COVERmagazin.com

10. (deseti) tjedan trudnoće

10. (deseti) tjedan trudnoće

10. (deseti) tjedan trudnoće

 

Beba

10. tjedan trudnoće

Beba je duga oko 30 mm i postaje fetus. Nožni prsti se dijele, a prsti na ruci postaju duži. Svi glavni dijelovi tijela su već nastali, sada im preostaje samo razvijanje.

Ovo je posljednji tjedan u kojem se beba naziva embrio. Od sljedećeg tjedna službeni naziv je fetus.

Vaše tijelo

Emocije će vam fluktuirati od ushićenja do velike potištenosti. Možete se samo veseliti u očekivanju kako će sljedeće tromjesečje donijeti emotivno olakšanje. Informirajte se o testovima i pregledima koje je moguće napraviti u ranoj trudnoći i zakažite termine.

Zdravlje i stil

Ne zaboravite piti dovoljno vode jer je ona potrebna i vama i bebi za proizvodnju krvi i čišćenje od toksina.

Ne zaboravite da osim sebe hranite i bebu. Dodajte 300 kalorija dnevno u svoju prehranu. Možda ne zvuči mnogo, ali toliko je bebi dodatno potrebno. To mogu biti dvije dodatne čaše mlijeka ili neke zdrave grickalice, par voćki više ili sl.

Iako ćete pročitati mnogo savjeta iz stručne literature, nemojte se ustručavati razgovarati s mamama, ženama koje su to prošle. Ne trebate slušati sve savjete, ali neki vam sigurno mogu pomoći. Ipak, sve što vam se učini sumnjivim, bilo u nekim člancima ili usmenim savjetima nemojte isprobavati bez konzultacije s liječnikom.

Što kupiti

Kupovinom trudničke odjeće nećete potrošiti bogatstvo, ali budući da se ona još uvijek na vašem tijelu ni ne nazire, radije novac sačuvajte za nešto drugo. Još uvijek možete odlično izgledati u svojoj staroj odjeći, samo birajte onu koja vas ne steže.

Odnos s partnerom

Kada kupujete opremu za dijete ili sebe, uključite partnera u te aktivnosti, jer će ga to priviknuti na kasnije roditeljske odgovornosti. Neka vas on odveze do dućana i bar nosi vrećice.


Komentari

Odgovori

*