20. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Kad žena NE MOŽE ostati trudna? Koji su neplodni dani?

Neplodni dani su oni u kojima žena ne može ostati trudna, dok su plodni dani, oni dani u ženinom ciklusu kad je oplodnja, a time i trudnoća moguća...

Kad žena ne može ostati trudna

Kad žena ne može ostati trudna?

Koji su neplodni dani?

Postoje plodni i neplodni dani u mjesecu.

Neplodni dani su oni u kojima žena ne može ostati trudna, dok su plodni dani, oni dani u ženinom ciklusu kad je oplodnja, a time i trudnoća moguća.

Nijedna kontracepcija nije 100 posto sigurna, a praćenje plodnih i neplodnih dana daje prema statistikama sigurnost od 75 posto. To znači da će od 100 žena koje koriste ovu metodu planiranja trudnoće, 25 njih ostati trudne.

Plodni dani su dani oko ovulacije. Smatra se da žena može ostati trudna pet dana prije i dva dana nakon ovulacije.

Ako vaš ciklus traje 30 dana, dodajte još dva dana. U tom slučaju žena može ostati trudna od 10. do 17. dana ciklusa.

Ako je vaš ciklus još duži, dodajte onoliko dana koliko je vaš ciklus duži. Na primjer: Ukoliko vaš ciklus traje 38 dana (38-28=10), na gornji izračun trebate dodati još 10 dana. Iz toga proizlazi da u ciklusu od 38 dana žena može ostati trudna od 10. do 26. dana ciklusa. Naravno, žena nije plodna svih ovih dana, ali se smatra da u ovom razdoblju može biti potencijalno plodna.

Žena ne može ostati trudna prije tih dana, jer nema jajašca spremnog za oplodnju, te ne može ostati trudna nakon tih dana, jer jajašce može preživjeti nakon ovulacije tek 48 sati.

Naravno, ovo nije kako je navedeno iznad provjerena metoda kontracepcije koja se može individualno koristiti obzirom da je kod svake žene svaki ciklus promjenjiv, pa izračun neplodnih dana, kada žena ne može ostati trudna nije nešto na što se možete sa sigurnošću osloniti.

Kad žena ne može ostati trudna?

Kada žena ne može ostati trudna gotovo je nemoguće procijeniti, osim u iznimno urednim i predvidivim ciklusima, kod žena čije tijelo ne reagira na stres ili okolnosti, te se ovulacija pojavljuje u svakom mjesecu na isti način.

U prosjeku žene između 6. i 21. dana ciklusa imaju minimalno 10 posto šansi za začeće, odnosno da su u plodnim danima. Kod žena kod kojih je produžen ciklus i još nije stigla sljedeća menstruacija šanse da su u plodnim danima su oko 5 posto.

Smatra se kako su samo kod 30 posto žena plodni dani točno školski, kada ih kalkulator plodnih dana izračunava, odnosno između 10. i 17 dana ciklusa. Kod 70 posto žena oni se pojavljuju ranije ili kasnije. Kod većine žena plodni dani su nešto kasnije u odnosu na „školski” izračun.

Zbog toga je izračun dana kada žena ne može ostati trudna gotovo nemoguć, čak i ako su ciklusi uglavnom redoviti. Da bi izračun dana kad žena ne može ostati trudna bio pouzdan morate imati jako redovite cikluse bez ikakvih odstupanja.

Ipak, ukoliko vam ciklusi nikad nisu kraći od 28 dana može se reći da je prvih deset dana, dani u kojima žena ne može ostati trudna, odnosno od početka menstruacije pa do 10. dana ciklusa.

Za vrijeme prosječnog menstrualnog ciklusa, smatra se kako žena može ostati trudna kroz 6 dana, odnosno kako su ti 6 dana ciklusa plodni dani. To uključuje 5 dana prije ovulacije i dan ovulacije. Međutim, kako dan ovulacije varira od ciklusa do ciklusa, tako variraju i plodni dani. Zbog toga se kalkulator plodnih dana koristi kao okvirni izračun, kao procjena kada će nastupiti plodni dani, ali nije pouzdan u potpunosti i ne može se koristiti kao metoda kontracepcije. Nego se više preporučuje ženama koje žele trudnoću kako bi okvirno mogle tempirati odnose.

Opširnije o tematici: