COVERmagazin.com

2. (drugi) tjedan trudnoće

2. (drugi) tjedan trudnoće

2. (drugi) tjedan trudnoće

Budući da se trudnoća računa od prvog dana zadnje mjesečnice, vi u prvom i drugom tjednu trudnoće niste trudni.

Ali ako želite postati, najbolji način je da se seksate. Posebno između dvanaestog i sedamnaestog dana menstrualnog ciklusa.

Nažalost, ili na sreću život nije prema svima jednak. Neki su ljudi plodniji od drugih, pa nekima to lakše polazi za rukom, dok se drugi trude i godinama. Većini parova potrebno je 6 do 8 mjeseci da začnu.

Postoje mnogi savjeti za koje se tvrdi da povećavaju šansu za trudnoću. Navodimo neke osnovne.

– Stres odmaže zatrudnjivanju, pa što se više brinete oko začeća ili bilo čega drugog  manje su vam šanse.

– Nemojte se seksati nekoliko dana prije najplodnijih dana. To rezultira većim nakupljanjem sperme i većim šansama za trudnoću.

– Prestanite pušiti.

– Alkohol oštećuje spermu i smanjuje plodnost kod žena, pa prestanite i piti.

– Hranite se zdravo i budite tjelesno aktivni.

Ako je od ovulacije i spolnog odnosa za kojeg smatrate da je mogao biti ključni prošlo tjedan dana, tada vas vjerojatno zanima 4. tjedan trudnoće ili 2. tjedan trudnoće nakon začeća.

2. tjedan trudnoće nakon začeća

Iako je spol bebe već određen on se još neće znati tjednima, sve do 12. tjedna trudnoće, a u nekim slučajevima ako beba nije najbolje namještena i ne omogućava pravi pogled do 20. tjedna.

Beba se trenutno sastoji od 150 stanica koje su podijeljene u tri sloja. Iz prvog sloja će se razviti dišni putovi i probavni organi. Iz drugog će se razviti kosti i krvožilni sustav, a iz trećeg mozak, živčani sustav i koža, uključujući kosu, nokte i dr.

Prestanite pušiti, piti alkohol, uzimati lijekove koje niste potvrdili s liječnikom da su dozvoljeni u trudnoći i sve što mislite da bi moglo naškoditi bebi. U ovom tjednu ona će se ugnijezditi u vašoj maternici i započeti dobivati hranu preko vaše krvi.

Koje ćete simptome primijetiti u ovom tjednu trudnoće?

Trudnoća se razlikuje od žene do žene, pa je teško predvidjeti hoćete li osjetiti ikakve simptome i ikakve promjene na tijelu u drugom tjednu nakon začeća. Posebno zbog toga što su simptomi trudnoće slični predmenstrualnim simptomima. Grudi vam mogu postati osjetljive, povećati se, možda će vam određena hrana biti privlačna, možda odbojna, u ustima biste mogli osjećati metalni okus, neke žene primjećuju jutarnje mučnine, a nekima započinju smetati mirisi. Neke žene će se osjećati umornije nego obično jer se tijelo priprema za podržavanje trudnoće što crpi puno energije.

Možete li raditi test?

Najbolji način je da pričekate prvi dan izostanka menstruacije i tada radite test, jer je tada on najpouzdaniji, ali većina testova već u četvrtom tjednu trudnoće ili drugom tjednu nakon začeća može detektirati trudnoću.

Ako ste u 2. tjednu nakon začeća više informacija ćete pronaći u tekstu 4. tjedan trudnoće.

4. (četvrti) tjedan trudnoće


Komentari

Odgovori

*