COVERmagazin.com

Oplodnja i trudnoća

Ukoliko u vrijeme ovulacije dođe do spolnog odnosa, spermiji izlučeni ejakulacijom u rodnicu putuju kroz vrat i trup maternice u jajovod i tako dolaze do jajne stanice. Jajna stanica je sposobna za oplodnju unutar 24 – 48 sati nakon ovulacije, a zatim propada.

U jednom ejakulatu izbaci se između 300 i 500 milijuna spermija, dok do jajovoda stiže tek nekoliko tisuća. Spermij je sposoban za oplodnju 3 do 5 dana, a zatim propada.

Od svih spermija samo jedan prodire u jajnu stanicu i taj proces nazivamo oplodnja.

Oplođen jajna stanica naziva se zigota i ima 46 kromosoma koji nose genetske podatke.

Spol djeteta ovisi o spermiju, muškoj spolnoj stanici koja nosi X ili Y kromosom. Ukoliko jajnu stanicu oplodi Y spermij, stanica djeteta će biti XY – dječak. Ukoliko jajnu stanicu oplodi X spermij stanica djeteta bit će XX – djevojčica.

Oplođena jajna stanica zatim putuje kroz jajovod prema maternici slijedeća 3 do 4 dana, uz procese dijeljen, te kao morula – skupina od 64 posebne stanice, dolazi u maternicu.

Unutarnja sluznica jajovoda je vrlo osjetljiva i pri upalnim procesima se slijepi te vrlo lako može doći do neplodnosti jajovoda. Ukoliko oplođena jajna stanica prolazeći kroz jajovod ne stigne do maternice ona se tu ugnijezdi i počne razvijati te tada govorimo o izvanmaterničnoj trudnoći. U ovom slučaju pojavljuju se jaki bolovi u donjem dijelu trbuha te je potrebno što brže javiti se liječniku.

U uvjetima normalne trudnoće oplođena jajna stanica dođe u maternicu, tijekom tri dana pliva u maternici, te se oko 6 do 7. dana nakon oplodnje ugnijezdi u sluznicu maternice koja je pod utjecajem hormona progesterona iz žutog tijela odebljana i dobro prokrvljena te spremna za primanje jajne stanice.

Žuto tijelo nastavlja lučiti hormone za održavanje trudnoće do 14. tjedna, zatim tu ulogu preuzima posteljica koja hrani zametak i omogućuje rast ploda.

Plodni dani KALKULATOR + kako znati kad su plodni dani