13. srpnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Metode kontracepcije

Metode kontracepcije – Kontracepcija

Kontracepcija obuhvaća sve metode koje sprječavaju nastanak neželjene trudnoće.
Kontracepcijske metode najvjerojatnije postoje koliko i ljudski rod. U nekim dijelovima svijeta primjenjuju se normalno, dok u nekim još uvijek postoje predrasude, što iz vjerskih razloga što iz straha i neznanja.

Prema načinu djelovanja dijelimo ih na barijerna sredstva, hormonske metode, maternične uloške, kirurške metode, prirodne metode i postkoitalnu zaštitu.
Pošto nema “savršene” metode izbor kontracepcije će biti neka vrsta kompromisa. Sigurnost i djelotvornost su vjerojatno najvažniji faktori, a nekima je važna i njihova praktičnost, dostupnost i cijena.

Pri izboru metode važno je biti informiran o njenim prednostima i nedostacima, mogućim popratnim efektima, djelotvornosti zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija, te o pravilnom načinu upotrebe. Potrebno je uzeti u obzir i vašu dob, zdravstveno stanje, koliko često imate spolne odnose, te osobne stavove i uvjerenja.

Najbolje bi bilo konzultirati se s liječnikom koji će vam pomoći u donošenju odluke, a za neke metode je liječnički pregled obavezan.

Prirodne metode kontracepcije

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijskii flasteri

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijski implantati

Spermicidna sredstva

Dijafragme i cervikalne kapice

Muški (prezervativi) i ženski kondomi (femidom)

Unutarmaternični sustav

Unutarmaterični umetak (spirala)

Sterilizacija muškaraca i žene

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije