20. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

8. (osmi) tjedan trudnoće

Embrio svakodnevno počinje sve više poprimati ljudski oblik...

8. (osmi) tjedan trudnoće

8. (osmi) tjedan trudnoće

Beba

8. tjedan trudnoće

Embrio svakodnevno počinje sve više poprimati ljudski oblik. Lagano se razvijaju uši i ostali dijelovi tijela. Prsti na rukama već su vidljivi. Formiraju se i lakti, a vidljiva je i leđna moždina. Počinju se formirati tjelesni mišići, te pojedini slojevi kože.  Srce bebe sada kuca dvostruko brže od vašeg, oko 150 puta u minuti.

Vaše tijelo

Vaša maternica je otprilike veličine limuna. Kako se maternica povećava, normalno je da osjećate grčeve i bolove u tom dijelu trbuha, pa se ne trebate zabrinjavati sve dok nisu povezani s jačom boli ili krvarenjem. U slučaju jake boli u predjelu stomaka ili krvarenja hitno se javite liječniku.

Zdravlje i stil

Prebacite dio kućanskih poslova na partnera, posebno one koji se obavljaju uz pomoć kemijskih sredstava. Nemojte jesti sirovu hranu. Meso kuhajte ili pecite na najmanje 160 stupnjeva prije konzumacije.

Pazite na higijenu i češće perite ruke.

Kod nekih trudnica mučnine prestaju, a kod nekih se zadrže do drugog tromjesečja. Iako ih zovu jutarnje mučnine mogu se pojaviti u bilo koje doba dana, pa neka vas to ne zabrinjava.

Ako ste do sada redovito vježbali, malo usporite. Otkucaji srca su vam ubrzani i lakše se umarate, pa smanjite intenzitet ili prestanite prije točke plitkog disanja.

Što kupiti

Iako ne trebate brzati s kupovinom proizvoda za djecu, pogledajte mogu li se pronaći kvalitetna dječja kolica na sniženju. Svake godine proizvođači izlaze s novim modelima, pa ćete ih možda moći kupiti i  s popustom od 50 posto.

Odnos s partnerom

Opustite se zajedno. Priredite zajedničku kupku  ili večer provedite gledajući romantične komedije ili neke druge lagane filmove.