28. svibnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Dijafragme i cervikalne kapice

Dijafragme i cervikalne kapice

Što je i kako djeluje?

To su vaginalna barijerna sredstva, odnosno tanke gumene kapice s pojačanim elastičnim rubom. Stavljaju se u rodnicu zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa i pokrivaju vrat maternice. Djeluju tako da sprečavaju ulaz spermija u maternicu, a spermicidno sredstvo inaktivira spermije. Zajedno djeluju mehanički i kemijski.

Učinkovitost

Njihova učinkovitost ovisi o tome koliko se pažljivo koriste. Dijafragme i kapice imaju učinkovitost 92 do 96 %, što znači da od 100 žena koje koriste ovu metodu zaštite četiri do osam ih godišnje zatrudni.
Dijafragme i cervikalne kapice moraju se postavljati svaki put prije spolnog odnosa. Spermicid se nanosi na dijafragmu ili kapicu, koja se zatim umeće u vaginu i prekriva vrat maternice. Ako je umetnuta više od tri sata prije spolnog odnosa potrebno je dodatno koristiti još spermicidnog sredstva. Kod svake nove penetracije potrebno je nanijeti novu količinu spermicida, a kapicu ili dijafragmu potrebno je ostaviti najmanje 6 sati u tijelu nakon spolnog odnosa. Nakon toga se pažljivo izvadi, ispere i pohrani.

Prednosti

– Koristi se samo kada želite imati seks i može se staviti u bilo kojem trenutku
– Nema ozbiljnih zdravstvenih rizika
– Kontrola liječnika nakon početnog pregleda nije potrebna
– Može se koristiti nekoliko godina
– Smanjuje rizik nastanka raka vrata maternice
– Djelomično štiti od nekih spolno prenosivih bolesti

Nedostaci

– Ako je niste unaprijed umetnuli prekida spolni odnos
– Neki ljudi smatraju spermicide neurednima
– Treba vremena i prakse da bi se naučila ispravno postavljati
– Kod nekih žena ili njihovih partnera spermicid zna uzrokovati iritacije.

Tko i kada ne treba koristiti cervikalne kapice i
dijafragme?

– žene s oštećenjem mišićnog dna zdjelice
– žene 6-12 tjedana nakon poroda ili pobačaja
– žene s čestim urinarnim infekcijama
– ne koristi se za prvi spolni odnos
Kako se mogu dobiti (kupiti) cervikalne kapice i dijafragme?
Samo uz preporuku ginekologa jer on određuje točnu mjeru koja odgovara ženi.

Općenite informacije

Jednom kada ste dobili dijafragmu ili kapicu s kojom ste zadovoljni, kod ginekologa idete samo na redovite preglede.
Ne treba vam liječnik ili medicinska sestra za umetanje kapice, ali ako ste izgubili ili dobili više od tri kilograma na težini, rodili ili pobacili trebat će vam nova kapica ili dijafragma.

Dijafragme su napravljene obično od tankog silikona ili lateksa. Kapica prekriva vrat maternice, cervikalni otvor, te na taj način stvara fizičku prepreku ulasku sperme u maternicu, i oplodnju jajašca.

Važno je pratiti upute pri korištenju dijafragme. Ona se nakon korištenja ispire u mlakoj vodi i koristi se blagi sapun. Pažljivo se ispere, te ostavi u kutiji do sljedećeg korištenja. Dijafragme i cervikalne kape se nikad ne bi smjele prokuhavati, ne bi se smjeli koristiti jaki deterdženti koji mogu izazvati oštećenja.

S korištenjem dijafragme ne povezuju se zdravstveni rizici, ako se koristi pravilno prema uputama koje vam je dao liječnik ili koje su došle uz nju.

I dijafragmu i cervikalnu kapu propisuje liječnik ginekolog kao metodu kontracepcije. Dijafragma je napravljena od lateksa i plitka je, a može se pri jednoj primjeni koristiti do 24 sata. Cervikalna kapa je napravljena od silikona, a kod primjene može se koristiti do 48 sati. Ipak, potrebno je pažljivo pročitati upute jer nisu sve ni dijefragme ni cervikalne kapice napravljene jednako. Uvijek pratite uputstvo koje vam je dao liječnik i koje je došlo vašu cervikalnu kapu ili dijafragmu koju koristite.

Novije cervikalne kape imaju izmijenjen dizajn, pružaju jednaku sigurnost kao starije, ali se mogu koristiti s lubrikantima umjesto sa spermicidima, koji su se svojevremeno povezivali s određenim rizicima u trudnoći i vezano uz plod.

Vezano:

Metode kontracepcije

Dijafragme i cervikalne kapice

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijske (hormonske) pilule – kombinirana pilula

Kontracepcijske (hormonske) pilule – pilula samo s progestagenom

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijskii flasteri

Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

Prirodne metode kontracepcije

Spermicidna sredstva

Sterilizacija muškaraca i žene

Unutarmaterični umetak (spirala)

Unutarmaternični sustav