COVERmagazin.com

Menstruacijski ciklus

Od prve menstruacije svakog mjeseca u jajniku sazrije i oslobodi se jajašce spremno za oplodnju, a žensko tijelo se priprema na trudnoću.

Kako bi prihvatila oplođeno jajašce sluznica maternice je odebljala i dobro prokrvljena kako bi prihvatila oplođeno jajašce.

Ukoliko ne dođe do oplodnje, sluznica maternice se oljušti i izlazi u obliku menstruacije. Ciklus se ponavlja svaki mjesec dok ne dođe do trudnoće.

U hormonskoj kontroli i regulaciji procesa ovulacije, menstruacijskog ciklusa, oplodnje i trudnoće sudjeluju tri žlijezde koje luče hormone (endokrine žlijezde) – spolni centar u hipotalamusu, hipofiza i jajnici.

Hipotalamus luči oslobađajuće hormone koji potiču prednji režanj hipofize na lučenje hormona gonadotropina, koji direktno utječe na jajnik. To su folikulostimulirajući hormon koji potiče rast folikul i luteinizirajući hormon koji se nadovezuje u svojoj funkciji i omogućuje ovulaciju i pretvaranje Graafova folikula u tzv. žuto tijelo.

Zbog tih hormonskih poticaja jajnici luče hormone estrogene i progesteron. U folikulama jajnika stvaraju se ženski spolni hormoni estrogeni koji potiču rast spolnih organa u žena i razvoj ženskih spolnih osobina. Zajedno s progesteronom iz žutog tijela pripremaju sluznicu maternice za prihvat oplođene jajne stanice.

Produženi menstruacijski ciklus

Produženi menstruacijski ciklus je kada je menstruacijski ciklus duži od 32 dana.

Ponekad to čak zna biti i više od 40 dana. Najčešće se javlja kod mladih djevojaka i prolazan je poremećaj u uspostavljanju normalne funkcije jajnika.

Većinom nije potrebna nikakva terapija jer se ciklusi spontano reguliraju. Preporučuje se dovoljno sna i odmora, te kvalitetnu i redovitu prehranu.

Ukoliko produženi ciklus potraje potrebno je javiti se ginekologu kako bi se napravila provjera i ukoliko je to potrebno ciklus regulirao hormonskom terapijom.

Skraćeni menstruacijski ciklus

Skraćeni ciklus je kada se menstruacije pojavljuju u kraćim razmacima od 23 dana. Kod ovakvog ciklusa plodni dani nastupaju već 7. – 8. dan ciklusa.

Ako je razmak kraći od 21 dan smatra se da su to anovulatorna krvarenja u kojima nema ovulacije.

Budući da u ovom slučaju žena gubi dosta krvi, javlja se anemija i opće loše osjećanje stoga je potrebno javiti se liječniku.

Trajanje menstruacijskog ciklusa

Menstruacijski ciklus je razmak od prvog dana menstruacije do zadnjeg dana prije slijedeće menstruacije.

Ciklus kod većine žena traje 28 dana, no, moguća su i manja odstupanja jer se urednim ciklusom smatra onaj ciklus koji nije kraći od 25 dana, a niti duži od 31 dan.

Menstruacijski ciklus dijelimo u dvije faze:

1. Folikularna (Proliferacijska) faza počinje menstruacijom a traje različito dugo, ovisno o duljini ciklusa u žene.11 do 17 dana pri urednom ciklusu a pod utjecajem hormona estrogena. Tada sazrijevaju jajne stanice, od kojih samo jedna potpuno sazrije. Nakon toga slijedi ovulacija 14 dana prije slijedeće menstruacije.

2. Luteinska (Sekrecijska) faza traje uvijek 14 dana. Pod utjecajem je hormona progesterona koji priprema sluznicu maternice za prihvat oplođene jajne stanice. Ukoliko ne dođe do oplodnje, pada razina obaju hormona te se odebljana sluznica odljušti i pojavljuje se menstruacija. Nakon ovulacije poveća se bazalni metabolizam tijela žene i povisi bazalna tjelesna temperatura zbog porasta progesterona u krvi..

Plodni dani KALKULATOR + kako znati kad su plodni dani