26. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti

Prehrana može imati veliki utjecaj na plodnost. Ne samo da utječe na šanse začeća kod žena nego i kod muškaraca zdrava prehrana povećava kvalitetu i kvantitetu sperme. Stoga se morate osigurati da oboje jedete pravilno, a sljedeće stvari dodatno će povećati vaše šanse za trudnoću.

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti

Prehrana može imati veliki utjecaj na plodnost. Ne samo da utječe na šanse začeća kod žena nego i kod muškaraca zdrava prehrana povećava kvalitetu i kvantitetu sperme. Stoga se morate osigurati da oboje jedete pravilno, a sljedeće stvari dodatno će povećati vaše šanse za trudnoću.

Za žene:

Voda – Dovoljno vode je nužnost u svakoj prehrani. Voda je važna za održavanje svih životnih funkcija, što uključuje i plodnost.

Proteini – Ovo uključuje prirodne izvore proteina (jaja, riba, meso, grašasti proizvodi)

Tofu – Tofu i soja odlični su u prehrani za povećanje plodnosti.

Cjelovite žitarice – Složeni ugljikohidrati iz žitarica pomoći će vam da održite zdravu razinu inzulina što je bitno ako pokušavate zatrudnjeti.

Povrće i svježe voće – Ovo su daleko najvažnije namirnice koje organizmu daju nutrijente i vitamine nužne za začeće i održavanje trudnoće.

Za muškarce:

Voda – Kao i za žene voda je ključan faktor prehrane muškaraca koji žele dijete.

Proteini – Također, potrebno vam je mnogo proteina.

Rajčice – Njih izdvajamo, iako je bitno sve voće i povrće, budući da su mnogobrojna istraživanja pokazala kako rajčice pomažu produkciji pokretnije i aktivnije sperme, što povećava šanse za oplodnju.

Sok od naranče – Znanstvenici kažu kako sok od naranče poboljšava kvalitetu i kvantitetu sperme, pa biste trebali piti najmanje jednu čašu dnevno.

Organski uzgojena hrana – Iako nije znanstveno dokazano da je organska hrana zdravija, kemikalije i pesticidi koje sadrže namirnice uzgojene na obični način mogu štetno djelovati na kvalitetu sperme.

Sunčanje – Sunčanjem se producira vitamin D u tijelu, koji je jedan od ključnih vitamina za

Bonus:

– Izbjegavajte alkohol

– Umjereno s kofeinom

– Pažljivo s ribom, vaše tijelo treba omega-3 masne kiseline, ali riba sadrži i živu koja nije saveznik budućim trudnicama.

– Ako su vam mjesečnice obilne povećajte unos namirnica bogatih željezom.

– Umjerenost u svemu je najvažniji savjet, jer postoje mnoga razdijeljena mišljenja o tome što je dobro što nije za povećanje plodnosti, tako da ne biste trebali ni u čemu pretjerivati, jer ono što neki savjetuju kao neizostavni sastojak prehrane žena koje žele biti majke, drugi tvrde da škodi, pa uvijek trebate imati uravnoteženu prehranu i ni u čemu ne biste trebali pretjerivati.

Još neke namirnice koje valja uključiti u prehranu za povećanje plodnosti

Treba imati na umu kako odabir namirnica ne igra ulogu kod nekih ozbiljnih problema s plodnošću ili zdravstvenih stanja reproduktivnog sustava, ali može značajno utjecati na plodnost kod relativno zdrave populacije koji imaju iz nekih nepoznatih razloga problema sa začećem.

  • Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, nužnim nutrijentom koji utječe na mobilnost i količinu sperme. Sjemenke suncokreta izvrsna su samostalna grickalica, ali možete ih dodati u sve salate i mnoga jela. Odlične su za mješavinu pahuljica za doručak ili pripremu smoothija.

  • Tvrdi zreli sirevi

Cheddar sir i parmezan na primjer bogati u sastojkom koji poboljšava kvalitetu sperme, a jedna studija je pokazala kako utječu i na kvalitetu jajašca. Tvrde sireve ribane možete dodati uz svako jelo od tjestenine ili riže, ali i napraviti sendviče ili poslužiti samostalno.

  • Eco jetrica

Jetrica je jedna od nutricionistički najsadržajnijih namirnica, ali nažalost baš kao što se kvalitetni sastojci akumuliraju u njoj, tako se akumulira i sve ono negativno što životinja jede. Ako imate priliku nabaviti domaću jetricu životinja koja je zdravo hranjena prirodnim sastojcima onda je jetrica odlična ideja.

  • Sjemenke i orašasti plodovi

Sjemenke i orašasti plodovi odličan su izvor folne kiseline, ali i proteina, što je oboje ključno za održavanje hormonalne ravnoteže. Razmislite o zamjeni 1 do 2 mesna obroka tjedno grahoricama, a nezdrave grickalice zamijenite zdravim miksom sjemenki.

Ispod su neki savjeti kako prirodnim putem povećati plodnost i šanse za trudnoću koji se preporučuju i učinkoviti su u našim krajevima.