovulacije biti nešto niža, nego u drugom dijelu ciklusa nakon ovulacija, a dan prije same ovulacije ona će još malo pasti, a zatim, nakon što se desila ovulacija porasti.

Više o mjerenju bazalne temperature pročitajte ovdje: Prvi rani signal trudnoće

Praćenje iscjetka i plodni dani

Za vrijeme plodnih dana iscjedak će sličiti bjelanjku jajeta, bit će proziran ili bijel, vrlo ljepljiv i rastezljiv, te će se sluz među dva prsta moći rastegnuti i do 5 cm.

Tjelesne promjene i plodni dani

Kod mnogih žena se stanje kože popravlja, pristići nestaju i izgledaju najbolje u plodnim danima.

LH trakice i plodni dani

U novije vrijeme koriste se i trakice za predviđanje ovulacije. Ove trakice ne funkcioniraju na principu pozitivno / negativno kao testovi trudnoće, nego je potrebno pratiti boju testne trake. Ukoliko je boja malo svjetlija ili jednaka kao boja kontrolne trake ovulacija će se dogoditi u sljedećih 48 sati. Ukoliko je boja testne trake tamnija od boje kontrolne trake ovulacija će se dogoditi u sljedećih 12 sati.

Plodni dani izračun

Iznad ste pročitali kako ćete odrediti svoju ovulaciju. Kada ste definirali kada bi trebala biti ovulacija, plodni dani će biti 6 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije. Iako jajašce obično živi samo do 24 sata, tri dana se uzimaju radi moguće pogreške u određivanju ovulacije i osobnih variranja kod žena. Tako ako imate ciklus od 28 dana, ovulacija je 14 dan, a plodni dani su 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 dan ciklusa. Ako imate ciklus od 30 dana plodni dani su 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 dani ciklusa.

Plodni dani i tempiranje odnosa

Ako želite ostati trudni tempiranje je krucijalno. Prema nekim statistikama 80 posto žena zanese kroz tri dana prije ovulacije, dok tek 20 posto ako su imali spolni odnos na dan ovulacije ili četiri – pet dana prije ovulacije, tako da se može reći da su najveće šanse za začeće, ili najplodniji dani tri dana prije ovulacije iako se samo začeće događa nakon ovulacije. Najveće šanse ćete imati ako sperma dočeka jajašce u jajovodu. Nakon što se formira embrio oplodnjom jajne stanice, embrio će plutati po jajovodima i sluznici maternice četiri do 6 dana prije nego što se ugnijezdi u zid maternice (proces poznat kao implantacija). Da biste provjerili trudnoću potrebno je pričekati s testom bar tri dana nakon implantacije ili oko 10 dana nakon ovulacije.

Računanje plodnih dana kao zaštita od trudnoće

Ukoliko je vaš cilj izbjeći trudnoću, važno je napomenuti da ova metoda nije potpuno pouzdana, budući da kao što je svaka žena zasebna, tako je i svaki ciklus od 400 ciklusa koliko ih u prosjeku žena ima tijekom života zaseban. Raznorazni faktori mogu utjecati na promjene unutar pojedinog ciklusa, tako se može dogoditi da se ovulacija pomjeri, a ciklus neočekivano produži ili skrati, bez obzira na to što su prethodno svi ciklusi bili uredni.

Računanje plodnih dana ako želite trudnoću

Mnogi stručnjaci kažu da jednake šanse u godini dana za trudnoću imaju parovi koji imaju spolne odnose svaki drugi dan tijekom cijelog ciklusa osim u vrijeme mjesečnice, kao i parovi koji tempiraju spolne odnose u plodnim danima. Pa ako ste mladi i zdravi, možda se ne trebate opterećivati kalkuliranjem plodnih dana, nego se opustiti i uživati u odnosima svaki drugi dan.

Najsigurniji neplodni dani

U zdravom i urednom ciklusu najsigurniji neplodni dani su dani pred početak nove menstruacije, tj. dani na kraju menstrualnog ciklusa, 5-7 dana prije početka novog ciklusa, tj. pojave menstrualnog krvarenja. Međutim, budući da je svaki ciklus individualan i u svakom ciklusu se može dogoditi neki “poremećaj” s kašnjenjem ovulacije, teško je točno znati hoće li se menstruacija pojaviti na određeni dan, što znači da najsigurnijih neplodnih dana praktički nema.

