COVERmagazin.com

6. (šesti) tjedan trudnoće

6. (šesti) tjedan trudnoće

6. (šesti) tjedan trudnoće

 

Beba

6. tjedan trudnoće

Veličine je otprilike zrna maka, ali već se počinje formirati kralježnica i živčani sustav, a u ovom tjednu i glava postaje vidljiva. Srce počinje da kuca, dvaput bržom brzinom od vaše.  Beba već ima svoj krvožilni sustav i može biti različite krvne grupe od majke.  Vrlo je osjetljiva na droge, lijekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu stići do nje. Vaša beba raste i mijenja se iz dana u dan.

Mnogi defekti nastaju upravo u ovom razdoblju pa pazite na životni stil, ali svaka je trudnoća zasebna. Nema razloga za paniku. Ono što može biti pogubno u nekim slučajevima, u drugim je potpuno bezopasno.

Vaše tijelo

Iako ste trudni već 6 tjedana po veličini stomaka to ne možete primijetiti, a veća je mogućnost da ćete u ovom razdoblju i nešto izgubiti na težini zbog povraćanja i mučnine. Ipak, tijelo svake trudnice je različito i drugačije reagira na trudnoću. Možda ćete već početi dobivati na težini.

Neke žene primjećuju sukrvicu u ranoj trudnoći, to je sasvim normalno. Najčešće je bezazleno i samo je signal da se vaše tijelo prilagođava na novo stanje, ali se svakako konzultirajte s liječnikom.

Možda ste tek saznali da ste trudni, a već ste na pola prvog tromjesečja.

Zdravlje i stil

Možda ćete morati češće u toalet, a i mučnine uvijek dolaze naglo pa se držite blizu sanitarija.
Dobro bi bilo započeti s Kegelovim vježbama (stegnite i opustite vaginalne mišiće 10 do 20 puta zaredom).

Osim što ste se odrekli negativnih navika, cigareta i alkohola, općenito morate započeti više misliti na zdravlje kako biste izbjegli bakterijske i virusne upale. Za početak, perite ruke češće sapunom i vodom, izbjegavajte ljude koji nisu u dobrom zdravstvenom stanju, neka partner čisti sanitarije češće, te očisti kuhinjske odvode. Vi prestanite čistiti s jakim kemijskim sredstvima za čišćenje.

Ako vam je liječnik dao zeleno svjetlo za tjelovježbu, tada iskoristite prednosti aktivnog života. To će vam pomoći nositi se s promjenama koje trudnoća nosi, i fizički i psihički.

Eksperimentirajte s prehranom u smislu da promijenite neke navike kako biste smanjili mučnine. Možda će vam sad odgovarati kava prije doručka ili doručak prije kave. Dobro bi bilo jesti češće kako bi u želudcu uvijek imali hrane, jer su mučnine najizraženije ujutro i u dijelovima dana kada ste gladni.

Što kupiti

Očekujte kako će vam se grudi povećati za broj ili dva, pa ćete vjerojatno morati u kupovinu novih grudnjaka ili produžetaka za grudnjak.

U dogovoru s liječnikom kupite prenatalne vitamine, jer su neki poput folne kiseline ključni za razvoj bebe.

Odnos s partnerom

Nemojte misliti samo na bebu. I partner zaslužuje da mu pokažete kako je poseban.
Zamolite partnera da vas fotografira iz profila jednom mjesečno. Kada se dijete rodi bit će zanimljivo promatrati rast vašeg trbuha


Komentari

Odgovori

*