23. veljače 2024.

Trudnoća

COVER magazin

33. tjedan trudnoće

Micanje vaše bebe osjećate dosta intenzivno i češće. Ako ne možete izbrojati bar deset udaraca tijekom sat vremena možda je vaša beba gladna pa pojedite nešto zdravo ili popijte čašu voćnog soka što će vratiti

33. tjedan trudnoće
33. tjedan trudnoće

33. tjedan trudnoće

Beba:

33. tjedan trudnoće

Micanje vaše bebe osjećate dosta intenzivno i češće. Ako ne možete izbrojati bar deset udaraca tijekom sat vremena možda je vaša beba gladna pa pojedite nešto zdravo ili popijte čašu voćnog soka što će vratiti energiju vašoj bebi.

Kostur vaše bebe već je razvijen i ona sve više izgleda kao pravi mali čovjek.

Vaše tijelo:

Sve više osjećate umor i teže vam je naći udoban položaj bilo za sjedenje, bilo za spavanje. Pokušajte se što više odmarati. Prethodni tjedni su bili pravi izazov, pa je sve to ostavilo traga. Nemojte se iznenaditi zbog umora koji osjećate. Trudnoća će vas možda početi i živcirati, pa ćete poželjeti roditi čim prije. Ipak, strpite se još malo i pripazite na trudnoću, a vaš napor će biti nagrađen najvrjednijom nagradom.

Glavobolje koje se pojavljuju vjerojatno su rezultati nespavanja i iscrpljenosti. Odmarajte se što je više moguće.

Varikozne vene možda vam se čine jako ružnima i mogu biti vrlo bolne, ali ako niste imali problema s varikoznima venama prije trudnoće nema razloga za zabrinutost, jednom kada stavite bebu u naručje varikozne vene će nestati.

Možda ćete iznenadno početi osjećati i bolove u ligamentima, ali ako bol nije popraćena vrućicom, krvarenjem ili nekim drugim simptomima nemate razloga za zabrinutost. Malo prilegnite i pokušajte pronaći udobnu poziciju.

Vaš pupak je sigurno već iskočio, ali i on će se vratiti u normalnu poziciju nakon poroda.

Javit će se povremeno i drugi simptomi poput kratkog daha, zbunjenosti, pa čak i nespretnosti. Važno je da ne žurite i ne srljate kako biste spriječili padove. Pokušajte sve usporiti.

Zaboravnost je samo još jedan pratitelj trudnoće. Vaš mozak je zatrpan raznoraznim novim informacijama. Neki kažu da spol djeteta može utjecati na zaboravnost. Navodno ćete biti mnogo manje zaboravni ako nosite dječaka, nego ako nosite djevojčicu.

S Braxton Hicks kontrakcijama već ste upoznati.  To je sasvim normalna priprema maternice za porođaj.

Zdravlje i stil:

Obiđite rodilište. Ako bolnica to ne dozvoljava raspitajte se kod žena koje su tamo rodile o pravilima i uvjetima.

Otprilike ćete se sada debljati nešto manje od pola kg po tjednu trudnoće, ali tek vam se smanjuje pa nećete uživati u hrani kao ranije. Smanjite porcije, jedite učestalije, ali neka to budu namirnice bogate proteinima poput breskvi, šljiva, grašastih proizvoda i dr.

Ne zaboravite piti dovoljno tekućine. Osam čaša dnevno, po mogućnosti bar pola od toga vode.
Informirajte se o epiziotomiji. To je kirurški postupak koji ima za cilj povećanje vaginalnog otvora. Radi se kako bi beba lakše izašla tijekom tiskanja. U nekim se bolnicama radi rutinski, dok drugi smatraju da jako usporava oporavak i da je nepotrebna. Informirajte se o masaži međice, prehrani i Kegelovim vježbama koje navodno mogu pomoći da se izbjegne epiziotomija.

Ako imate zdravu trudnoću jako je bitno da vježbate. Pronađite vježbe za trudnice koje se izvode u zadnjem tromjesečju trudnoće i vježbajte, najbolje pod stručnim nadzorom.

Što kupiti:

Vrijeme je da napravite zadnje pripreme za odlazak u rodilište. Sve važno imajte pri ruci kako biste bili spremni u slučaju da beba odluči doći ranije.

Odnos s partnerom:

Kada se dijete rodi veze s prijateljima bit će sve teže održavati, posebno ukoliko oni nemaju djecu. Komunikacija je ključ rješenja. Ako se ne možete družiti uživo ne zaboravite na komunikativna sredstva.

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST