COVERmagazin.com

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični uložak je dugo korištena metoda sprječavanja neželjene trudnoće.

Što je i kako djeluje?

Plastični i/ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu žene.
Ovisno o vrsti pruža zaštitu od jedne do deset godina i prikladan je samo za žene koje su već rodile. Spirala predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije. Umeće je liječnik ili medicinska sestra. Ipak, komplikacije su vrlo rijetke i rješive, a pouzdanost zaštite je vrlo visoka.
Djeluje:
– zaustavlja spermij da doprije do jajašca
– sprječavaju eventualno oplođeno jajašce da se smjesti u maternici

Učinkovitost

Unutarmaternični uložak ima učinkovitost oko 99% ovisno o tipu. To znači da će od 100 žena koje koriste ovu metodu zaštite u prosjeku godišnje 1 ostati trudna.

Prednosti

– Pruža dugotrajnu zaštitu za čiju je ugradnju potrebno samo nekoliko minuta
– Vrlo je učinkovit
– Ne utječe na seksualni odnos
– Njegova zaštita počinje čim se postavi
– Dugoročna zaštita
– Plodnost se vraća čim se izvadi

Nedostaci

– Mjesečnice su obilnije, duže i bolnije
– Ne štiti od izvanmaternične trudnoće (50% svih trudnoća kod korištenja spirale).
Može li svatko koristiti unutarmaternični uložak?
Spirala nije prikladna za svakoga. Neki od razloga za nekorištenje su:
– Ako mislite da ste trudni
– Ako ste imali upale u području male zdjelice
– Ako imate bolne i obilne mjesečnice
– Ako se pojave izvanmenstrualna krvarenja
– Ako imate problema s maternicom ili kralježnicom

Općenite informacije

Prije postavljanja spirale potreban je ginekološki pregled i papa test, a svakih šest mjeseci kontrola. Preporučuje se ženama koje su već rodile i u dugoj su i stabilnoj vezi s jednim partnerom (obostrana monogamija), te žele pričekati još nekoliko godina do sljedećeg djeteta.

Unutarmaternički uložak ima učinkovitost gotovo jednaku sterilizaciji, te je mogućnost da ćete ostati trudni vrlo minimalna. Zbog toga su mnogi skloni ovom tipu kontracepcije. Vrlo je učinkovita, lako se koristi, ako poželite trudnoću lako se može ukloniti, a omjer troškova i dugoročnosti kontracepcijske zaštite je vrlo povoljan.

Proceduru umetanja spirale trebaju obaviti zdravstveni djelatnici koji su osposobljeni za to, posebnim programima i osposobljavanjima od strane proizvođača.

Nakon što se neka osobe odluči za postavljanje spirale, potrebno je napraviti ginekološki pregled, ali i imati negativan test za trudnoću.

Unutarmaternički uložak je način kontracepcije gdje se spirala umeće u maternicu. Iako je naziv spirala, unutarmaterični umetak je T oblika. Spirala je mali uređaj, T oblika napravljen od plastike i bakra. On konstantno u maternicu otpušta malu količinu bakra. Umetanje spirale je vrlo brza procedura, relativno bezbolna, a zaštita traje i do 10 godina. Nakon što se spirala umetne možete očekviati blage grčeve, bolove i sukrvicu. Ponekad je potrebno uzeti i medikament koji obično koristite kod menstrualne boli. Spirala ima trenutno djelovanje, što znači da njen kontraceptivni učinak započinje odmah, ali s prvim spolnim odnosom nakon spirale morat ćete pričekati 24 sata.

Postoje dva tipa unutarmaterničkog uloška, bakreni (metalni) koji se naziva i spirala, te hormonalni, koji se naziva unutarmaternični sustav, a prodaje se pod trgovačkim imenom Mirena™. I bakrena spirala i hormonalna odlična su zaštita protiv neželjene trudnoće, ali ne pružaju zašitu od spolno prenosivih bolesti.

Spirala ne ostavlja trajne posljedice na plodnost, te će se plodnost vrlo brzo vratiti nakon što izvadite unutarmaternički uložak.
(spirala)

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav