28. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Koliko vremena treba da žena zatrudni? Je li moguće začeće iz prvog pokušaja?

Odlučili ste se na dijete, međutim, kada nije uspjelo u prvom ili drugom mjesecu možda ste se zabrinuli kako nešto nije u redu, jer vam se čini da svima drugima uspijeva iz prvog pokušaja...

Koliko vremena treba da žena zatrudni? Je li moguće začeće iz prvog pokušaja?

Odlučili ste se na dijete, međutim, kada nije uspjelo u prvom ili drugom mjesecu možda ste se zabrinuli kako nešto nije u redu, jer vam se čini da svima drugima uspijeva iz prvog pokušaja.

Međutim, statistike govore drugačije. Nitko ne može točno definirati koliko će trebati vama da ostanete trudni, ali postoje neki prosječni izračuni koliko parovima treba u prosjeku vremena nakon što se jednom odluče za dijete.

Kod većine zdravih parova, s ciljanim odnosima u vrijeme ovulacija, žena će zanijeti u roku šest mjeseci, ali mnogi faktori mogu utjecati na to razdoblje, vaša dob, nezdrave navike, poput pušenja ili neka zdravstvena stanja koja utječu na plodnost.

U ukupnoj populaciji, koja uključuje sve dobne skupine statistike su ovakve:

30 posto žena ostat će trudne u prvom ciklusu s ciljanim odnosima
60 posto žena ostat će trudne  kroz tri ciklusa s ciljanim odnosima
80 posto žena ostat će trudne  kroz 6 ciklusa s ciljanim odnosima
85 posto žena ostat će trudne kroz 12 ciklusa s ciljanim odnosima
91 posto žena ostat će trudne kroz 36 ciklusa s ciljanim odnosima
93 posto žena ostat će trudne kroz 48 ciklusa s ciljanim odnosima

Dakle, trudnoća iz prvog pokušaja je moguća i nije rijetkost.

30 posto žena ostat će trudne u prvom ciklusu s ciljanim odnosima. To znači da će 30 posto žena ako ciljano ima odnos u plodnim danima ostati trudno iz prvog pokušaja.

Kako biste lakše ciljali odnose važno je da poznajete svoje plodne dane pa dobro proučite ovaj tekst: Plodni dani.

Ipak, nemojte dopustiti da vas statistike iznad zavaraju i da čekate 4 godine prije nego što posjetite liječnika. Okvirno se preporučuje da ako ste mlađi od 30 i ne uspijete zanijeti kroz 1 godinu da posjetite liječnika, a ako ste stariji od 30 godina nemojte čekati duže od 6 mjeseci. Najbolje bi bilo napraviti osnovne pretrage i prije nego što započnete „raditi na bebi“.

Ukoliko sumnjate na neplodnost koje će vam liječnik preglede napraviti i na koje će vas uputiti?

– Prvo će zatražiti da  partner napravi spermogram. U više od 50 posto slučajeva razlog neplodnosti parova je loš spermogram. Spermogram se može napraviti na uputnicu liječnika opće prakse ili privatno.  Ako se nalaz pokaže lošim, liječnik će partnera uputiti na daljnje pretrage.

– Za žene se prvo radi pregled kod ginekologa. Ginekolog će provjeriti stanje reproduktivnih organa, jajnika i maternice. Ultrazvukom će pregledati unutrašnjost maternice kako bi otklonio mogućnost postojanja nekih priraslica, polipa ili mioma u unutrašnjosti maternice. Obično se ovaj pregled radi 7. do 9. dan ciklusa, tj. odmah po završetku mjesečnice, jer je tada sluznica maternice najtanja i najlakše je uočiti promjene.

Papa test

Cervikalni brisovi

Preglede iznad vam može napraviti vaš ginekolog, a za preglede ispod trebat će vam uputnica.

Krvna grupa i RH faktor

Hormonski status

Ispitivanje prohodnosti jajovoda (HSG)

Markeri na HIV, hepatitis C i B.

Što vi sami možete učiniti kako biste pomogli liječnicima da brže otkriju i liječe razloge neplodnosti?

Pratite svoje cikluse. Redovitost ciklusa dat će vam odgovor na pitanje imate li ovulacije. Cikluse najpreciznije možete pratiti mjerenjem bazalne temperature. Upute i tabele možete pronaći na ovom linku: Prvi signali trudnoće

Važno je uočavati porast temperature nakon ovulacije i pratiti traje li povišena temperatura minimalno 7 dana. Porast bazalne temperature sugerira da je došlo do ovulacije, a povišena temperature najmanje 7 dana, da je razina hormona progesterona dovoljna da se eventualna rana trudnoća održi.

Pratite mjesečnice. Manje bolne mjesečnice su normalna pojava, ali ako su vaše mjesečnice jako bolne, to može sugerirati na neke probleme s reproduktivnim organima. Preobilne mjesečnice koje traju duže od 7 dana, također često signaliziraju poremećaj, kao i one prekratke koje traju kraće od 3 dana.

Da bi došlo da začeća i da bi se trudnoća održala najvažnije je da je došlo do ovulacije, da je jajovod na strani na kojoj je došlo do ovulacije prohodan, te da je sperma sposobna oploditi jajnu stanicu.

Iako su i ostale stvari bitne one nisu od presudnog značaja, zabilježene su mnoge uredne trudnoće kod žena koje su imale priraslice, polipe ili miome u maternici, kod kojih maternica nije bila najpravilnijeg oblika, kod kojih sluznica nije bila dovoljno zadebljala, kod kojih hormoni nisu bili u granicama normale, koje su imale policistične jajnike i slične stvari, iako je ovo sve bolje izliječiti,  jer tako povećavate svoje šanse za zdravu trudnoću.

Uvijek se možete odlučiti i na biljnu pripomoć:

Kako liječiti neplodnost i povećati šanse za trudnoću prirodnim putem