Kako znati kad su plodni dani

Kako prepoznati plodne dane po znakovima (test)

-1- Jeste li osjetili bol u jajniku u posljednja 24 sata?

a) DA
b) NE

Ako je vaš odgovor DA, to je signal plodnih dana. Blaga, ali probadajuća bol u jednom jajniku (desnoj ili lijevoj strani abdomena) kod mnogih žena je signal ovulacije. Bol se pojavljuje iz više razloga, može biti uzrokovana opuštanjem jajne stanice ili probijanjem jajne stanice kroz jajovod, pa će kod nekih žena se pojaviti netom prije ovulacije, a kod drugih netom nakon ovulacije. U svakom slučaju bol u jednom ili drugom jajniku oko sredine ciklusa signalizira plodne dane.

Plodni dani – kalkulator

-2- Je li vaša plodna sluz rastezljiva?

a) DA
b) NE

Ako je vaš odgovor DA, u plodnim ste danima. Plodna sluz bi se trebala rastezati i razvlačiti poput žvakaće gume u plodnim danima, te moći razvući između kažiprsta i palca gotovo 5 cm.

-3- Je li vaša plodna sluz prozirna?

a) DA
b) NE

Ako je vaš odgovor DA to sugerira da ste u plodnim danima. Boja plodne sluzi se mijenja tijekom ciklusa od bijele prema gotovo prozirnoj, a u plodnim danima je prozirna. U plodnim danima plodna sluz izgleda poput bjelanjka tek razbijenog jajeta.

Plodni dani – kalkulator

-4- Imate li pojačano osjetljive grudi?

a) DA
b) NE

Vaš odgovor DA sugerira da biste mogli biti u plodnim danima. Osjetljivost grudi je još jedan signal ovulacije, zahvaljujući promjeni hormona koja se događa netom prije ovulacije.

-5- Osjetite li pojačan libido?

a) DA
b) NE

Kod nekih žena za vrijeme plodnih dana je pojačan libido. Ako osjetite pojačan libido uz veću vlažnost, vjerojatno ste u plodnim danima.

-6- Jesu li vaša osjetila izoštrena?

a) DA
b) NE

Ako je vaš dogovor DA moguće je da ste u plodnim danima, jer mnoge žene u razdoblju oko ovulacije imaju izoštrenije osjete, uključujući miris, okus i vizualne podražaje. Imaju istančaniji osjećaj za lijepo i privlačno.

REZULTATI :

Sve žene ne moraju imati sve simptome, ali što ste više pitanja odgovorili s DA, to je veća vjerojatnost da ste u plodnom razdoblju menstrualnog ciklusa i veće su vaše šanse da ćete o ovom razdoblju ostati trudni.

Opširnije o temama vezanim uz utvrđivanje plodnih dana:

Plodni dani i spol djeteta

Pri začeću spol djeteta se određuje specifičnim kromosomskim karakteristikama, a  hoće li dijete biti muško ili žensko ovisi o muškoj spermi.

Ženska jajna stanica nosi XX obilježja, a muški spermij ili  X ili Y karakteristike. Ako jajašce oplodi spermij Y karakteristika, dijete će biti muško, a ako jajnu stanicu oplodi spermij X karakteristika tada će dijete biti žensko.

Neka istraživanja su pokazala kako su spermiji sa ženskim X obilježjima dugovječniji i otporniji od spermija Y karakteristika. I dok ženski spermiji preživljavaju duže, muški, Y spermiji su bolji „plivači“, preciznije rečeno brži su.

Ženski spermiji dakle idu sporije prema jajnoj stanici, ali žive duže, dok muški spermiji plivaju brže, ali žive kraće. Zbog toga ukoliko do snošaja dođe prije ovulacije veće su šanse da će jajnu stanicu oploditi ženski spermij, a ako do snošaja dođe za vrijeme ovulacije ili netom poslije, veće su šanse da će jajnu stanicu oploditi  muški spermij.

Ispod su prikazani plodni dani u ciklusu i šanse za začeće djeteta po spolu. Broj 11 označava 11. dan menstrualnog ciklusa i početak plodnih dana, a broj 17 označava 17. dan menstrualnog ciklusa i završetak plodnog razdoblja žene. Izračun je temeljen na pravilnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana.  Naravno od milijun spermija teško je procijeniti koji će oploditi jajašce, a postavlja se i etičko pitanje odabira spola djeteta, stoga ovu metodu koristite samo za predviđanje spola djeteta koje je već začeto.

Plodni dani – kalkulator

Simptomi ovulacije i određivanje plodnih dana

Postoje mnogi simptomi pomoću kojih se mogu pratiti plodni dani i ovulacija , a najuobičajeniji su praćenje promjenjivosti sluzi i mjerenje tjelesne temperature, ipak najsigurniji su testovi kojima se mjeri razina LH. S tim da se mjerenjem tjelesne temperature ne može utvrditi kada će se ovulacija desiti, nego se promjena u temperaturi događa već kada se ovulacija desila.

