29. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Simptomi trudnoće nakon 5 dana

Simptomi trudnoće nakon 5 dana

Kada se govori o simptomima trudnoće nakon 5 dana, misli se na simptome trudnoće koji se pojavljuju 5 dana nakon ovulacije. Ako pokušavate ostati trudni, svaki dan je bitan, vjerojatno ne možete dočekati testove, izostanak menstruacije ili potvrdu liječnika da ste trudni, te pokušavate primijetiti svaki simptom i svaki najraniji znak trudnoće. U tekstu : SIMPTOMI TRUDNOĆE nakon 5, nakon 10 ili 15 dana od začeća, opisana su iskustva žena s nekoliko trudnoća, gdje su opisale svoje prve simptome trudnoće koji su se pojavili nakon 5 dana. Među prvim takvim simptomima je sukrvica u vaginalnom iscjetku, sukrvica u nosu, ružni snovi i noćne more, a neke žene su otkrile i svoje trikove s testovima za trudnoću kako bi ipak mogli otkriti trudnoću i prije izostanka menstruacije.

Koji su simptomi trudnoće nakon 5 dana

Stručna literatura kaže da se zaista simptomi trudnoće mogu pojaviti već nakon 5 dana, odnosno tjedan nakon začeća. I dok je izostanak menstruacije najvjerodostojniji signal, prije nego menstruacija izostane možete pratiti i neke druge signale.

  • Promjene u grudima

Možete primijetiti kako su vam grudi teže, ali osjetljivije nego inače.

  • Umor

Umor je također jedan od prvih simptoma trudnoće. Tijelo užurbano radi kako bi se prilagodilo na novo stanje, a sve to rezu7ltira pojačanim osjećajem umora.

  • Mučnina

Iako se naziva jutarnja mučnina, nije ograničena samo na jutra, a može biti jedan od najranijih znakova trudnoće.

  • Sukrvica

Sukrvica u vaginalnom iscjetku može biti jedan od prvih znakova trudnoće. Naziva se još i implantacijsko krvarenje. To je trenutak kada se oplođeno jajašce ugnijezdi u tijelu maternice.

  • Grčevi slični menstrualnima

Grčevi slični menstrualnima mogu se pojaviti u truncima implantacije, ali ih može uzrokovati i promjena u razini hormona, pa nisu neobičan znak trudnoće.

Što se točno događa u tijelu 5 dana nakon ovulacije?

U slučaju da je sperma doprla do jajašca i oplodila jajašce, nakon 5 dana novoformirana „zigota” kako se naziva novo oplođeno jajašce se multiplicira i kreira blastulu. U tek oplođenoj jajnoj stanici, zigoti već je zapisano sve, genetski kod, koji će se daljnjim razvojem pretvoriti u čovjeka. Zigota posjeduje jedinstveni genom koji se razlikuje od majčinog i očevog genoma. Taj skup stanica nastavlja putovati kroz jajovode i dolazi do maternice. Kada dođe do maternice prikvači se na stjenku maternice i tako se započinje hraniti. 5 dana nakon ovulacije ili se blastula već ugnijezdila uz unutarnju stjenku maternice ili je u procesu ugniježđenje zametka. Ugniježđenjem uz sluznicu stjenke maternice počinje trudnoća, a blastula započinje svoj put do fetusa.

Ipak, trudnoća se ne računa od tog trenutka. Ako liječnik potvrdi vašu trudnoću, ona će se računati o prvog dana zadnje menstruacije, pa ste službeno 5 dana nakon ovulacije već trudni dvadeset dana. (Kako se računa trudnoća)

Simptomi trudnoće nakon 5 dana mogu značiti da ste trudni, ali mogu biti uzrokovani nekim drugim fiziološkim stanjem, zbog toga ih je i toliko teško prepoznati i bez testova biti siguran u trudnoću.

Što znači negativan test za trudnoću 5 dana nakon ovulacije

Negativan test za trudnoću 5 dana nakon ovulacija ne znači da niste trudni. Možda niste trudni, a možda ste samo napravili test prerano, te će već sljedeći test ili nekoliko testova nakon u narednim danima pokazi trudnoću. Testovi imaju svoju osjetljivost, a razina hormona trudnoće se zna bitno razlikovati u različitih žena, pa kod nekih žena test trudnoću pokaže relativno kasno, čak i nekoliko dana nakon izostanka menstruacije.

Što znači pozitivan test za trudnoću 5 dana nakon ovulacije

Testovi za trudnoću su vrlo rijetko lažno pozitivni, jer hormon na koji reagiraju se luči u trudnoći i tek nekim medicinskim stanjima, pa ako vam je test za trudnoću bi pozitivan pet dana nakon ovulacije vrlo je mala šansa da niste trudni iako statistički postoji.

Vezano: