COVERmagazin.com

SIMPTOMI TRUDNOĆE – koji su i kada se pojavljuju nakon začeća

Simptomi trudnoće - koji su i kada se pojavljuju nakon začeća

Simptomi trudnoće – koji su i kada se pojavljuju nakon začeća

Postoje oni simptomi trudnoće  koje možete primijetiti i prije izostanka menstruacije i ranije nego što i jedan test može pokazati da ste trudni. Oni su individualni, ali su neki učestali kod mnogih žena.

Da ste trudni možete primijetiti po promjenama raspoloženja, umoru i razdražljivosti.

Vaše tijelo zaista prelazi u drugo stanje, pa ćete vjerojatno primijetiti kako se nešto čudno s vašim tijelom događa i prije nego što primijetite izostanak mjesečnice.

Dodatni simptomi trudnoće su osjetljive grudi, promjenjivo raspoloženje, pospanost i često mokrenje. U trbuhu možete već osjetiti blage grčeve slične menstrualnim tegobama, koje se javljaju kao posljedica povećanja maternice.

Osjetljivost na mirise bit će povećana, a moguće je i povećano lučenje sline.

Ako ste osjetili neke, ali ne sve simptome, a mislite kako biste mogli biti trudni, napravite kućni test trudnoće.  Oni su obično točni, a mogu detektirati i najmanje promjene u razini hormona iako je liječnička potvrda definitivno najbolji dokaz.

Simptomi trudnoće nakon 5 dana

Iskustva žena koji su prvi simptomi trudnoće prije izostanka menstruacije

Prvi simptom trudnoće koji sam primijetila i to 5-6 dana nakon ovulacije je malo sukrvice u nosu, iako mi nos nikada nije takav.  Sukrvica u nosu se smatra jednim od najranijih simptoma trudnoće. Nos ima jako razvijenu mrežu sitnih krvnih žila, a općenito se u trudnoći kasnije počinje uvećavati volumen krvi, ali na nosu se primijeti već na samom početku.

Drugi simptom trudnoće koji sam primijetila također u sve 4 trudnoće, prije bilo kojeg drugog fizičkog signala trudnoće su ružni i nepovezani snovi. Snovi nisu imali veze ni sa strahovima, ni dnevnim događanjima, bili su iznimno snažni i uzrokovali buđenje u stresu. Također su se pojavili 5 dana nakon ovulacije, te su potrajali još 15tak dana. Neka literatura kaže kako su snažni snovi signal kako tijelo prelazi u drugi mod, a to se odražava i na snovima. To su bili moji prvi simptomi u sve četiri trudnoće. Dalje su se simptomi trudnoće nizali točno kako piše u tekstu ispod. “

Testovi za trudnoću

“Meni su testovi – jeftini testovi s eBay-a – pokazali trudnoću svaki put 5 dana prije izostanka mjesečnice. S tim da bi jedan pokazao, pa drugi nije, pa sljedeći opet bi. Tako da vam jedan test u ovako ranoj trudnoći neće biti dobar pokazatelj. Još jedan trik kojim sam se koristila kako bi test čim prije pokazao trudnoću bio je da isti test koristim više puta, dok se ne pojavi i druga crta, jer sam se vodila logikom što se skupi koncentriranija razina hormona, to će ranije pokazati trudnoću. Ovo nigdje nisam pročitala kao dobar savjet za rano detektiranje trudnoće, nego je tek moje osobno iskustvo koje je upalilo u mom slučaju.”

Obično se smatra kako rani testovi za trudnoću s pouzdanjem mogu detektirati trudnoću tek na dan izostanka mjesečnice.

Neke žene imaju simptome trudnoće već prvi tjedan dana, dok je moguće da neke žene ne osjete nikakve simptome osim kašnjenja menstruacije i nekoliko tjedana.

Koji su prvi simptomi trudnoće prema literaturi

Simptomi trudnoće ovise od žene do žene, ali najočitiji simptom trudnoće je kašnjenje menstruacije, ali važno je znati prepoznati i ostale simptome trudnoće.

– Lagano krvarenje –

Implantacijsko krvarenje je možda jedan od najranijih simptoma trudnoće. Javlja se 6 do 12 dana nakon začeća, a javlja se kada se embrij prihvati za zid maternice. Kod nekih žena se mogu javiti i grčevi slični menstrualnima. Implantacijsko krvarenje se ne javlja kod svih žena, smatra se otprilike da tek 1/3 žena koje zatrudne imaju implantacijsko krvarenje.