Utvrđivanje plodnih dana:

  1. Mjerenjem tjelesne temperature

Trebate mjeriti tjelesnu temperaturu ujutro nakon buđenje i bilježiti promjene. Okvirno bi u urednom menstrualnom ciklusu trebala izgledati kao na slici ispod. Iksići su neka okvirna mjera, ali oni će varirati od ciklusa do ciklusa. Temperatura je najniža pred ovulaciju, a zatim se nakon ovulacije povećava, da bi ponovo pala dan pred menstruaciju (zeleno). Ukoliko je došlo do trudnoće temperatura neće pasti (žuto) nego će se nastaviti još malo povećavati.

Kliknite na sliku da je povećate

Plodni dani – kalkulator

Za kalendar plodnih dana za cijelu godinu kliknite ovdje: Tablica bazalne temperature 

Utvrđivanje plodnih dana:

2. Promatranjem vaginalnog iscjetka

Prvi simptom plodnih dana je povećan vaginalni iscjedak. Pratite svoj vaginalni iscjedak te ćete uočiti da je za vrijeme ovulacije sklizak, transparentan i rastezljiv. Naprotiv, kada nema ovulacije on je ljepljiv i bijel.

Utvrđivanje plodnih dana:

3. Praćenjem libida

Mnoge žene tvrde da imaju jači libido u plodnim danima.

Utvrđivanje plodnih dana:

4. Praćenjem izgleda

Kod mnogih žena se stanje kože popravlja, pristići nestaju i izgledaju najbolje u plodnim danima.

Utvrđivanje plodnih dana:

5. Bol u jednoj strani na donjem dijelu trbuha

Trećina žena osjeti slabiju ili jaču bol u predjelu donjeg dijela trbuha u blizini jajnika na jednoj strani. Bol se događa zbog putovanja jajašca kroz jajovod.

Plodni dani i šanse za začeće

Sperma treba ući u tijelo netom prije ovulacije ili netom nakon ovulacije, pa zbog toga nije iznenađenje da mnoge žene promatraju svoje tijelo kako bi uočile signale ovulacije.

Istraživanja su pokazala da čak 50 posto žena misli da zna kada su joj plodni dani i kada ovulira, ipak koliko je teško prepoznati ovulaciju pokazalo je isto istraživanje jer je pogodilo samo 15 posto žena.

Slika iznad predstavlja plodne dane, dane oko ovulacije, 0 označava dan ovulacije, -1 prvi dan prije ovulacije, -2 drugi dan pred ovulaciju itd., +1 dan nakon ovulacije. Grafikonom su prikazane šanse za začeče ukoliko je snošaj bio u određenom danu prije i poslije ovulacije.

Jajašce u tijelu živi u prosjeku 12 do maksimalnih 24 sata dok spermij živi znatno duže, pa su veće šanse da ćete ostati trudni ukoliko ste imate snošaj prije ovulacije, nego poslije.

15 zanimljivih činjenica o plodnosti i plodnim danima

1. Jajašce je živo i moguća je oplodnja samo 12 do 24 sata nakon ovulacije.

2. Prosječan menstrualni ciklus traje 28 do 32 dana, A ovulacija se događa između 11. i 21. dana.

3. Oplođeno jajašce ostaje u jajovodima oko tri dana i tek tada ulazi u maternicu gdje se ugnježđuje.

4. Mršavost nije prednost u trudnoći. Potrebno je imati minimalno 22 posto masnoća za normalnu ovulaciju i začeće.

5. Iako visoke temperature štete spermi, znanstveno nema razlike u plodnosti nosi li muškarac sliperice ili bokserice.

6. Žena je najplodnija u dvadesetim godinama, plodnost počinje opadati s 27, a drastično opada nakon 37. godine.

7. Jedan od deset parova u reproduktivnoj dobi suočit će se s nekim problemima u plodnosti.

8. Kod parova koji se suočavaju s problemima s plodnosti 1/3 je muški faktor, 1/3 je ženski faktor, a kod 1/3 nije moguće definirati uzroke neplodnosti.

9. Najveće šanse za začeće ima par koji ima spolne odnose 1 do 2 dana prije ovulacije.

10. Zdrava ženska osoba s 30 godina ima u svakom ciklusu šanse da će zanijeti 20 posto, s 40 godina te šanse spadaju na 5 posto.