Povišena tjelesna temperatura kao prvi rani znak trudnoće

U tekstu ispod ćete:

  • Naučiti kako prepoznati trudnoću već 5. – 7. dan nakon začeća (Bazalna temperatura u ranoj trudnoći).
  • Kako detektirati ovulaciju (Temperatura nakon ovulacije).
  • Kako mjeriti bazalnu temperaturu (Bazalna temperatura u ranoj trudnoći).

Povišena tjelesna temperatura u ranoj trudnoći kao prvi znak trudnoće

Već pet do šest dana nakon ovulacije odnosno začeća, prije nego što i jedan test može pokazati,  možete prepoznati trudnoću, odnosno tjedan dana prije izostanka menstruacije.

Povišena temperatura u ranoj trudnoći

Bazalna temperatura u ranoj trudnoći drugačija je od uobičajene temperature koju imaju žene u drugom dijelu ciklusa. Pomoću bazalne temperature možete ustanoviti jeste li trudni i tjedan prije izostanka menstruacije, odnosno već tjedan dana nakon ovulacije. Povišena temperatura smatra se prvim simptomom trudnoće i vrlo je pouzdan pokazatelj u redovnim ciklusima i osobama koje prate svoju bazalnu temperaturu najmanje tri mjeseca. Ipak, odstupanja su uvijek moguća, te se za sigurno utvrđivanje trudnoće obvezno javite svome liječniku.

Iako se povišena temperatura u ranoj trudnoći smatra pouzdanim znakom trudnoće samo kod žena koje su redovito mjerile bazalnu temperaturu bar tri ciklusa i kod ostalih žena može dati naslutiti da se radi o trudnoći. Ako je bazalna temperatura povišena nakon 25. dana ciklusa i ne pada u sljedećim danima možete posumnjati na trudnoću.

Napomena: Ovakvo utvrđivanje trudnoće nije uvijek pouzdano, te je moguće samo ako ste ranije pratili bazalnu temperaturu u svome ciklusu te znate točno kada je bila ovulacija. Dodatno, ni jedan ciklus nije idealan, te su odstupanja gotovo uvijek prisutna, ali ukoliko imate naviku mjerenja bazalne i znate kako se kod vas temperatura ponaša tijekom ciklusa, temperaturne promjene bi trebale biti pouzdan pokazatelj. Sve tablice odnose se na idealne cikluse, a budući da je svaki ciklus kod svake žene zaseban, trudnoću može potvrditi ili opovrgnuti samo liječnik.

Temperatura nakon ovulacije

Bazalna temperatura se mjeri ujutro nakon buđenja, prije izlaska iz kreveta, običnim toplomjerom 5 minuta, ispod pazuha. Ako mjerite temperaturu u uhu ili ustima dodajte prema uputi proizvođača odstupanje na temperaturu mjerenu ispod pazuha. (Više o pravilnom mjerenju temperature Kako se mjeri tjelesna temperatura)

Ključni dani ciklusa su:

– 13. ili 14. dan: ovulacija
– 21. dan: Porast temperature ako je došlo do trudnoće
– 25. dan: Pad temperature ako nije došlo do trudnoće. 

Ukoliko vam ciklusi nisu pravilni te su duži ili kraći od 28 dana, bitno je prepoznati ovulaciju, jer kod žena s neredovitim ciklusom prva faza ciklusa je promjenjiva, dok je druga faza iza ovulacije gotovo uvijek jednake dužine (14 ili 15 dana) sa sličnim temperaturnim obilježjima, bez obzira na ukupnu dužinu ciklusa.

Nema trudnoće:

Prvi rani znak (signal) trudnoće

U idealnom ciklusu, u kojem nije došlo do trudnoće, temperatura će nakon ovulacije porasti, te ostati oko 37 stupnjeva celzijusa sve do 25. dana ciklusa i tada će početi padati.

Trudnoća obrazac temperature 1:

Prvi rani znak (signal) trudnoće

U idealnom ciklusu u kojem je došlo do trudnoće, temperatura će blago porasti (za 0,1 ili 0,2) u 21. danu ciklusa i neće početi padati nakon 25. dana. Povišena temperatura u ranoj trudnoći kreće se oko 37 stupnjeva.

Trudnoća obrazac temperature 2.

Prvi rani znak (signal) trudnoće

Kod nekih trudnoća dolazi do jednodnevnog implantacijskog pada temperature. Taj pad temperature traje samo jedan dan, obično sedmi ili osmi dan nakon ovulacije, a nakon toga temperatura se vraća na višu razinu. Važno je naglasiti da pad temperature sam po sebi ne određuje trudnoću jer se može pojaviti i u ciklusima u kojima nema trudnoće. Ključni dani za prepoznavanje trudnoće su dani iza.

Usporedna tablica (svoju temperaturu označavajte kružićima o)

Prvi rani znak (signal) trudnoće

Kliknite ovdje za ispis tablice za cijelu godinu

Sve tablice iznad odnose se na idealne cikluse, a budući da je svaki ciklus kod svake žene zaseban, trudnoću može potvrditi ili opovrgnuti samo liječnik, te se za utvrđivanje trudnoće obvezno javite svome liječniku.

Ostale rane simptome trudnoće pronađite ovdje: Simptomi trudnoće

Povišena tjelesna temperatura u ranoj trudnoći kao prvi znak trudnoće – iskustva stvarne trudnoće –

Osobno sam sve trudnoće prije ijednog testa prepoznala po ovoj metodi. Svako jutro mjerim temperaturu u uhu, digitalnim toplomjerom. Ne baš svako, nego, često. Ne bilježim temperaturu, ali okvirno pamtim i pratim obrasce. Mjerenje traje par sekundi, ne mjerim ni u krevetu, nego kad se dignem. Kako toplomjer u uhu pokazuje malo više nego ispod pazuha u prvom dijelu ciklusa mi je 36,8 stupnjeva celzijusa. Penje se lagano do 37,2, da bi ako nema trudnoće 23 dan ciklusa počela padati na 37.1, pa lagano do menstruacije sve do 36,8.  Kad nije padala ni 24 dana ciklusa znala sam da sam trudna i bila sam. Super je metoda i za detektiranje ovulacije, tako da sam fan toplomjera za ovu svrhu, a posebno jer su testovi za ovulaciju poprilično skupi. Meni ni u jednoj trudnoći nije bilo pada kod implantacije, nego bi temperatura išla po gore nacrtanom prvom obrascu trudnoće, rasla bi, ne bi padala ni 23 dan, te bi nastavila biti visoka.  Čini se toliko jednostavno, ali stvarno se temperatura pokazala u mom slučaju kao najbolji pokazatelj ciklusa, točno sam mogla detektirati ovulaciju, a kasnije i trudnoću, odnosno to da nije bilo trudnoće, zasta rano, kada još ni jedan test ne može pokazati i dok se ne pojavljuje ni jedan drugi simptom trudnoće.