– Izostanak menstruacije –

Ako imate menstruaciju, nije moguće da ste trudni, ali kod mnogih žena se u ranoj trudnoći može javiti krvarenje slično menstrualnom, ali je ono mnogo kraće i laganije od uobičajene menstruacije. Mnoge žene zamijene i implatacijsko krvarenje s mjesečnicom. Uvijek postoje žene koje tvrde kako su imale menstruaciju i istovremeno bile trudne, ali to nije moguće, radi se o sklopu okolnosti, gdje su se javila druga krvarenja (implantacijsko, krvarenje radi hematoma i sl.), te se koincidencijom poklopilo s terminima kada bi trebalo biti stvarno menstrualno krvarenje. Menstruacija je ljuštenje stjenki maternice,  te je nemoguće da se maternica oljušti, a oplođeno jajašce ostane pričvršćeno na stjenku maternice.

– Natekle ili osjetljive grudi –

Ovaj simptom trudnoće se javlja već tjedan do dva nakon začeća. Mnoge žene u prvim tjednima trudnoće primjećuju promjene u izgledu i osjetljivosti dojki.

– Umor i bezvoljnost –

Umor je jedan od simptoma trudnoće koji može započeti vrlo rano, već u prvom tjednu nakon začeća. umor, bezvoljnost i pospanost, prirodna su reakcija tijela kojim ono reagira na povećane zahtjeve koji se javljaju u trudnoći. Tijelo se instantno priprema na drugo stanje u koje ulazi, te se na taj način osigurava da oplođeno jajašce ili buduća beba dobiju maksimum u trudnoći.

– Mučnine i povraćanje –

Mučnine se obično javljaju dva do osam tjedana nakon začeća. Neke žene su sretne pa ne osjećaju mučnine, dok ih neke osjećaju kroz cijelu trudnoću. Iako stručnjaci naglašavaju kako se mučnine pojavljuju radi povećane i promijenjene razine hormona u trudnoći, mnoge trudnice će svjedočiti kako im je mučnina bila prvi signal trudnoće, čak i prije nego se razina hormona trudnoće popela visoko da bi označila pozitivan test trudnoće.

“U tri od 4 trudnoće sam osjećala izraženu mučninu 3. i 4. dan nakon ovulacije, ali sam svaki put mislila kako sam nešto loše pojela. Mučnina bi trajala dva do tri dana, posebno u večernjim satima, a nakon toga bi prestala, te se ponovno pojavila 7.-8. tjedan trudnoće. Budući da svi stručnjaci kažu kako mučnine u ranoj trudnoći uzrokuju hormonalne promjene, svoje rane mučnine nisam smatrala simptomom trudnoće, ali zanimljivo je da su me pratile i da sam ih primijetila u tri jako rane trudnoće “.

– Bol u donjim leđima –

Jedan od uobičajenih simptoma trudnoće je bol u donjim leđima, a može se javiti vrlo rano. Ovaj signal trudnoće također se pripisuje povećanoj razini hormona. Hormoni se produciraju kako bi omekšali karilicu i omogućili što lakši porod, ali kako se hormoni šire cijelim tijelom tako i drugi zglobovi i ligamenti opuštaju i mekšaju, a to ima izravan utjecaj na vaša leđa.

-Glavobolje –

Nagli porast hormona u vašem tijelu može uzrokovati glavobolje u ranoj trudnoći. Posebno osobe koje su sklone migrenskim glavoboljama i glavoboljama uzrokovanim stresom sklone su glavoboljama u ranoj trudnoći.

– Učestalo mokrenje –

Šest do osam tjedana nakon začeća zbog širenja maternice većina žena ima potrebu za češćim odlascima u WC.

– Težnja za hranom i odbojnost prema hrani –

Neke  žene koje inače nisu izbirljive po pitanju hrane, u trudnoći mogu postati vrlo ćudljive. Kod nekih trudnica će se razviti odbojnost prema određenoj hrani, dok će se javiti težnja za nekom drugom.

Kada najranije možete osjetiti simptome trudnoće?

Iako neke žene mogu osjetiti mučnine i ostale promjene na tijelu već sljedeći dan, ili jednostavno „znati da su trudne“ po nekom osjećaju, u pravilu simptome trudnoće većina žena započinje osjećati nakon implantacije, a to je 5 do 9 dana nakon začeća.

Simptomi trudnoće u prvim danima simptomi trudnoće nakon 3- 5 dana

Nekoliko dana nakon začeća fetus se „ugnijezdi“ u maternici, što se naziva implantacija. To je fizički početak trudnoće. U tom trenutku mnoge žene osjećaju grčeve slične menstruacijskim, a kod nekih žena se pojavljuje i sukrvica.

Tada se počinje i lučiti hormon trudnoće, koji uzrokuje sve tipične simptome trudnoće.

Zašto neke žene imaju simptome trudnoće, a kod drugih trudnoća prolazi nezapaženo?

Budući da nije  razina hCG kod svih žena jednaka i ne raste jednakom brzinom, neće sve žene imati simptome jednakog intenziteta, a ne reagiraju ni na promjene u razini hormona sve žene jednako, pa će neke iskusiti  simptome trudnoće vrlo rano, dok ih neke neće imati cijelu trudnoću. Ako vaše tijelo inače reagira na promjene razine hormona (primjerice ako ste imali mučnine kada ste popili prvu kontracepcijsku pilulu) možete očekivati izraženije simptome u ranoj trudnoći. U ranoj trudnoći raste razina progesterona  koji može uzrokovati osjećaj umora koji mnoge trudnice  doživljavaju. Razina estrogena također raste u trudnoći. To može uzrokovati mučninu ili gubitak teka. Smanjenje krvnog tlaka može voditi do vrtoglavice i nesvjestice.

Svako tijelo žene je jedinstveno pa se i zbog toga pojavljuju različiti simptomi trudnoće i različitog intenziteta.

Kada se pojavljuju simptomi trudnoće:

6 do 10 dana nakon začeća – grčevi slični menstrualnima i/ili sukrvica

6 do 15 dana nakon začeća – osjetljive i nabrekle grudi

6 do 15 dana – umor, nesvjestice, mučnina.

10 najčešćih ranih simptoma trudnoće

Neki signali trudnoće se pojavljuju prije nego drugi, a ovo su oni za koje se smatra da su zaista rani simptomi trudnoće, te da se pojavljuju prije izostanka mjesečnice.

1. Kratak dah

Da bi se beba razvijala od prvog dana potrebno je ekstra kisika, pa čak i ako vam test ne pokazuje još uvijek da ste trudni, kratak dah to može otkriti.

2. Osjetljive i „teške“ grudi

Osjetljive grudi pojavljuju se u prvom tjednu nakon začeća. Kod nekih žena promjene u grudima će nastupiti kasnije, ali kod nekih žena je to prvi signal trudnoće.

3. Bezvoljnost i iznenadna iscrpljenost

Zbog iznenadne promjene koja se događa u našem organizmu mnoge žene umor i iscrpljenost počinju osjećati već prvi tjedan nakon začeća. Tijelo naporno radi kako bi što bolje prihvatilo i održalo trudnoću, a sve to djeluje iscrpljujuće na organizam.

4. Mučnine

Mučnine s povraćanjem ili bez povraćanja obično se pojavljuju paralelno s izostankom mjesečnice, jer se tada razina hormona koji uzrokuju mučnine povećava. Međutim, neke žene osjećaju mučnine već kod implantacije. Te mučnine nisu povezane s hormonalnim promjenama, nego s manjkom energije, odnosno dodatnom potrošnjom energije u maternici.

5. Glavobolje

Već tjedan nakon začeća javljaju se glavobolje, a mogu ih uzrokovati hormonalne promjene, povećana potreba za kisikom, vodom i sl.

6. Bolovi u leđima i grčevi u predjelu trbuha slični menstrualnim bolovima

Bolovi slični menstrualnim pojavljuju se obično u vrijeme kada bi se trebala pojaviti mjesečnica, a uzrokuju ih promjene na maternici.

7. Čežnja za određenom hranom ili odbojnost prema njoj

Ovaj simptom pojavljuje se krajem drugog tjedna trudnoće, paralelno s mučninama, a uzrokuju promjene u osjetilu mirisa, te potreba za povećanim unosim određenih nutrijenata.

8. Nadutost i zatvor

Hormonalne promjene uzrokuju nadutost, a to je razlog zbog čega se ponekad vidi trudnički trbuščić i prije nego je maternica počela rasti.

9. Ćudljivost

Vaše tijelo osjeti da se nešto drugačije od uobičajenog događa, pa će se početi i ponašati drugačije.

10. Krvarenje slično menstrualnom, ali nekoliko dana ranije i značajno manje.

To krvarenje se naziva implantacijsko krvarenje. Obično se dešava 10 dana nakon ovulacije, odnosno 22 do 25 dan ciklusa.