20. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Do koliko godina žena može ostati trudna

Budući da žene sve kasnije ulaze u veze, brakove i kasnije rađaju mnoge se pitaju do kada žena može ostati trudna...

Do koliko godina žena može ostati trudna

Budući da žene sve kasnije ulaze u veze, brakove i kasnije rađaju mnoge se pitaju do kada žena može ostati trudna.

Uzmite u obzir da su 42 godine okvirna dob, kada se naglo smanjuje plodnost. U Hrvatskoj se također redovni postupak potpomognute oplodnje također može pokrenuti samo do ženine 42 godine.

Neke žene mogu ostati trudne i s 46 prirodnim putem, ali većina žena ne može.

O mnogim faktorima će ovisiti do koje dobi je pojedina žena plodna. Budući da se žena rađa s određenim brojem jajašca, uzmemo li u obzir da je ostatak reproduktivnih organa zdrav i u dobrom stanju, do koje dobi žena može ostati trudna ovisit će o tome:

– S koliko godina je dobila prvu menstruaciju (što je ranije dobila to će u pravilu prije ući u neplodnu fazu života).
– Da li je već rađala ( u trudnoći i prije prve menstruacije nakon poroda se također ne oslobađaju jajašca i ne dolazi do ovulacije, pa se na neki način i u tom slučaju čuva plodnost)
– Da li je pila kontracepcijske pilule koje sprječavaju ovulaciju (slično je kao iznad kada je žena trudna ako pilule koje pije sprječavaju ovulaciju).

Prema Guinnessovoj knjizi, rekord za najstariju ženu koja je zanijela prirodnim putem drži Britanka koja je u trenutku začeća (1997. godine) imala 59 godina.

Detaljnije o tome do koliko godina žena može ostati trudna, plodnosti i dobi, te kako možete provjeriti svoju plodnost pročitajte u tekstu ispod:

Kako se mijenja broj jajašca koje žena ima (rezerve jajnika) s godinama

Žene se rađaju s oko 1 do 2 milijuna jajašca. Nakon toga sa svakom godinom broj se smanjuje, tako što ih tijelo tijelo reapsorbira. to znači da od rođenja sa svakom godinom rezerva jajnika se smanjuje. Svakog mjeseca broj jajašca smanjuje se za oko 10.000, te će djevojke u pubertet doći s oko 300.000 jajašca, a u najplodnije godine, dvadesete ući s tek oko 20 – 25% ukupnog broja jajašca s kojima je rođena.

Ulaskom u dvadesete broj jajašca se smanjuje za oko 1.000 svake godine. Pretpostavlja se da će s 30 godina preostati tek 12% jajašca od ukupnog broja, a u dobi 37 godina rezerve jajnika se smanjuju na oko 3%, te žena ima ukupno oko 25.000 jajašca.

Nakon 37 godina šanse za trudnoću smanjuju se na manje od 5% po ciklusu, a točan broj zdravih jajašca ovisit će o brojnim faktorima, među kojima su neki navedeni iznad.

Menopauza je razdoblje kada mjesečnica izostaje već više od 12 mjeseci. Žena tada prestaje ovulirati i više nije moguće začeti prirodnim putem. To se obično dešava u dobi između 45 i 55 godina. U toj dobi rezerve jajnika sadrže oko 1.000 jajašca, ali ona nisu plodna, jer se u pravilu radi o jajašcima s određenim abnormalnostima.

Koliko jajašca se oslobađa tijekom ovulacije

Ako imate uredne menstrualne cikluse, svaki mjesec se u pravilu oslobađa jedno jajašce. Nakon što je jajašce oslobođeno (ovulacija) ono će živjeti oko 24 sata. Trudnoća se događa kada sperma u tijeku ta 24 sata oplodi jajašce.

Vrlo rijetko se događa da se oslobodi više od jednog jajašca, što vodi do blizanačke trudnoće ako su oplođena. Povremeno se ovulacija uopće neće desiti, što može biti sasvim normalno, jer se dešava i kod zdravih žena, ali ciklusi bez ovulacije mogu biti i znak nekog problema u reproduktivnom zdravlju poput poliističnih jajnika ili nešto drugo.

Ukupno će biti ovulirano oko 300 do 400 jajašca tijekom reproduktivne dobi u ženinom životu.

Što znači smanjena kvaliteta jajašca

Mnoge žene misle kako mogu ostati trudne sve dok imaju mjesečnice i da su plodne sve dok su im ciklusi uredni. Međutim, mnoge žene imaju uredne mjesečnice sve do s preko pedeset godina, ali plodnost je odavno nestala zbog toga što je smanjena kvaliteta jajašca. Smanjena kvaliteta jajašca znači da jajašce ne nosi 23 kromosoma, nego manje ili više od 23. Kada jajašce ima pogrešan broj kromosoma ili neku drugu pogrešku oplodnja je rijetko moguća, ali i ako kojim slučajem dođe do oplodnje male su šanse da će doći do trudnoće, a još manje da će se trudnoća iznijeti do kraja. Obično se u takvim slučajevima dešava rani pobačaj. Vrlo mali postotak takvih trudnoća izdržat će sve do rođenja. Učestalost ovuliranja jajašca s kromosomskom pogreškom povećava se s dobi, a učestalost ovuliranja jajašca s kromosomskom pogreškom naglo se povećava nakon 40. godine. U dobi od 45 gotovo 100 posto ovuliranih jajašca ima kromosomsku pogrešku, te se nakon 45. godine obično ženama koje žele trudnoću savjetuje da se koriste jajašca mladih donatora.

Vezano: