25. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Menstruacija

Menstruacija

 

Menstruacija ili mjesečnica je cikličko mjesečno krvarenje iz maternice nastalo odljuštenjem sluznice maternice, a javlja se nakon prethodne ovulacije.

Takvo krvarenje kojemu je prethodila ovulacija zovemo menstruacijom. Nakon menstruacije ponovno rastu folikuli, dolazi do ovulacije te se maternica ponovno priprema da primi oplođeno jajašce.

Ukoliko ne dođe do oplodnje tada nastupa menstruacija.

Menstrualno krvarenje traje uglavnom između 3 i 7 dana, naravno ne istog intenziteta. Prvi dan je obično oskudno, 2. i 3. dan je malo jače, dok se zatim smanjuje. Krv je pomiješana sa sluzi i bez krvnih ugrušaka. Prosječna količina izgubljene krvi u tijeku menstruacije iznosi između 20 i 100ml.

U našim krajevima prva menstruacija se većinom pojavljuje između 12 i 14 godine života.

Ukoliko se prva menstruacija pojavi prije 10. godine ili poslije 16. godine nema razloga za zabrinutost, no, potrebno je svakako posjetiti liječnika kako bi se isključili poremećaji u funkciji žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, odnosno nepravilnosti u građi spolnih organa.

Svaka djevojka bi trebala voditi menstruacijski kalendar te bilježiti svaki mjesec kada je počela i završila menstruacija. Prilikom posjeta liječniku svakako ponesite taj kalendar.

Zadnja menstruacija zove se menopauza.

Preobilna menstruacija

Ukoliko je potrebno mnogo više uložaka nego inače ili ukoliko žena krvari u ugrušcima potrebno je posjetiti liječnika kako bi se ciklus regulirao i kako ste takvo krvarenje ne bi ponovno pojavilo.

Preobilnu menstruaciju uzrokuju svi čimbenici koji utječu na osjetljivu hormonsku vezu hipotalamus – hipofiza – jajnik, a najčešće su to fizička ili psihička opterećenja, emocionalni stres i slično.