COVERmagazin.com

Plodni dani u menopauzi

Kada uđete u menopauzu vjerojatno se još uvijek pitate možete li ostati trudni. To je dobro pitanje, jer zapravo mnoge žene na njega ne znaju odgovor. Mnoge žene ne znaju točno ni što znači biti u menopauzi, pa posljedično ne mogu ni znati jesu li plodne ili nisu u menopauzi.

Da biste znali odgovor na ovo pitanje morate prvo poznavati svoje tijelo i znati jeste li ušli u menopauzu. Čak i ako imate sve vanjske simptome menopauze i vaša menstruacija je postala neredovita, to ne znači još uvijek da ste u menopauzi i da ne možete zanijeti.

Prvo treba znati što je menopauza?

U menopauzu niste službeno ušli sve dok vaša menstruacija nije izostala punu godinu dana. Kada ste u menopauzi vaša razina hormona se promijenila i vaši jajnici više neće otpuštati jajašca. To bi značilo da nakon što uđete u menopauzu prirodnim putem više ne možete ostati trudni. Plodni dani u menopauzi teoretski ne postoje.

Menopauza se ne događa preko noći. Žene godinama prije menopauze imaju smanjene šanse za trudnoću i većina žena već u fazi predmenopauze ne može zanijeti prirodnim putem. Ovulacija će se povremeno pojavljivati kao i menstruacija, ali kvaliteta jajašca nije dovoljna da bi došlo do trudnoće, a razina hormona nije takva da bi tijelo iznijelo trudnoću. Ali šansa postoji.

Plodni dani u menopauzi ni teoretski ni praktički ne postoje, ali u predmenopauzi bar teoretski i vrlo rijetko praktično postoje.

Jednom kada ste ušli u menopauzu vaši hormoni se više nikad prirodnim putem neće vratiti na razinu da biste mogli ovulirati i zanijeti.

Za vrijeme predmenopauze (perimenopauze) može vam se učiniti da ste ušli u menopauzu, a zatim će se menstruacija opet pojaviti. I tako nekoliko puta. Međutim, tada još uvijek niste ušli u menopauzu. U menpauzu ste ušli kada menstruacija potpuno izostane i više se ne vraća. Tek ako ste bez menstruacije više od godinu dana smatra se kako ste ušli u menopauzu. Za većinu žena menopauza se pojavljuje između 40. i 55. godine s najčešćoj dobi u kojoj se pojavljuje 51. godina.

Ako ste u predmenopauzi i još uvijek s vremena na vrijeme dobijete menstruaciju kalendarskom metodom plodne dane možete računati samo unatrag. Ne možete znati kada se pojavljuje ovulacija, nego možete se nakon što započne menstruacija vratiti 14 dana unatrag da biste znali kada je ovulacija bila i kada su bili vaši plodni dani. Vaši plodni dani bili su 12 do 15 dana prije pojave menstruacije.

Međutim, prema iskustvima nekih žena bol u jajnicima za vrijeme ovulacije u predmenopauzi postaje intenzivnija, pa ako ste dovoljno upoznali svoje tijelo po nekim simptomima možete prepoznati plodne dane i ovulaciju.

Međutim, to što danas tako stoje činjenice vezano uz menopauzu i plodnost, ne znači da će tako biti i u dogledno vrijeme. Znanstvenici su već pronašli načina da vrate plodnost ženama menopauzi. Istraživanjem objavljenim u New Scientistu ekipa znanstvenika otkrila je kako su na tragu revolucionarnog otkrića koje bi vratilo plodnost ženama u menopauzi i obnovilo jajnike kako bi ono ponovno proizvodili jajašca. Tim tvrdi kako su pronašli tehniku kojom se može vratiti vitalnost jajnika, čak i kod žena koje nisu imale menstruaciju 5 godina. Na ovaj način kaže se kako bi se vratila nada ženama koje su ušle u raniju menopauzu da bi ipak mogle zanijeti, a ženama u menopauzi da bi ipak mogle imati dijete ukoliko požele. Potrebno je za ovaj princip vraćanja plodnosti provesti daljnja istraživanja, ali nada postoji.

Općenito o plodnosti

Žene su rođene sa svim svojim jajašcima. Između puberteta i menopauze taj se broj smanjuje, a plodnost ima svoj vrhunac u dvadesetim godinama. U dobi od oko 50 -55 godina kod većine žena se uobičajeno pojavljuje menopauza, kada jajnici prestaju otpuštati jajašca, ali godinama prije žene su već neplodne jer ovulacija postaje neredovita, a kvaliteta jajašca se smanjuje, to razdoblje naziva se predmenopauza. U tom razdoblju žena teoretski može ostati trudna, ali vrlo rijetko se to događa. Većina žena u predmenopauzu ulazi između 40-45 godine, međutim, neke žene u predmenopauzu ulaze već s 35 godina, a čak 1 posto žena ulazi u menopauzu već s 40.

Opširnije o tematici:

Do koje dobi su žene stvarno plodne – Trudnoća (covermagazin.com)