COVERmagazin.com

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti

Prehrana može imati veliki utjecaj na plodnost. Ne samo da utječe na šanse začeća kod žena nego i kod muškaraca zdrava prehrana povećava kvalitetu i kvantitetu sperme. Stoga se morate osigurati da oboje jedete pravilno, a sljedeće stvari dodatno će povećati vaše šanse za trudnoću.

Za žene:

Voda – Dovoljno vode je nužnost u svakoj prehrani. Voda je važna za održavanje svih životnih funkcija, što uključuje i plodnost.

Proteini – Ovo uključuje prirodne izvore proteina (jaja, riba, meso, grašasti proizvodi)

Tofu – Tofu i soja odlični su u prehrani za povećanje plodnosti.

Cjelovite žitarice – Složeni ugljikohidrati iz žitarica pomoći će vam da održite zdravu razinu inzulina što je bitno ako pokušavate zatrudnjeti.

Povrće i svježe voće – Ovo su daleko najvažnije namirnice koje organizmu daju nutrijente i vitamine nužne za začeće i održavanje trudnoće.

Za muškarce:

Voda – Kao i za žene voda je ključan faktor prehrane muškaraca koji žele dijete.

Proteini – Također, potrebno vam je mnogo proteina.

Rajčice – Njih izdvajamo, iako je bitno sve voće i povrće, budući da su mnogobrojna istraživanja pokazala kako rajčice pomažu produkciji pokretnije i aktivnije sperme, što povećava šanse za oplodnju.

Sok od naranče – Znanstvenici kažu kako sok od naranče poboljšava kvalitetu i kvantitetu sperme, pa biste trebali piti najmanje jednu čašu dnevno.

Organski uzgojena hrana – Iako nije znanstveno dokazano da je organska hrana zdravija, kemikalije i pesticidi koje sadrže namirnice uzgojene na obični način mogu štetno djelovati na kvalitetu sperme.

Sunčanje – Sunčanjem se producira vitamin D u tijelu, koji je jedan od ključnih vitamina za

Bonus:

– Izbjegavajte alkohol

– Umjereno s kofeinom

– Pažljivo s ribom, vaše tijelo treba omega-3 masne kiseline, ali riba sadrži i živu koja nije saveznik budućim trudnicama.

– Ako su vam mjesečnice obilne povećajte unos namirnica bogatih željezom.

– Umjerenost u svemu je najvažniji savjet, jer postoje mnoga razdijeljena mišljenja o tome što je dobro što nije za povećanje plodnosti, tako da ne biste trebali ni u čemu pretjerivati, jer ono što neki savjetuju kao neizostavni sastojak prehrane žena koje žele biti majke, drugi tvrde da škodi, pa uvijek trebate imati uravnoteženu prehranu i ni u čemu ne biste trebali pretjerivati.

Još neke namirnice koje valja uključiti u prehranu za povećanje plodnosti

Treba imati na umu kako odabir namirnica ne igra ulogu kod nekih ozbiljnih problema s plodnošću ili zdravstvenih stanja reproduktivnog sustava, ali može značajno utjecati na plodnost kod relativno zdrave populacije koji imaju iz nekih nepoznatih razloga problema sa začećem.

  • Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, nužnim nutrijentom koji utječe na mobilnost i količinu sperme. Sjemenke suncokreta izvrsna su samostalna grickalica, ali možete ih dodati u sve salate i mnoga jela. Odlične su za mješavinu pahuljica za doručak ili pripremu smoothija.

  • Tvrdi zreli sirevi

Cheddar sir i parmezan na primjer bogati u sastojkom koji poboljšava kvalitetu sperme, a jedna studija je pokazala kako utječu i na kvalitetu jajašca. Tvrde sireve ribane možete dodati uz svako jelo od tjestenine ili riže, ali i napraviti sendviče ili poslužiti samostalno.

  • Eco jetrica

Jetrica je jedna od nutricionistički najsadržajnijih namirnica, ali nažalost baš kao što se kvalitetni sastojci akumuliraju u njoj, tako se akumulira i sve ono negativno što životinja jede. Ako imate priliku nabaviti domaću jetricu životinja koja je zdravo hranjena prirodnim sastojcima onda je jetrica odlična ideja.

  • Sjemenke i orašasti plodovi

Sjemenke i orašasti plodovi odličan su izvor folne kiseline, ali i proteina, što je oboje ključno za održavanje hormonalne ravnoteže. Razmislite o zamjeni 1 do 2 mesna obroka tjedno grahoricama, a nezdrave grickalice zamijenite zdravim miksom sjemenki.

Ispod su neki savjeti kako prirodnim putem povećati plodnost i šanse za trudnoću koji se preporučuju i učinkoviti su u našim krajevima.