1. svibnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Izračun plodnih dana – Zašto je samo 6 dana u ciklusu plodni dani

Vjerojatno već znate da su plodni dani tek šest dana u menstrualnom ciklusu koji obično traje 27 do 32 dana, ovisno o ženi. Svih ostalih, nešto više od dvadesetak dana, su neplodni dani.

Zašto je samo 6 dana u ciklusu plodni dani

Plodni dani izračun

Zašto je samo 6 dana u ciklusu plodni dani

Vjerojatno već znate da su plodni dani tek šest dana u menstrualnom ciklusu koji obično traje 27 do 32 dana, ovisno o ženi. Svih ostalih, nešto više od dvadesetak dana, su neplodni dani.

Svaki mjesec negdje u sredini ciklusa događa se ovulacija. Ovulacija je oslobađanje jajašca iz jajnika. Nakon što se jajašce otpusti i krene svoj put prema maternici putem jajovoda ono se može oploditi samo 12 do nekih 24 sata. To je nešto manje od jednog dana.

Zapravo gledajući izolirano žensko tijelo, može se zaključiti da je od svih 28 dana ciklusa žena plodna tek pola do jednog dana, sredinom ciklusa, netom nakon ovulacije.

Međutim plodni dani su i 4 do 6 dana prije ovulacije. Kvalitetna muška sperma u ženskom tijelu može preživjeti i do 6 dana, pa je zbog toga plodno i 5 do 6 dana prije ovulacije.

Naravno najplodniji dan je dan prije ovulacije. Tada će sperma dočekati jajašce. Tada su najveće šanse za začeće.

Ključna točka plodnih dana je zapravo ovulacija. Tada od ovulacije oduzmite 5 dana jer su plodni dani 5 dana prije ovulacije i dodajte jedan dan nakon ovulacije.

Ispod linka u nastavku teksta ćemo objasniti kako se računaju plodni dani, i koliko je izračun plodnih dana pouzdana metoda.

Opširnije PLODNI DANI

Izračun plodnih dana

Da biste ostali trudni tempiranje odnosa i izračun plodnih dana je krucijalan. Najplodniji dani u ciklusu su dani koji prethode ovulaciji, prije nego što jajnici otpuste jajašce. Najveće šanse za začeće su u tom razdoblju.

Da biste izračunali plodne dane morate dobro poznavati vlastiti ciklus i biti sigurni da njemu nema odstupanja. Ukoliko je vaš ciklus neredovit nemoguće je izračunati s bilo kakvom preciznošću plodne dane. Ukoliko pouzdano ne znate kada će nastupiti ovulacija, ne možete izračunati plodne dane.

Izračun ovulacije

Obično dužina ciklusa varira od 23 do 35 dana, a potrebno je znati koliko traje vaš ciklus. Početak ciklusa je prvi dan menstruacije, odnosno menstrualnog krvarenja. Nevažno koliko vaš ciklus trajao, bilo 23 ili 35 dana, ovulacija uvijek nastupa 14 dana prije kraja ciklusa.

Zbog toga je nemoguće izračunati plodne dana ukoliko imate neredovite cikluse, jer se plodni dani ne računaju prema prvom danu ciklusa, nego prema procijenjenom zadnjem danu ciklusa. Da biste izračunali očekivani dan vaše ovulacije, od zadnjeg dana menstrualnog ciklusa oduzmite 14.

Na primjer:
Ukoliko vaš ciklus traje 23 dana, ovulacija će se obično desiti 9. dan menstrualnog ciklusa.
Ukoliko vaš ciklus traje 28 dana, ovulacija će se obično desiti 14. dan menstrualnog ciklusa.
Ukoliko vaš ciklus traje 35 dana, ovulacija će se obično desiti 20. dan menstrualnog ciklusa.

Izračun plodnih dana

Kada ste izračunalo očekivani dan ovulacije, plodne dane ćete izračunati tako da uzmete taj dan, dan ispred, te odbrojavate 6 dana unatrag. Obično se uzme još jedan dan ekstra ispred i iza kako bi se što bolje tempirao odnos i kako se ne bi propustila prilika za začeće u slučaju manjeg odstupanja u ciklusu.

Na primjer:

Ukoliko vaš ciklus traje 23 dana, ovulacija će se obično desiti 9. dan menstrualnog ciklusa. Očekivani plodni dani su od 3. do 11. dana ciklusa.

Ukoliko vaš ciklus traje 28 dana, ovulacija će se obično desiti 14. dan menstrualnog ciklusa. Očekivani plodni dani su od 8. do 16. dana menstrualnog ciklusa.

Ukoliko vaš ciklus traje 35 dana, ovulacija će se obično desiti 20. dan menstrualnog ciklusa. Očekivani plodni dani su od 14. do 22. dana menstrualnog ciklusa.

Ukoliko su vaši menstrualni ciklusi neredoviti i variraju u broju dana iz mjeseca u mjesec, izračun plodnih dana za vas neće biti pouzdan, te je bolje tražiti druge načine prepoznavanja ovulacije, poput ovulacijskih trakica za urin ili naučiti kako znati kad su vaši plodni dani.