28. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Koja je prosječna dob žena u kojoj ostaju trudne s prvim djetetom

Koja je prosječna dob žena u kojoj ostaju trudne s prvim djetetom

Koja je prosječna dob žena u kojoj ostaju trudne s prvim djetetom

Prosječna dob žene u kojoj rađa prvo dijete postupno se povećala u zadnjih 10 godina s 28,8 godina na 29,6 godine. Najveće promjene su bile u zemljama Istočne Europe Estoniji, Litvi i Latviji. Prema najnovijim statističkim podacima žene danas u Hrvatskoj prvo dijete rađaju u prosjeku s 29. godina, odnosno 29,6.

Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prosječna dob bila je 24 godine, u Hrvatskoj 22, te se od tada kontinuirano povećava. Italija i španjolska bilježe rekorde, gdje se žene za prvo majčinstvo odlučuju oko 31. godine.

Bugarske i Rumunjske majke su najmlađe, te prvu djecu u prosjeku rađaju s 26 godina.

U Hrvatskoj prosječna dob žene u kojoj postaju majke je 29,6 godina, što je blagi porast u odnosu na ranije godine, npr. 2013. kada je prosječna dob bila 28 godina.

Vezano:

Ako u mlađim godinama želite postati roditelj, vjerojatno ćete se suočiti s osuđivanjima pojedinaca iz okoline koji će smatrati kako niste spremni. Mnogi će vam reći da su rane dvadesete godine u kojima trebate misliti na sebe, a ne na dijete. S druge strane, ako prekoračite tridesetu, kako starite, vjerojatno ćete vas pojedinci upozoravati na to koji utjecaj imaju godine na plodnost i sposobnost da zanesete. Prema okolini svi bi se trebali uklopiti u statistički prosjek, međutim svi stručnjaci će se složiti kako idealnog vremena za postati roditelj nema. Svake godine nose svoje izazove. Nešto je lakše dok ste mlađi, nešto s godinama postaje lakše. Trudnoća je indivdualna stvar i tako na nju treba gledati.

Koje su najbolje godine za roditeljstvo

Već vam je jasno da za ovo pitanje nema jednoznačno ispravnog odgovora. Biološki gledano, što je žena mlađa, to je najplodnija. S društvenog gledišta, to nikako nije ispravno razmišljanje. Društvo, svakako ne smatra rane dvadesete, a posebno ne još mlađe godine idealnim za roditeljstvo. Kako godine prolaze tako se smanjuje plodnost kod žena i sve teže postaje zanijeti. Ako pokušavate zanijeti s 35 ili 40 morat ćete iskoristiti jajašca koja su već desetljećima u jajnicima. Biološki se ne može ni pretpostaviti da su jednako kvalitetna kakva su bila 15- 20 godina ranije.

Međutim, kada se radi o roditeljstvu vaše zdravlje, fizičko, psihičko i vaša spremnost da postanete roditelj je najvažnija. Bez obzira na dob, ako ne pazite na težinu, pušite, vodite sjedački način žviota bez tjelovježbe i nezdravo se hranite, roditeljstvo će biti pravi izazov. U većini slučajeva će zdravlje majke determinirati ishod trudnoće i roditeljstva.

U savršenom svijetu žene bi se prije trudnoće trebale pripremiti i fizički i mentalno. Prije trudnoće ženi bi prioritet trebalo biti njeno zdravlje, ali u ovom ubrzanom svijetu punom stresnih izazova, nije neobično da pojedincima njihovo zdravlje nije na vrhu prioriteta. Ako se želite pripremiti za trudnoću idealno bi bilo par godina ranije, ali najmanje 6 mjeseci prije začeća voditi brigu o svima aspektima reproduktivnog zdravlja i zdravlja općenito. Posjetite ginekologa i utvrdite kako nemate nikakvih oboljenja ili poteškoća. Nekoliko mjeseci prije željene trudnoće je i najbolje vrijeme za prenatalne vitamine. Mnogi vitamini poput folne kiseline, mogu pomoći da se dijete u utrobi razvija pravilno i spriječiti neka oboljenja. Osim fizički bitno je se i mentalno pripremiti za dijete. Smanjite li izvore stresa to može pomoći da prođete kroz trudnoću, a kasnije i kroz roditeljstvo mirnije i stabilnije. Visoka razina stresa može čak imati i izravan utjecaj na reproduktivno zdravlja, poremetiti menstrualne cikluse, a na taj način i otežati mogućnosti da ostanete trudni.

Iako se često navodi kako je najvažniji faktor za šanse da zanesete dob, zapravo se plodnost svodi na skup usko povezanih faktora od kojih se ne jedan ne smije zanemariti.